Niagara on the Lake en het Lantern Fest in Erie on the Lake

De dag na onze introductie met de Niagara Falls was het tijd voor meer. Zowel ‘meer’ Niagara Falls, het plaatsje Niagara on the ‘Lake’ (aan het ‘meer’), het Erie ‘meer’, en Erie aan het ‘meer’ voor nog ‘meer’ spektakel! Op naar het volgende onderdeel van de vakantie van mijn pa en ma!

Nog meer Niagara (on the Lake)

De volgende dag zijn we eerst langs de plaatselijke farmer’s market in Niagara gegaan (nog steeds aan de Canadese kant). Deze is lang niet zo groot als bijvoorbeeld de farmer’s market in Minneapolis, maar het gaf mijn pa en ma een goed beeld van het principe. Ik heb daar o.a. een fles Canadese maple syrup – en ook maple boter gekocht. Want ja, nu we er toch zijn… Je kunt overigens in Niagara vaak wel met Amerikaanse dollars betalen. Meestal is dat tegen een wisselkoers (-30% op dat moment, de Amerikaanse dollar is een stuk meer waard), maar soms ook niet en wordt het 1-1 gewisseld, uiteraard in het voordeel van de verkoper (bijvoorbeeld, de boer deed alsof hij niet wist wat de wisselkoers was… yeah right… nou hier heb je je extra twee dollar hoor! ūüôā ).

Farmer's market in Niagara (Canadese kant)

Farmer’s market in Niagara (Canadese kant)

Daarna zijn we wezen ontbijten bij een leuk tentje in het plaatsje Niagara on the Lake. Dat is een pittoresk stadje aan het meer, zo’n 20 minuten rijden vanaf de watervallen, en zit vol met leuke winkeltjes. Wij hebben een grilled sandwich (veel keuze! en lekker!!) en een koffie/thee (veel keuze! lekker!!) bij het winkeltje ‘Old Town Goodies’ besteld. Een raar winkeltje ook: ze verkopen daar, naast broodjes, koffie/thee, en ijs, ook 1) alles ‘maple’ (bijvoorbeeld maple syrup, maar ook maple tea), 2) alle soorten hot sauce, 3) legpuzzels in allerlei soorten en maten, en 4) gezelschapsspellen. Een vreemde combinatie, maar het werkt wel!

Old Fort Niagara (USA) vanuit Niagara on the Lake (Canada) gezien

Old Fort Niagara (USA) vanuit Niagara on the Lake (Canada) gezien

Toronto in de verte vanaf Niagara on the Lake

Toronto in de verte vanaf Niagara on the Lake

Nog meer Niagara Falls, Amerikaanse kant!

Daarna zijn we weer teruggereden naar de brug bij de watervallen waar je weer terug gaat naar de Amerikaanse kant. Ook dit keer maar een kwartiertje gewacht bij de grens, en geen problemen gehad (en nee, ook deze kerel wist mijn moeders naam niet uit te spreken… niet zo raar). Eenmaal aan de Amerikaanse kant, hebben we geparkeerd op Goat Island dat tussen de Horseshoe en de Bridal Veil/American Falls in ligt. Vanuit daar zijn we naar beide watervallen gelopen om de watervallen nogmaals van dichtbij te bekijken.

Niagara Falls - vanaf de Amerikaanse kant op Goat Island

Niagara Falls – vanaf de Amerikaanse kant op Goat Island

Voor de Horseshoe Falls (foto vanaf Goat Island aan de Amerikaanse kant)

Voor de Horseshoe Falls (foto vanaf Goat Island aan de Amerikaanse kant)

Ik moet het even kwijt: ik had dit verkeerd ingeschat. In plaats van een nachtje bij de Niagara Falls had ik mijn ouders daar prima drie dagen heen kunnen sturen. Daar waar mijn pa echt al wel wat van de wereld heeft gezien, zeker als het om water gaat, was hij toch zeer onder de indruk. Mijn ma¬†net zo, overigens… Terecht ook wel hoor, maar het was haast zonde om er weer vandaag te gaan, want ze hadden daar nog uren kunnen blijven zitten, daar naast al dat water… Nou ja, volgende keer dan maar!

Lantern Fest in Erie! 

Want er stond nog meer op het programma. Via de toeristische route langs het Eriemeer zijn we vervolgens weer Pennsylvania ingereden naar Erie. Afstanden zijn hier al snel vrij groot, en dat was nu ook weer het geval. Onderweg een ijsje eten aan het meer was een welkome afwisseling. We kwamen tegen een uur of vijf aan bij het motel dat ik voor deze nacht had gereserveerd. Een uur later gingen we weer naar het volgende adres!

Wat moesten¬†wij in Erie? Via Jenn, de vrouw van mijn collega John, hoorde ik dat er in Erie een lampionnenfestival zou worden gehouden op de plaatselijke ‘oval’ (ovalen autorace circuit). En dat was erg leuk zei ze. Het idee van dat¬†lampionnenfeest schijnt overigens te komen uit de Disneyfilm Tangled over de prinses Rapunzel – het Nederlandse sprookje heet Repelsteeltje – waar een scene in zit waarin een heel dorp tig chinese lampionnen op laat… Wist ik niet. Film niet gezien. Ik wist tot een paar maanden geleden niet eens wie Rapunzel was (dat heeft mijn nichtje Anne-Marie mij geleerd!).

Nu leek het mij een goed idee om zo’n lange reis naar de Niagara Falls wat uit te breiden met nog een activiteit, want alleen die Niagara Falls voor zo’n lange afstand rijden¬†is wat karig, dacht ik eerst… En zo gingen we met onze vouwstoelen naar het autocircuit toe. We kregen ieder een chinese lampion (zo’n papieren ding dat in Nederland inmiddels verboden is, geloof ik), en een ‘s’mores’ setje (marshmellows, chocolade, en crackers). John en Jenn met hun drie kinderen waren er ook – hartstikke gezellig.¬†Er zaten een paar duizend mensen op de oval, tussen de kampvuren en de fakkels. Dat zag er schitterend uit naarmate het wat donkerder werd. Er was verder nog entertainment (vooral voor kinderen, er liep bijvoorbeeld een Rapunzel in kostuum rond, er was schminck, en er werden balloon animals gemaakt), en er was live muziek. Leuk, daar houden we van.

Het Lantern Fest op de Motor Speedway in Erie, PA

Het Lantern Fest op de Motor Speedway in Erie, PA

Pa heeft zijn lampion versierd met een voor ons bekend plaatje

Pa heeft zijn lampion versierd met een voor ons bekend plaatje

En Michiel heeft 'ons' de lucht in gestuurd

En Michiel heeft ‘ons’ de lucht in gestuurd

En toen was het moment daar… iedereen zou tegelijk zijn lampionnen aansteken. Want een enkele lampion de lucht in is al mooi, maar met honderden, misschien wel duizenden van die lichtjes tegelijkertijd de lucht in is gewoon fantastisch. Een heel erg speciale ervaring… Nu was de sfeer er ook wel naar gemaakt hoor. Mooie, toepasselijke muziek op de achtergrond… je staat daar met z’n allen buiten… allemaal lampjes in de lucht, heel erg speciaal. Mooier dan vuurwerk. Echt kippenvel!

(Nu laat ik eventjes weg dat ik tijdens dat haast romatische moment ontzettend heb lopen stuntelen om mijn lampion aan te steken en de lucht in te krijgen… die van mij wilde niet, leek het wel… maar met behulp van pa gingen ze allemaal de lucht in.)

De hemel vol met Chinese lantaarns - prachtig mooi

De hemel vol met Chinese lantaarns – prachtig mooi

En ja, hier zijn ook filmpjes van! Mooi he!

Eerste filmpje: hier laat mijn pa zijn ballon op – onder muziek van John Lennon’s Imagine:

Tweede filmpje: een stukje langer – omdat ik hier een ballon probeer op te laten, hetgeen niet meteen lukte… uiteraard… wanneer gebruik ik nu aanstekers… Met Eric Clapton’s ‘Tears in Heaven’ op de achtergrond:

Een fijn einde aan een mooi weekend – vol water en vol vuur!

4 gedachtes over “Niagara on the Lake en het Lantern Fest in Erie on the Lake

  1. Pingback: Punxsutawney Phil! | Johanna goes USA!

  2. Pingback: En toen waren pa en ma weer weg! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s