Voorsorteren op de feestdagen: cadeaus reserveren!

We hoorden het de afgelopen dagen op de radio, een commercial die de plaatselijke juwelier aanprees. Dat radiospotje ging zo: ‘Kom nu naar de Ladies Night bij XXX Juweliers, kies je cadeaus alvast uit zodat je man weet wat hij voor je moet kopen, en krijg een giftbag cadeau!’.

Consumptie

Want ja, het is weer zover: de weken van de consumptie staan weer voor de deur. Volgende week is het Thanksgiving (eten! Veel eten!) gevolgd door Black Friday – de dag die zo heet omdat typisch op die dag veel retailers over het hele jaar heen dan voor het eerst zwarte cijfers schrijven. De winst wordt dus pas aan het einde van het jaar, gedurende de feestdagen, verdiend. En de consumptiegekke Amerikaan werkt daar vrolijk aan mee.

De wishlist van de juwelier

En daar speelt de juwelier op in. Die laat vrouwen massaal naar de winkel komen (zonder man), en verleidt die vrouwen om dingen te kopen/bestellen/op de verlanglijst te zetten. De mannen komen later, zien de verlanglijst bij de juwelier, en weten wat ze moeten kopen. Want hij zou toch eens iets uit liefde uitzoeken maar wat net niet helemaal mooi is… Wat een verschil met de manier waarop ik cadeautjes gewend ben in december. Een verrassingscadeautje, waarbij de waarde in geld laag is, maar de waarde in emotie hoog is door een zo passend mogelijk gedicht danwel surprise erbij te maken. Niks Ladies Night, giftbag, en ‘dwang’ richting echtgenoot om te kopen wat de ‘lady’ al had uitgezocht. Want daarmee is de romantiek wel aardig weg, lijkt me.

Het lijkt een beetje op het systeem van de gift registry die ze hier bij bruiloften hebben. Het bruidspaar wijst aan wat ze willen hebben, de gasten voldoen daar aan… en alle spontaniteit is weg.

Goedkoop zijn die cadeautjes voor de feestdagen overigens niet: een verlovingsring moet volgens de ‘regel’ maar liefst drie keer een maandsalaris kosten (!!!), en ook zijn die feestdagcadeautjes behoorlijk aan de prijs. Natuurlijk wel heel erg afgeprijsd, want dat doet bijna iedereen in deze weken…

Hoe geef je eigenlijk een horloge cadeau?

Want hoe geef je anders een cadeau? Een vrouwelijke collega van me vertelde me graag dat ze net als ik graag een net dameshorloge zou willen hebben. Ik zei dus “nou, ik zal het onthouden, als je man me vraagt…” Dat hoefde niet, want anders kwam hij toch met een totaal verkeerd horloge thuis. “Dan moet hij je meenemen naar de juwelier, dan kun je daar wat uitzoeken…” Dat hoefde ook niet. “Want alles wat ik koop, koop ik online via Amazon.” Oh, okee… “Nou ja, dan moet je maar samen naar Amazon surfen dus…” De romantiek is helemaal verdwenen.

Voor mij geen horloge, of diamanten ring alsjeblieft!

Een gedachte over “Voorsorteren op de feestdagen: cadeaus reserveren!

  1. Hahaha oh wat erg dit! Dat haalt toch het hele feestelijke, romantische en spontane eraf… en iedereen doet er vrolijk aan mee. Hier in Colombia geven mensen ook weet ik veel hoeveel uit aan cadeaus. Maar volgens mij zijn dat juist cadeaus die de gever zelf kiest. Wat ik nog vervelender vind want als het niet bij je past ofzo is dat dus zonde geld… gelukkig doen wij geen cadeaus en hoeft het van mijn vriend ook niet. Veel leuker om samen een lekker diner te bereiden ofzo. Met kaarsjes. Tenminste nog wat romantiek haha

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s