Lieve Douwe Egberts,

Lieve Douwe Egberts mensen (ik bedoel jullie koffiemakers in Joure, Utrecht, en Amsterdam, onder andere),

Jullie zijn een heel erg fijn bedrijf waar ik hele goede herinneringen aan heb. Ik ben opgegroeid met Douwe Egberts koffie bij ons thuis; Roodmerk, er kwam werkelijk geen ander merk in huis. De koffiepunten op de verpakkingen werden (en worden nog steeds) trouw uitgeknipt en gespaard en in een heus DE-blik bewaard, en door de hele familie bij elkaar gedaan indien iemand een nieuw koffiezetapparaat nodig had – want de DE-koffiezetters zijn zoveel beter dan al die andere apparaten… Zelf heb ik een hele collectie servies met het DE zegel. Ik heb koffiekopjes met schotels, cappucinokopjes, kommen, een theepot, een koffiemelk-kannetje en ga zo maar door. Staat allemaal te pronken in mijn servieskast.

Mijn DE servies

Mijn DE servies

 

En oh wat zijn ze mooi

En oh wat zijn ze mooi

Ik woon inmiddels in Amerika. Een land waar koffie heel iets anders betekent (ogenschijnlijk ‘slootwater’). In plaats van Douwe Egberts, regeert hier Koning Starbucks. Toch typisch he, dat Douwe Egberts de reden is waarom Starbucks zo laat in Nederland is gekomen – ze kregen er simpelweg geen voet aan de grond omdat de koffiecultuur anders is, en mede door Douwe Egberts bepaald is. Koffie zet je thuis (met Roodmerk filtermaling), punt. Nederlandse koffie is ook sterk, veel sterker dan dat Amerikaanse spul. Het is voor ons Nederlanders-in-Amerika best lastig om goede, sterke koffie te krijgen. Ja, het is echt waar, ik mis Douwe Egberts regelmatig… Een wist-je-datje: wisten jullie eigenlijk dat Starbucks in Nederland de koffie standaard sterker zet omdat ze anders klachten krijgen?

Ik weet nog goed dat Douwe Egberts een jaar of vijftien geleden op de markt kwam met de revolutionaire Senseo koffie, ik heb zelfs nog marktonderzoek voor jullie gedaan! Handig, een koffiezetapparaat voor een kopje koffie zonder dat je per se een hele kan hoeft te zetten. Het apparaat is destijds ontwikkeld in samenwerking met Philips, de koffie kwam van Douwe Egberts. De Senseo-koffiepads zijn reuzehandig ontwikkeld: een afgepaste hoeveelheid koffie omhuld door een natuurlijk afbreekbaar koffiefilter die je integraal bij het compostvuilnis kunt weggooien.

In Amerika hebben ze ook een systeem voor eenkopskoffie. Die koffiezetapparaten en de bijbehorende koffie zijn hier van het merk ‘Keurig’ (een wist-je-datje: dat is expres zo met een Nederlands woord genoemd omdat “iedereen Nederlanders aardig vindt”, aldus de Amerikaanse uitvinder). Hartstikke leuk, alleen is er een probleempje met het ontwerp: de Keurigcupjes zijn voornamelijk gemaakt van plastic en aluminium, en dat is niet recyclebaar (slechts 5% van de verkochte Keurigcupjes zijn gemaakt om te recyclen). De Keurigsystemen zijn ontzettend populair hier… En daarmee groeit er een enorme afvalberg van gebruikte Keurigcupjes, en dat is enorm slecht voor het milieu. Nog een wist-je-datje: wisten jullie dat de uitvinder zelfs spijt heeft van z’n uitvinding vanwege die afvalberg? Hij is nu bezig met het vermarkten met zonne-energie om het een beetje goed te maken (onder het merk ZonBak. Weer Nederlands!). Maar het milieuprobleem is er nog steeds, en wordt steeds groter.

Keurig-cupjes

Zo zien de eruit, de Amerikaanse Keurig-versie van de Senseo koffiepads…

Er is een heel mooi filmpje over gemaakt, dat jullie vast wel kennen:

Lieve Douwe Egberts mensen, jullie eigenaren hebben een paar dagen het bedrijf achter de Keurigkoffie en koffiezetapparaten gekocht. Vanuit een marketingstandpunt is dit natuurlijk niet zo’n vreemde zet. Ik denk dat de Keurig-kennis die jullie zo binnenhalen ook voor Senseo kunnen gebruiken. Voorbeeldje: er worden hier ook koude dranken zoals CocaCola, Dr Pepper en zelfs margarita’s en mojito’s (!) uit een Keurig gehaald, en ook maken ze dingen als thee (uiteraard, dat kan ook met een Senseo), warme chocolademelk, en soep (misschien een samenwerking met Cup-a-Soup opzetten?). En natuurlijk is deze overname ook een geweldig goede ingang voor de Amerikaanse markt. Een persoonlijk verzoekje: als jullie dan toch naar Amerika komen, zou het fijn zijn als jullie de Roodmerk melange (al dan niet in cup-vorm) ook hier op de markt brengen, dan hebben wij tenminste ‘onze’ koffie weer terug. Of, nog een leuk marketingidee, introduceer het puntensysteem ook hier. Dan kan ik weer vrolijk doorsparen!

Het Keurig-Cupjesmonster

Het Keurig-Cupjesmonster

Maar nog liever hoop ik dat jullie bij Douwe Egberts de ervaringen die jullie met Senseo hebben opgedaan gaan inzetten om de basis van Keurig – dat verschrikkelijk vervuilende, niet-recyclebare plastic-aluminium koffiecupje – te verbeteren. Alsjeblieft, doe wat aan dit probleem. Jullie zijn nu eigenaar van de Keurigkoffie, en daarmee zijn jullie nu ook eigenaar geworden van het bijkomende Keurig Cupjesmonster.

Alsjeblieft. Duurzaamheid is jullie morele plicht – en onderdeel van jullie eigen visie.

Een Nederlandse fan uit Amerika,

Johanna Slot
assistent professor marketing
Smeal College of Business
Penn State University

PS: Ik heb een klas vol senior marketingstrategiestudenten in de aanbieding die graag over een oplossing willen meedenken. Ik kom graag met jullie in contact.

10 gedachtes over “Lieve Douwe Egberts,

 1. Mooi stuk! Ik heb trouwens wel een heel goed idee: kom bij ons op bezoek in Colombia en koop hier bergen echte koffie! Vers van de plantage. In bonen of gemalen. Want aan pads doen ze hier nog niet zoveel. Succes gegarandeerd :p

  • Baas boven baas 🙂 je hebt volledig gelijk, De koffie bij jullie zal ultiem veel beter zijn dan welke dan ook ter wereld… daar heb je ook geen Starbucks nodig. Koffiepads – dat zal wel vloeken in de kerk zijn daar in Colombia!
   Heb eigenlijk steeds meer zin om langs te komen, ben helemaal geinspireerd!

   • Hahaha en grappig detail is dat ik zelf dus geen koffie drink 😉 Behalve twee keer in een koffiefinca. De koffieboon zelf die je van de boom haalt is trouwens heel zoet, dat vind ik dan wel weer lekker 😛 Als je wilt kan ik eens kijken of ik een pak naar je op kan sturen!

 2. Mooi geschreven en herkenbaar. Woon in South Carolina en heb een Technivorm gekocht. Exact hetzelfde apparaat dat ik in Nederland had van DE. Een 10 kops koffiezetapparaat. Koop German roasted regular ground coffee bij de Aldi. Aldi zit ook in New York.

  • Ha! Die Technivorm ken ik ja, volgens mij wordt ie ook door DE gemaakt. Ik ben er zoveel meer fan van dan van de Keurig apparaten… Onze meest dichtstbijzijnde Aldi zit op 40 minuten rijden – maar zit tenminste nog wel in Pennsylvania.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s