De Minneapolis Farmers Market

Op 3 juli, onze tweede volle dag in Minnesota, zijn we ‘s ochtends naar de Minneapolis Farmers Market geweest. Dat was een fantastische bestemming. Mijn portemonnee jeukte, zoveel heerlijke dingen om me heen… allemaal vers en (bijna) allemaal gezond… Zo’n farmers market is een geweldige toeristische bestemming.

Nederlandse ‘markten’

In Nederland kennen we ook steeds meer het fenomeen van de ‘boerderijwinkel’ (voorbeeldje: mijn favoriete boerderijwinkel Verhage aan de Oosterringweg in Luttelgeest, in de Noordoostpolder), waar boeren hun eigen fruit en groente (en soms ook andere lokale producten) verkopen. Dat gebeurt meer en meer ook via standjes langs de weg waar je een zak aardappelen/bakje aardbeien/bos rozen/rekje eieren kunt kopen (geld in een bakje doen, alsjeblieft). De spullen zijn verser, ze zijn daardoor vaak lekkerder, veelal goedkoper omdat er geen tussenhandel is, en je ondersteunt er de lokale boeren mee – goede initiatieven dus. Woon je niet op het platteland, dan kun je in Nederland ook naar weekmarkten, waarbij koopmannen hun waar verkopen. Die kopen dat zelf in op een veilig of bij een groothandel. Dat zijn zelf geen boeren.

Fenomeen: de Amerikaanse Farmers Market

Hier in Amerika is het meestal door de afstanden niet te doen om naar het platteland te trekken en daar even bij de boer je boontjes te gaan halen (uitzondering: Way Fruit Farm in State College, waar ik mijn appels haal – en aardbeien, wanneer ze in het seizoen zijn). Weekmarkten volgens het Nederlandse type ken ik eigenlijk niet. Wel hebben ze hier farmers farkets (‘boerenmarkt’), en ik ben groot fan geworden. Typisch een of twee dagen in de week organiseren steden een farmers market, altijd op een vaste locatie. Soms is dat op een overdekte parkeerplaats, soms in een markthal, soms op een parkeerterrein, en soms gewoon in een afgezette straat ergens in het centrum. Allerlei boeren en andere ambachtelijke producenten uit de region bieden hun spullen aan die dan in het seizoen zijn. Denk aan groente en fruit, maar ook brood, koekjes en quiches, honing, kaas, verse pasta, bloemen en planten, koffiebonen, kruiden… Markten hebben ook vaak kramen waar je wat kunt eten, bijvoorbeeld hotdogs, tamales (mexicaanse snack), corn on the cob (maiskolf – aanrader!)… Een ware aanslag op je zintuigen!

Farmers markets in State College

In State College hebben we twee farmers markets tussen mei en oktober, maar ze zijn lang niet zo groot als die in bijvoorbeeld Minneapolis. Eentje op dinsdagmiddag – die is downtown, en eentje op zaterdagochtend op de parkeerplaats van de Home Depot (de plaatselijke GAMMA). Op de farmers markets in State College komen heel veel Amish boeren hun spullen aanbieden, maar er zijn ook andere aanbieders. Ik moet eigenlijk veel vaker naar die markten toe…

Farmers markets in Minneapolis

De farmers market in Minneapolis (op zondag) is een ware traktatie. Heel groot (ze hebben er zelfs een deel voor aanbieders van kleding, schoenen, tassen, keukengerei, etc.), en heel divers. Ik heb er kaas en typisch Wisconsin cheesecurds (blokjes kaaswrongel, superlekker als ze gepaneerd en gefrituurd zijn), drie bakjes kaasdips en een lippenbalsem gemaakt van honing gekocht.

Fruit en groente op de Minneapolis farmers market

Fruit en groente op de Minneapolis farmers market

Omdat Minneapolis een relatief grote Vietnamese populatie heeft, waren er vrij veel kleine, Vietnamese boeren die hun producten aanboden. En natuurlijk stond er ook een standje met Vietnamese loempias! Die zijn wij in Amerika nog niet veel tegengekomen, en die moesten we uiteraard proberen. Een klein beetje anders dan dat wij vanuit Nederland gewend zijn, ook wat groter, maar ze kwamen erg in de buurt! En lekker! Verder nog corn on the cob… oh wat is dat toch een fantastische uitvinding!

Jammer: ik heb de kaas, dips en cheesecurds vervolgens in de koelkast van Peter’s moeder gelegd – en vergeten mee te nemen toen we weer uit Minnetonka vertrokken… Nou ja, dat komt daar ook wel op.

4 gedachtes over “De Minneapolis Farmers Market

  1. Pingback: Tussenshop in Holland, Michigan | Johanna goes USA!

  2. Pingback: Niagara on the Lake en het Lantern Fest in Erie on the Lake | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s