Vogeltjes in State College

Het is niet zo dat ik mee doe met de jaarlijkse Tuinvogeltelling in Nederland, maar ik heb wel een lijstje bijgehouden van alle soorten vogels die ik in Leusden in onze tuin heb gezien (33 soorten (!) maar dat terzijde). Ik vind vogels in de tuin gezellig, en ik herken dan ook vrij veel Nederlandse soorten. Op safari in Afrika heb ik mijn ogen uitgekeken naar alle schitterende vogels daar. Er zijn niet veel vogels die zowel in Europa als Afrika voorkomen.

Nieuwe vogels in Amerika!

En zo is het ook zo in State College. De vogels die elke dag in onze Leusdense achtertuin zitten, zijn hier gewoon niet. Koolmezen kennen ze hier niet. Musjes wel, maar die zien er net een tikje anders uit. Kortom, mijn vogelkennis uit Nederland heeft hier niet zoveel zin meer. Ik moet weer opnieuw beginnen (maar dat is ergens ook wel leuk).

De eerste keer dat ik Darwin in actie zag, was in Texas. Toen zag ik goed dat de vogels in Europa zo heel erg anders zijn dan de vogels in Amerika. Hier hebben ze wellicht wel musjes en mezen en vinken, de ondersoorten zijn heel erg anders. Ook heb ik het idee dat de vogels hier gekleurder zijn, en daar houd ik wel van… Zo had ik daar op een gegeven moment bezoek van een hele kolonie prachtig geel-groene Cedar Waxwings die in nog geen tien minuten een hele boom leegvraten. Destijds vond ik vooral ook de felrode Northern Cardinal een toppertje – het kostte me een maand of vier voordat dat beest netjes wilde gaan zitten voor een fatsoenlijke foto.

Verrekijker, camera en vogelgids in de aanslag

Eerlijk zeggen, ik ben wel een beetje aan het smokkelen… Ik lig niet op mijn buik tussen de struiken voor een foto. Ben je gek, het is hier gemiddeld -20 graden deze dagen, en het sneeuwt hier 80% van de tijd. Dus deze vogelspotter doet het voorlopig eventjes vanuit het keukenraam. En met de safari-camera met tig keer zoom lukt het aardig om zelfs de vogeltjes die verder weg zitten in beeld te krijgen. De vogels komen hoe dan ook niet echt dichtbij – dat zal wel te maken hebben met het enorm fanatieke en atletisch gebouwde poezenbeest dat nog wel eens een rondje om het huis heen doet.

Mijn vogelgids

Mijn vogelgids

Vervolgens is het dan uitpluizen wat voor vreemde vogel ik te pakken heb. En daar komt mijn Amerikaanse vogelgids (huwelijkscadeautje van mijn broer+zussen+aanhang) heel goed van pas! Het duurt soms even, maar ik kom eruit. Het is hier overigens ook van belang om het verspreidingsgebied goed in de gaten te houden, sommige vogels die ik in Texas heb gezien, komen hier niet voor (en vice versa).

Resultaten

Ik heb hier al een “blue jay” (een soort blauwe gaai) voor mijn lens gehad, die ook nog eens lang genoeg bleef zitten voor een portretje. Dan heb ik een groepje “house finches” (vertaald, huisvink) voor de deur gehad. Hoewel dit dus vinken zijn, heb ik deze ondersoort nog nergens anders gezien: ze hebben rode veertjes. Vanochtend zag ik ook een minder opvallende vogel dat een “dark-eyed junco” moet zijn (donkeroog junco – geen vertaling beschikbaar), druk bezig met sneeuw happen.

Blue Jay, een erg mooi beest. Net wat groter dan een merel.

Blue Jay, een erg mooi beest. Net wat groter dan een merel.

En ja, ik heb ook al een felrode Northern Cardinal zien vliegen. Maar stilzitten, ho maar!

Een groepje House Finches

Een groepje House Finches

House Finches, met rode veertjes

House Finches, met rode veertjes

Een Dark-eyed Junco, ongeveer zo groot als een musje

Een Dark-eyed Junco, ongeveer zo groot als een musje

12 gedachtes over “Vogeltjes in State College

 1. goedemorgen, schitterend die vogeltjes daar vooral de kleur. wij hebben meest bruin, zwart en grijs in de tuin. op een roodborst na dan.werk ze vandaag en dikke kus van hier.

 2. Oen bruur.

  Elke dag ben ik weer verrast als ik die verhalen lees. Hoe hou je het vol. Pfff….
  Deze week of volgende week gaan we weer op de rigmove, nu vlak boven Vlieland.

  Groetjes

  • Er schijnen hier ook heel erg veel havikssoorten te zitten. En ik heb hier ook al een hoop eekhoorntjes gezien. Dan is er nog de ‘groundhog’ (bosmarmot) maar die heeft nu z’n winterslaap. En wat ECHT grote dieren betreft is hier de zwarte beer. En ja, die kan ook zomaar in mijn achtertuin lopen. Maar die heb ik nog niet gezien… gelukkig!

 3. wij hebben putters in de tuin ken je die ook? maar hoe zit het met de sporen in de sneeuw?wachten nog steeds op vervolg……

  • Ik heb in onze tuin in Leusden nog nooit een putter gezien. Wel goudvinken en appelvinken, die lijken er een beetje op, en zijn zo’n beetje de meest gekleurde vogels die ik ken in Nederland. En de groenling zit regelmatig in onze tuin.
   De sporen in de sneeuw, ja…. ik ben er nog steeds mee bezig. Ik heb een paar anderen gevraagd, en die lijken me gelijk te geven. Maar ik wacht natuurlijk op een echte observatie van de ‘dader’ 🙂

 4. Pingback: Beestjes in State College | Johanna goes USA!

 5. Pingback: Ondertussen op Ridge Avenue: Gezinsuitbreiding! | Johanna goes USA!

 6. Pingback: De vogelfoto-oogst van de afgelopen maanden – deel 2 | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s