Experiment in het lab!

Vorige week had ik een primeur op mijn werk – ik heb een experiment gedraaid in het consumer research lab! De voorbereiding had nogal wat voeten in de aarde… maar het is allemaal op tijd gelukt.

Onderwerp: crowdsourcing!

Nu heb ik andere onderzoeksprojecten over crowdsourcing. De meeste van mijn onderzoeksprojecten zijn echter gebaseerd op secundaire data afkomstig van bedrijven (al dan niet verkregen door datadumps of vragenlijsten). Nu heb ik echter een honors student die een scriptie schrijft en daar ook onderzoek voor moet doen met Echte Data. En hij wilde heel graag een experiment doen. We hebben een deal gemaakt: als hij op mijn onderwerp gaat werken, en hij mij stevig laat bijsturen (en aan quality control wil doen), dan mag hij van mij een experiment doen in ruil voor mijn begeleiding.

Laboratorium

Ons marketing departement heeft een onderzoekslab voor psychologisch onderzoek. Daarvan kunnen onderzoekers gratis gebruikmaken. Elk semester zijn er honderden studenten die meedoen aan allerlei onderzoekjes, in ruil voor extra punten (‘extra credit’) voor een vak. Er zijn twee grotere tweedejaarsvakken (301 Marketing en 301 Management) die studenten leveren. Nu hoeven studenten niet per se mee te doen aan het onderzoek. Ze kunnen ook alternatieve opdrachten doen – want studenten dwingen om mee te doen met onderzoek, of ze te verleiden met ‘extra credit’ zonder alternatief is natuurlijk niet ethisch. Daar weet ik inmiddels alles van, want al dat soort procedures zijn in de IRB check langsgekomen…

Ons laboratorium heeft 12 zitplaatsen (‘cubicles’). En mijn experiment duurde bijna een half uur. Dat is best lang, maar ik had er een creatieve taak in zitten… en dat half uur vloog voorbij! Ik was van tevoren nog naar de Walmart en Target geweest om 12 setjes met kleurpotloden (met 12 gums en 12 puntenslijpers!) te halen – want mijn respondenten moesten namelijk een creatief idee tekenen in een deel van dat half uur. En sommigen gingen helemaal los!

De zitplaatsen in het laboratorium!

De zitplaatsen in het laboratorium!

Ik had heel wat van die halve uren: een halve donderdag, een hele vrijdag, en nog een heel deel van de maandag. Keer maximaal 12 respondenten, dus (helaas zat niet elk tijdslot volgeboekt). En toen was het klaar: 223 respondenten (verdeeld over 9 condities: 2*2*2 + control group – voor de insiders. Ja, dat zijn er niet veel, gemiddeld 25 per conditie, maar je moet ergens beginnen).

Spannend!

‘Live’ dataverzameling is mega-spannend. Je ziet de data als het ware groeien voor je ogen. Ik kon namelijk ‘live’ meekijken op de 12 schermen die de participanten parallel aan het invullen waren… Je ziet aan de hand van de commentaren naderhand of de participanten de bedoeling van het experiment door hadden of niet. En zo kreeg ik ook meteen te ‘zien’ of mijn creatieve idee-generatie taak lang genoeg was, of ik mijn respondenten tijd genoeg had gegeven, en of ze de vragenlijst wel af kregen in de tijd die ervoor stond. Spannend!! Zo vaak gebeurt het niet in de wetenschap dat je meteen feedback krijgt op je werk! En dat geeft een hoop energie.

Meekijken met 12 schermen tegelijk!

Meekijken met 12 schermen tegelijk!

En nu de analyse

Vooralsnog raak ik die dataset nog niet aan, ik ben nog even te druk met mijn andere projecten. Ik laat eerst mijn student er op los gaan, en wie weet wat hij vindt. Het experiment zal ik nog wel een keertje over moet doen – mijn manipulaties zullen niet per se in een keer goed werken – maar dat is prima. Dat kan ik in het voorjaar oppakken… Ik heb wat om naar uit te kijken!

 

4 gedachtes over “Experiment in het lab!

  1. Ha! Herkenbaar! En leuk dat je een honors student zo ver hebt kunnen krijgen! Ik heb vorig semester voor het eerst een “field experiment” gedaan met twee studenten. Normaal doe ik ook van dit soort “lab experiments”,waar je alles redelijk onder control hebt (maar wel meteen kan zien of het goed of niet goed gaat) en dan is echt veldexperiment dus om helemaal gek van te worden. Ik ben benieuwd naar je resultaten!

    • Moet wel eerlijk zeggen dat die honors student mij heeeeeel veel tijd kost hoor. Maar inderdaad, ik hoop dat het wat oplevert. De ‘return on investment’ laat zich in ieder geval sneller zien dan de dataverzameling bij bedrijven die ik normaal doe. Daar kan zo een jaar of twee overheen gaan! De resultaten (en daarmee ook de onderzoeksvraag) blog ik later wel een keer!

  2. Wat leuk en interessant zeg! Ook inderdaad omdat je dan meteen resultaat ziet 😀 Het gebrek daaraan, normaal gesproken, is ook waarom ik wel eens een onderzoeksdipje heb 😉

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s