Student: “mag ik langer in bed blijven liggen ’s ochtends?”

In januari begint mijn vak weer, en ga ik weer lesgeven. Deze weken lopen mijn drie secties (om 8 uur, om 11.15 uur, en 14.30 uur) vol – studenten zijn zich aan het registreren. Mijn vak is een verplicht vak voor iedere student die een marketing major heeft gekozen, en voor veel studenten is mijn ‘capstone’ vak een van de laatste vakken die ze volgen tijdens hun tijd op Penn State.

Studentenmail

Nu begint dan ook zo ongeveer de stroom email van mijn toekomstige studenten. Eentje was wel heel opmerkelijk. In het kort ging de email ongeveer zo:

‘Beste professor Slot,
Ik heb dit voorjaar in het buitenland gestudeerd. Omdat het college mijn buitenlandse studiepunten te laat heeft geadministreerd, kon ik pas heel laat registreren voor uw vak. Ik moet dit semester 18 credits halen, en ik heb daarom een heel vol rooster.
Ik zit nu in de sectie van 8 uur ’s ochtends. Kunt u mij toestaan om naar de andere secties te verhuizen? [Noot van mij: die zijn vol.]
Ik heb last van angststoornissen, maar ik wil mij wel graag 100% inzetten voor uw belangrijke cursus, want deze cursus is heel erg belangrijk voor mijn carriere.
Alvast bedankt voor uw hulp.
Voornaam Achternaam”

Studenten houden niet van colleges om 8 uur ’s ochtends

Bovenstaande email is niet geheel logisch. Er zit niet echt een reden in waarom deze student nu niet in de sectie van 8 uur wil zitten. Het is niet zo dat studenten meer last hebben van angst om 8 uur ’s ochtends, weet ik uit ervaring. Er is ook geen reden om aan te nemen dat de studenten van de 8 uur ’s ochtends sectie slechter presteren dan die van latere secties.

Wat een andere verklaring is, het zogeheten ‘8am main effect’: studenten houden gewoon niet van colleges die om 8 uur ’s ochtends beginnen. Dat snap ik op zich wel, maar wees dat slim en op tijd en registreer eerder. En kom helemaal niet met smoesjes aan (angststoornissen) of vleierij (“uw vak is zo belangrijk en ik wil graag mijn best doen”) want dat zijn geen redenen om niet om 8 uur te beginnen.

Mijn antwoord

En zo schreef ik een antwoord dat ik de student niet helemaal begreep. Ze schreef immers niet over een conflict in haar rooster met een ander vak? [Overigens, ook veel professoren hebben er een hekel aan om zo vroeg te beginnen, vanwege juist die slaperige studenten. Ik heb een interactief vak met veel discussie waarbij iedereen meedoet, dus ik heb ze allemaal snel wakker in de regel, maar ik kan me goed voorstellen dat dit voor echte hoorcolleges niet zo goed werkt.]

Daarnaast, schreef ik ik mijn antwoord, als de studente in kwestie zo’n grote course load had en veel credits moest halen, dan zou ze toch juist om 8 uur ’s ochtends met haar dag moeten beginnen? [Zo werkt dat ook bij mij: ochtendstond heeft goud in de mond, en als ik niet om 8 uur moet beginnen vanwege mijn colleges, ben ik gegarandeerd later en ben ik minder productief.] En als de 8 uur-sectie toch niet werkte voor haar, kon ze altijd nog wachten totdat iemand anders ‘uit’ een van de latere secties gaat en er zo een plekje over is voor haar, schreef ik.

Nadeel van zo’n email van een student is natuurlijk wel dat ik Voornaam Achternaam nog voordat mijn cursus is begonnen al op mijn netvlies heb zitten. Niet zo slim…

7 gedachtes over “Student: “mag ik langer in bed blijven liggen ’s ochtends?”

    • Haha dat geloof ik 🙂 Creativiteit overal in je ‘werk’ natuurlijk! Ik ben best flexibel hoor, en ook creativiteit kan ik ook wel waarderen, maar dan moet je wel je hele verhaal goed voor elkaar hebben, vind ik. En in bovenstaande verhaal is dat gewoon niet aan de orde 😉 Streng ben ik, he…!

  1. Hahaha geweldig al die studentensmoesjes 😉 Leuk hoe je hiermee omgaat. Ik heb er ook veel last van gehad toen ik tutor was. En dat begon pas om 9.15 maar is blijkbaar ook een onmogelijke opgave. Trakteren dus als je te laat komt… Nu denk ik: wat een mazzel hebben al die studenten! Hier in Colombia begint alles om 7 uur al…

    • Joh, zeven uur… dat is inderdaad wel heel wat vroeger! Nu is State College relatief klein en zijn de reistijden minimaal, dus zelfs als je om zeven uur begint (ik begin om zeven uur als ik om acht uur moet lesgeven) is dat te doen. Mijn studenten moeten gewoon niet zeuren. Want om om zeven uur te beginnen in Bogota kun je echt niet pas om kwart voor zeven uit je bed rollen!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s