Black Friday

De dag na Thanksgiving is het Black Friday. Dat is de dag na Thanksgiving. Omdat Thanksgiving altijd op een donderdag valt, zijn heel veel mensen op de vrijdag daarna vrij. En wat doe je dan, als doorsnee Amerikaan? Juist. Shoppen! Daarvoor is er Black Friday. Voor degenen die niet weten waarom Black Friday zo heet, een aantal antwoordopties…

Antwoord A: Omdat het zwart ziet van de mensen in de rij.

*NG* (Probeert u het nog eens!)

Ik dacht eerst dat Black Friday zo heet vanwege het feit dat er zoveel mensen op af komen. Dat is wel zo, maar het is niet waarom Black Friday zo heet. En ja, het is wel heel druk… Vooral in de wat grotere steden zijn er mensen die urenlang, soms zelfs dagenlang in de rij staan om maar als eerste een winkel in te komen. Waarom?

Dat is omdat een aantal winkels hier verschrikkelijk hoge kortingen geven, vooral op elektronica (TVs, game consoles, boormachines, dat soort dingen), maar ook kledingwinkels, warenhuizen en bouwmarkten doen mee aan de kortingsgekte. En dan gaat het echt om enorme kortingen: een televisie van 50 inch die normaal 1800 dollar is nu te koop voor 400 dollar. MAAAAAAR: elke winkel heeft er maar een paar. En je moet er heel wat voor doen om op tijd de winkel in te komen!

Deze mensen zaten de hele donderdag voor de Best Buy in State College...

Deze mensen zaten de hele donderdag voor de Best Buy in State College…

Antwoord B: Omdat er mensen vanwege Black Friday zijn overleden.

*NG* (Probeert u het nog eens!)

Is ook gebeurd, maar nee, dat is niet het antwoord. Elk jaar worden er wel mensen in elkaar geslagen omdat iemand anders die laatste aanbieding te pakken had. Of omdat mensen onder de voet worden gelopen terwijl iedereen op hetzelfde tijdstip de winkels binnenstormt.

Dit filmpje geeft wel een goed beeld van de gekte:

Antwoord C: Omdat dit het eerste moment is dat retailers zwarte cijfers schrijven.

*PING* (U gaat door voor de magnetron!!)

Ik hoorde van Ralph Oliva van het ISBM dat deze dag de belangrijkste dag in het jaar is voor de Amerikaanse retail. Vanaf deze dag is het ‘holiday shopping season’ en worden er ontzettend veel spullen gekocht, onder andere de kerstcadeaus. En daarmee is het weer een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van de economie.

Black Friday vereist strategie

Omdat winkels die enorme aandacht graag willen spreiden, hebben we een aantal foefjes bedacht. Onder andere hebben veel winkels de week voor Black Friday ook al veel ‘sneak peak’ Black Friday aanbiedingen. Om niet iedereen tegelijkertijd de winkel in te krijgen, zijn veel winkels steeds vroeger opengegaan. Black Friday begon een paar jaar geleden op zaterdagochtend om 6 uur, daarna 4 uur, nu is het Thanksgivingavond om 8 uur (of zelfs al ’s middags). Sommige winkels, zoals de Walmart, laten een aantal acties op verschillende tijdstippen ingaan. De elektronicasectie is bijvoorbeeld helemaal ingepakt in plastic, dranghekken ervoor, een echte No-Go area, tot 10 uur ’s avonds op donderdag. Op die manier kunnen de kopers al gespreid de winkel in, en is het risico op onder de voet gelopen te worden een stuk kleiner geworden.

Veel Amerikanen die Black Friday shopping op hun planning hebben staan, hebben een strategie. Ze hebben vaak een winkelschema, bijvoorbeeld: “eerst Best Buy, dan Wal Mart, dan Kohl’s, en dan weer Wal Mart”. Ze gaan vaak met meerdere mensen tegelijk: zodat iemand de plek in de rij voor de kassa kan bewaken (je staat er al gauw een uurtje of twee, drie voor de kassa) en anderen voor de aanbiedingen kan gaan. Uiteraard hebben ze een boodschappenlijstje met merk, modelnummer, en locatie in de winkel bij zich (soms zijn die winkels al ‘gescout’ om zeker te zijn waar de spullen liggen). Je hebt namelijk geen tijd om te twijfelen tussen de ene of de andere televisie…

En, zijn jullie ook gaan winkelen? 

Nou, niet zoals de meesten… We zijn wel even naar de Wal Mart gegaan om te kijken naar de gekte. Eigenlijk als toerist… Wij zagen inderdaad mensen met karren vol met elektronica naar buiten komen. Ik heb een mega-aanbieding wol gekocht (tien grote bollen wol, per stuk van 5.49 tot 1.97). Maar verder krijgen wij de kriebels van dit soort op consumptie gericht Amerikaans vermaak. Het was leuk om te zien, maar vrijdag zijn wij thuisgebleven en gaan klussen.

Ik heb wel nieuwe wol gekocht. Mega aanbieding!

Ik heb wel nieuwe wol gekocht. Mega aanbieding!

 

6 gedachtes over “Black Friday

 1. Haha mega hoge kortingen en wat koop je; wol! Hahaha wat dachten dat Amerikanen toen je ging afrekenen?
  Uiteraard is black friday overgewaaid dus in bepaalde winkels was het ook in NL maar zo’n gekte als bij jullie? Nee dat was er niet…
  En black friday is geen discussie punt maar zwarte piet daarentegen…???

  Xx

  • Hi Martine! Natuurlijk zijn retailers in Nederland ook niet gek en nemen ze zoiets over. Maar zo massaal achter een hype aanrennen zoals Amerikanen soms kunnen zie ik Nederlanders niet zo snel doen.
   En ja, die wol, daar liep ik tegenaan. Omdat het hier flink kouder wordt en echt Heel Erg Koud kan zijn in januari/februari, kun je naar mijn mening niet genoeg wollen sjalen, mutsen en dekens hebben… En wat heb je aan extra televisies terwijl je er maar eentje tegelijk kunt bekijken? (Ook hier is de Amerikaan een andere mening toegedaan…)
   Zwarte Piet is hier niet uit te leggen. Is ook wel logisch. Als ik foto’s van zwarte Piet laat ziet, lijkt het alsof Amerikanen (blank en zwart) water zien branden…

 2. Pingback: Voorsorteren op de feestdagen: cadeaus reserveren! | Johanna goes USA!

 3. Pingback: Consumania op Black Friday! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s