De weersvoorspelling uit de almanak: een hele koude winter met een hoop sneeuw!

“Is Johanna in de war? Winter?”

Nee, ik ben niet in de war. Het is nu nog hartstikke zomer, met zo’n beetje nog elke dag temperaturen van rond de 30 graden in State College. Maar een paar dagen geleden is de Amerikaanse ‘Farmer’s Almanac’ uitgekomen, en die voorspelt traditioneel het weer dik een jaar vooruit. En daarin kwam voor deze regio zo’n nare weersvoorspelling. “Ice Cold and Snow Filled”. Okee dan. Genieten van de zomer zolang ie nog duurt, dus!

De American Farmer’s Almanac

Dit jaar is de 200ste editie van de Amerikaanse almanak. Het is een beetje een zelfde concept als de Enkhuizer en Deventer Almanak – een jaaroverzicht waar allerlei dingetjes in staan die handig zijn voor boeren – en natuurlijk heel veel anderen. Denk aan een zeer lange termijn weersvoorspelling, tijden met hoogtij, volle maan, meteorietenregens, en de beste tijden om gewassen te planten, enzovoort. Nuttig, en wat betreft de weersvoorspelling doen ze het naar eigen zeggen een stuk beter dan onze eigen groundhog Phil (die in de winter altijd z’n hol uit wordt getrokken om aan te geven of de winter bijna afgelopen is, of nog even duurt).

De weersvoorspelling voor de komende winter: brrr!

De weersvoorspelling voor de komende winter: brrr!

En dat ding is oud!

Natuurlijk gaat de Amerikaanse Farmer’s Almanac er prat op dat ze al heeeeeel oud zijn. Met een beetje kennis van de Amerikaanse geschiedenis is dit ook wel terecht: de eerste Farmer’s Almanac is in 1793 uitgegeven (ze zijn nu bij nummer 200 – dus ze hebben ergens een paar jaar overgeslagen). In die tijd was George Washington de (eerste!) president van Amerika. Het was niet eens zo lang na de Boston Tea Party (1773) en de Declaration of Independence (1776). In die periode had Amerika nog geen 4 miljoen inwoners.

Oude Farmer's Almanac exemplaren

Oude Farmer’s Almanac exemplaren

Maar de Nederlandse versies zijn veeeeel ouder. De bekendste Nederlandse almanakken zijn een stuk ouder: de Enkhuizer Almanak (die hadden wij thuis altijd in de kast liggen) gaat terug tot tenminste 1680, en de oudst teruggevonden Deventer Almanak komt uit 1595. Baas boven baas…

Toch ben ik wel benieuwd of ook de Enkhuizer en de Deventer Almanakken zo’n erge winter voor onze region voorzien!

2 gedachtes over “De weersvoorspelling uit de almanak: een hele koude winter met een hoop sneeuw!

  1. Bedoel je dat wij thuis, in Klooster, een almonak hebben? Is voor mij compleet iets nieuws, waar ligt dat ding dan. Nu vergeet je wel te vertellen over je legendarische J….. Almonak 😉

    • Wat betreft dat laatste – dat was ik ff vergeten! En wat betreft de Enkhuizer Almanak – die hadden wij in Klooster vroeger een paar jaar in huis. Klein roze-rood boekje, lag altijd in een van de drie laatjes in de grote kast in de woonkamer. Maar dat zal wel heel oud nieuws zijn inmiddels hoor!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s