Nog meer ‘feestdagen’ in Amerika

De tijd tussen Thanksgiving en Kerst heet in Amerika ‘Holiday Season’. En het lijkt alsof het meest belangrijke element tijdens het Holiday Season consumptie is. Kopen, kopen, kopen… vooral cadeautjes voor de Kerst. Het hoogtepunt van de koopgekte is Black Friday, waar ik het gisteren over had.

Cyber Monday

Na Black Friday volgt het weekend en kunnen Amerikanen uitbuiken van het uitgebreide kalkoendiner – en kunnen ze hun nieuwe elektronica gaan uitpakken, installeren, en uittesten. Ik begreep dat de maandag daarna ook weer zo’n speciale dag is: Cyber Monday. Die dag zijn er heel veel webwinkels die stunten met kortingen. Zoals ook al op Black Friday het geval was, gaat er vooral veel consumentenelektronica met mega-kortingen over de digitale toonbank op Cyber Monday. Maar ook hobbywinkels (bijvoorbeeld de taartenbakspullen van Wilton voor Albertine), kledingzaken en boekwinkels hebben online-only kortingen. En na zo’n lang weekend, waarbij Amerikanen al heel erg in de stemming zijn om te kopen, is Cyber Monday goed gepland.

Buck Monday

Veel basisscholen in bepaalde delen van Pennsylvania zijn ’s maandags vrij, dat hoorden we van Emma’s moeder en tante, die beide lerares zijn op een basisschool. Waarom? Deze maandag begint het ‘deer hunting season’, dat twee weken duurt. Hele families gaan dan de bossen in. En als er minder dan 50% van de kinderen op school komen op zo’n dag, geldt die dag niet als ‘schooldag’, dus geven ze iedereen maar vrij.

Voor degenen die geen zin hebben in online shopping, is Buck Monday een speciale ‘feestdag’ om de hort op te gaan, met geweer en kogels, om je eigen hertje neer te schieten in de bossen van Pennsylvania. Het is mij een groot raadsel, maar voor veel types hier is dat een geliefde hobby. In dat licht is het ook niet zo raar dat er jaarlijks op Black Friday echt recordaantallen geweren en ander schietspul wordt verkocht…

Giving Tuesday

En natuurlijk volgt na daarna een ietwat vriendelijker dag. Na al dat geconsumeer en geschiet, is het op de dinsdag daarna de bedoeling dat je wat geeft aan een goed doel. Het is slim dat ze dat relatief aan het begin van het Holiday Season doen, anders zou de portemonnee een stuk leger zijn… nu is er nog tenminste wat om te doneren!

Een gedachte over “Nog meer ‘feestdagen’ in Amerika

  1. Pingback: Bokken schieten. En vuilnis ophalen, ho maar! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s