Een roofvogel in de tuin. Maar welke?

Al sinds ik terug ben uit Nederland hoor ik een setje vogels schreeuwen in de buurt. IIIEEEEE-IIIIEEEEEE-IIIIIEEEEEE, keihard, vrij hoog, telkens drie keer, en dan weer opnieuw. In het begin twijfelde ik zelfs even of het wel een vogel was (het kon ook een kat in nood zijn, zo klonk het tenminste, of iemand die z’n hond met een lokfluit riep, of een baby met erge, telkens drievoudige problemen). Ik ben zelfs de straat op en neer gelopen om zeker te zijn dat dit geluid inderdaad van een vogel kwam.

Rondvliegen

Op een gegeven moment had ik door dat het meerdere roofvogels waren. De ene vogel riep de andere vogel – het leek op baby-vogel die mama-vogel aan het roepen was die ondertussen op jacht was. We zagen ze overvliegen, best grote vogels… Ik wilde graag weten wat dat voor type het zouden zijn, maar probeer maar eens een vogel te identificeren op ‘geluid’ alleen, en een vage indicatie van de grootte! Dat is nog niet zo simpel, want het geluid van vogels verschilt over de leeftijd heen. Na wat gezoek online kwam ik er achter dat het een roofvogel van het type ‘osprey’ zou kunnen zijn – de roep was 100% hetzelfde als wat ik al dagen hoorde – maar ja, zo’n osprey wordt maar zelden gezien hier in State College.

In de achtertuin

En toen ging ik-denk-baby-vogel zowaar (al schreeuwend) in de achtertuin zitten. Met de verrekijker en de camera (met superzoom) in de aanslag heb ik een aantal goede foto’s gemaakt. En vervolgens haalde ik het vogelboek erbij – nee, die osprey leek het niet te zijn (wat ook een vriend dacht), maar wat was het dan wel? Een bepaalde arend, een “eagle” (overigens is een osprey een andere naam voor visarend, dus zo ver zat ik er niet vanaf), of een “hawk” (een havik)?

De jonge vogel

De jonge vogel

Schreeuwend en spiedend in de achertuin

Schreeuwend en spiedend in de achertuin

Ik dacht eerst, nee een hawk kan het niet zijn want die zijn veel stiller, en ook een stuk slanker en kleiner (tenminste, in Nederland). Nu blijken havikken, arenden (ook wel adelaars genoemd), en ook buizerds, kiekendieven, wouwen en zelfs gieren familie van elkaar te zijn en dat is een grote groep. Lastig, lastig. Mijn vogelboek gaf geen uitsluitsel. Mijn hulproep op de Faceboek groep voor vogelaars in State College hielp ook niet echt.

Met filmpje (voor degenen die even doorklikken naar mijn site). Dan kun je ‘m ook horen gillen – aan het begin en aan het einde:

Uiteindelijk ging ook ik-denk-mama-vogel erbij zitten en had ik dus TWEE roofvogels in de achtertuin. En ook op de foto. Ze hebben die nacht allebei een uiltje geknapt in een boom (en dat bedoel ik figuurlijk). Tot ’s avonds laat zag ik ze zitten, de volgende ochtend waren ze weg – met de kippen op stok dus. Sindsdien heb ik ze nog wel in de buurt gehoord maar ze zijn niet nog eens wezen logeren.

Twee roofvogels - links de grotere mama-vogel

Twee roofvogels – links de grotere mama-vogel

Waarom is die identificatie zo lastig?

Nou, er zijn heel, heel veel soorten eagles en hawks hier in Amerika, en ook in dit deel. Daarbij, die eagles en hawks willen nog wel eens verschillen van tekening (veren) en kleur tussen de regio’s (die verschillen heten dan ‘morphs’). En dan heb je nog de verschillen tussen mannetje en vrouwtje: bij roofvogels is het vrouwtje vaak groter dan het mannetje (misschien heb ik dus wel een schreeuwend mannetje in de achtertuin gehad die om moeder-de-vrouw aan het roepen was…). Vervolgens hebben vogels over hun leven heen een verschillend verenkleed – ‘juveniles’ (jonge vogels) zien er anders uit dan volwassen vogels. Gelukkig hebben eagles en hawks hier wel hetzelfde verenkleed of het nu winter of zomer is, want ook dat kan nog eens verschillen. En dat geluid van die vogels? Ook dat verschilt met de leeftijd.

Ook de grote vogel schreeuwt!

Ook de grote vogel schreeuwt!

Gevonden: de red-tailed hawk

Uiteindelijk heb ik hem gevonden. Het is een red-tailed hawk, maar dan heeft ie geen zichtbare rode staartveren. Ze staan tenminste niet op de foto, ik heb ze ook niet gezien, misschien zijn die verstopt of heeft alleen vader-vogel die dingen. Of is het een regionale aanpassing… Ik heb inmiddels een hoop foto’s gevonden van  jonge vogels bij ons in de regio die er wel op lijken – de Wikipedia foto’s zijn wat misleidend.

In het Nederlands heet die vogel dus een roodstaarthavik. In het latijns is het de buteo jamaicensis borealis – waarbij buteo in het Nederlands een buizerd is, wat de boel weer wat verder verward. Grappig, op de Nederlandse wikipedia pagina over ‘buizerd’ staat dat de roep van de buizerd klinkt als een gerekt klagend gemiauw. En daarmee is de cirkel weer rond!

En oh ja, ze hadden me in de gaten hoor!

En oh ja, ze hadden me in de gaten hoor!

6 gedachtes over “Een roofvogel in de tuin. Maar welke?

  1. prachtig johanna, vooral het filmpje, dus nu weet je wat voor vogels het zijn.
    eten ze ook vast wel grondeekhoorns.
    schitterend, natuur, kus van deze kant voor jullie.

    • Ik denk dat ze inderdaad eekhoorns en ook grondeekhoorns eten, en ja, het konijn zal ook wel opgegeten zijn door zo’n roofvogel. Of door een slang. Of doodgebeten door een hond… Kan van alles zijn!

  2. Pingback: Tijd voor vogelfoto’s! | Johanna goes USA!

  3. Pingback: Nieuwe vogels! | Johanna goes USA!

  4. Pingback: Roofvogelupdate: Red Tailed Hawks! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s