Knie update

Ik heb deze weken een constant ‘issue’ met mijn knie (vanwege mijn quadriceps tendonitis – dat is een peesontsteking van mijn quadriceps spier). Bij deze een update.

Pijn

Yup, ik heb nog steeds pijn. Niet zo heel erg meer als in het begin (de prednison heeft toch wel geholpen) maar de pijn is er nog zeker wel. Als ik langer dan 20 minuten achter mijn bureau zit, begint mijn knie heel erg pijn te doen. Dat moet ik echt even gaan staan. Ook ’s nachts heb ik nog pijn – de helft van de nachten word ik zo rond drie uur wakker omdat mijn linker bovenbeen heel erg begint te branden. Dat is geen pretje. Dan moet ik echt even uit bed en even lopen.

Uit de auto stappen, van een stoel opstaan, en naar beneden traplopen is allemaal een drama en erg moeilijk bij tijd en wijle – daar moet ik erg voor oppassen (hoewel het beter gaat dan twee weken terug). Soms heb ik later op de dag (of juist eerder op de dag) een heel stijf en pijnlijk been waardoor ik net zo snel loop als een 95-jarige. Kortom, ik ben nog niet helemaal de oude.

Fysiotherapie

En dat had de fysiotherapeut ook al bedacht. Mijn herstel gaat erg langzaam, en veel langzamer dan verwacht, gewenst, en dan gemiddeld, zei ze gisteren. Ik heb een hele zware ontsteking, die mijn lichaam nog niet heeft opgeruimd. Ik zit twee keer in de week een uur en een kwartier bij de fysiotherapeut, en daar blijf ik voorlopig ook nog wel komen. Ik heb een lijstje met oefeningen, waarvan ik nog niet alle oefeningen mag doen (nog geen squats dus), en ik werk ook nog niet met gewichten (ik zou dat al wel moeten doen eigenlijk na zoveel verstreken tijd). Ik moet die oefeningen ook thuis doen. Ik begon met 1x daags – maar dat bleek te veel pijn op te leveren, dus ik mag de oefeningen niet elke dag doen.

Hoewel Hendrieke (de fysiotherapeut/osteopaat in wording/zusje) mij had aangeraden niet te lang met mijn brace om te lopen, draag ik hem nog steeds (en dat is niet omdat ik bijna 600 dollar voor dat ding heb betaald…!). Ik doe ‘m thuis af, en afgelopen weekend heb ik de brace heel weinig om gehad, maar dat heb ik moeten bekopen met slechte nachten (met een brandend been). Afgelopen weekend heb ik ook geprobeerd om in plaats van ‘los te fietsen’ in de sportschool voordat ik mijn oefeningen doe (hoort bij het programma), op de crosstrainer te staan (naar aanleiding van Hendrieke’s suggestie). Nou, zussie… dat was geen succes. Ik hield het nog geen minuut vol. PIJN… Te veel druk op mijn bovenbeenspieren. Gaat nog niet.

Flexibel bureau

Het had eigenlijk al geregeld moeten worden vanwege mijn terugkerende rugpijn, maar het gaat nu gebeuren: er komt een flexibel ‘standing desk’ dat zowel op sta-stand en op zit-stand gezet kan worden. Ik had daarvoor wel een medische aanbeveling nodig, en die kreeg ik nu uiteraard. Ik heb wel het advies om flexibel met zo’n bureau om te gaan en niet per se ‘m alleen op sta-stand te gebruiken (want ook dat helpt niet en zorgt weer voor andere klachten). Ik hoop dat het helpt. Want nu heb ik een doos op mijn bureau gezet om een ‘sta’ bureau na te maken – en dat is het toch net niet…

Nee, ik ben nog lang niet klaar met mijn been!

11 gedachtes over “Knie update

    • Vooralsnog is dat sporten vooral oefeningen als ‘quad sets’ (liggend je knieen naar beneden duwen, daarmee je bovenbeenspieren aanspannen, 5 seconden vasthouden, loslaten en dat twintig keer herhalen. Zou heel makkelijk moeten zijn, maar doet mij ontzettend veel pijn…), en ‘straight leg raises’ (liggend, een been optrekken, andere been gestrekt langzaam optillen, en dat twintig keer. Ook dat zou makkelijk moeten zijn, maar mijn benen beginnen er erg van te trillen, en is ook niet bepaald pijnloos). Ik heb dertien van die oefeningen. Ik zou heel graag een rondje willen kunnen hardlopen!

  1. Pingback: Een nieuw medisch probleem dient zich aan: tintelende vingers! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s