Bokken schieten. En vuilnis ophalen, ho maar!

Ogenschijnlijk is er geen relatie tussen het aantal herten dat rondloopt rond State College en de hoeveelheid vuilnis die er langs de straten ligt. Zou je denken. Maar wat bleek vandaag: er is WEL een relatie. En wel: een daling in het aantal herten wordt geassocieerd met een toename in het vuilnis langs de straten. Ik leg het uit.

Maandag: Start of Buck Season

Vandaag was het de start van het Buck Season. Dat is de start van het jaagseizoen op bokken (mannetjesherten, met gewei). Dat jaagseizoen duurt vijf dagen, en iedereen met een vergunning mag er eentje schieten.

Elke vezel in mijn lijf denkt “doe dat nou niet…”, maar ja, we wonen hier in een dusdanig bebost gebied met zoveel wild in de buurt, dat je daar ook wel wat aan moet doen. Ik ken zoveel mensen die een aanrijding met een hert hebben gehad (Michiel bijna op de fiets, en ik heb ze ook vaak over de weg zien schieten)… Je zou haast kunnen stellen dat er haast ‘teveel’ zijn… maar zolang ik er niet elke week eentje in de achtertuin heb lopen en mijn lelies allemaal worden opgeknabbeld, zul je dat mij niet horen zeggen. Ik ben heel erg pro-hertje.

En zo worden die geweren voor Black Friday aangeboden...

En zo worden die geweren voor Black Friday aangeboden…

Nog meer gejaag

Er wordt hier niet alleen op bokken (herten) gejaagd. Er wordt hier ook op beren gejaagd, ook 5 dagen lang: in Centre County (ter vergelijking, onze county is net zo groot als TWEE keer Flevoland) zijn er 104 beren geschoten. In heel Pennsylvania zijn er dit jaar 2487 beren geschoten (ter vergelijking: Nederland past 3.5 keer in Pennsylvania). Er zijn (of beter, waren) dus best wel beren in onze omgeving. Ik heb ze alleen nog nooit gezien (Michiel al wel, eentje…).

Het is haast niet te geloven wat er allemaal bejaagd en geschoten mag worden. Kraaien: tussen juli en april, ongelimiteerd op vrijdag, zaterdag, en zondag. Fazanten: drie keer 4 dagen in de winter, en maximaal eentje. Stekelvarkens: tussen begin september en eind maart, maximaal 3 per dag en tot 10 in totaal. Mussen (ja echt): altijd en ongelimiteerd. Eekhoorns: een maand in de late herfst en daarna nog twee keer een paar dagen: maximaal 18. Wasberen: altijd en ongelimiteerd. Otters: twee dagen in februari, en maximaal eentje. Voor nog meer informatie/ellende: dit is de volledige lijst met data en jaagquota. Er zijn overigens een beperkt aantal licenties voor al dat jagend geweld.

Ik snap wel hoe dit jagen historisch zo gegroeid is, en ook wel waarom het misschien ‘beter’ is voor de natuur, en zelfs ook nog wel voor de veiligheid gegeven de aantallen beesten hier, maar mijn hart bloedt wel een beetje als ik dit allemaal lees… Herten afschieten? Mussen doodmaken?! En otters? Joh, ze zouden daar in de Wieden een moord doen om die beesten IN leven te laten!

En wat heeft dat met vuilnis te maken?

Nou… Vanwege de start van het Buck Season werd er vandaag geen vuilnis opgehaald. Traditioneel gaan vaders namelijk met hun zonen (ik verwacht heel stereotiep dat dochters niet per se een kogel in een hert hoeven te schieten) op jacht. Kim – de moeder van Emma en basisschoollerares – vertelde mij vorig jaar dat er in bepaalde townships in Pennsylvania de basisscholen ook gewoon dichtgaan die dag. De kinderen gaat toch niet naar school…

En zo wordt ook het afval niet opgehaald. Want de vuilnismannen zouden toch niet naar het werk komen. Die zijn namelijk hertjes schieten.

4 gedachtes over “Bokken schieten. En vuilnis ophalen, ho maar!

 1. Echt waar bizar… aan de ene kant kan ik begrijpen dat er iets gedaan moet worden als er overschot is. Maar dit.. als echte dierenliefhebber moet ik daar toch wel even bij slikken. Ook hoe die geweren worden aangeboden. Lijkt me ook niet heel gunstig voor de veiligheid voor de mens 🙂

  • Ja, ik begrijp je helemaal. Ik heb er ook grote moeite mee. En wat veiligheid betreft voor de mens… Gelukkig zijn ze hier in onze college town niet zo ‘triggerhappy’ en lopen ze hier niet rond met geweren (in Texas was dat anders…). Ik heb het al eens eerder geschreven, “we live in a bubble”, het lijkt wel of onze Happy Valley is afgeschermd voor een hoop enge dingen en ellende.
   Behalve dan voor dat jagen!

 2. Mooi verhaal! Hieruit begrijp ik dat we de buks moeten opruimen als Johanna bij ons komt. De buks gaan we nog kopen om de ratten in t kippenhok te schieten of heb je daar geen moeite mee…

  • Heb je die buks in de keuken staan dan? Ach, moeite… zodra zo’n beest in kwestie (de rat) andere beesten (kippen) gaat eten helpt het ook niet echt om die rat z’n gang te laten gaan, dus dan heeft die rat z’n doodsvonnis wel getekend. Ik weet ook wel dat het de ‘circle of life’ is ergens, maar toch… ik zie jou toch ook niet zo snel een hertje omleggen.
   Overigens, wij hebben hier nog wel een moordlustige buurtkat over, die wil vast ook wel een keertje een rat op het menu als afwisseling…

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s