Indiase dans. Ter lering ende vermaeck

Over een week of zes gaan wij naar India. Dit vanwege de bruiloft (driedaags…!) van mijn collega, en we gaan daar natuurlijk ook nog wat rondkijken. We hebben er erg veel zin in. De bruid is een ontzettend aardige meid (en knap zeg!!) – ik heb al een paar keer met haar gesproken via Skype. Mijn collega is alles aan het regelen, en ik hoor daar best wat details van (en veel is mij vreemd, dus ik leer een hoop in dat proces).

Verloving: ons cadeau is onder andere een dansopvoering

Nu had mijn trouwende collega laatst een voorstel voor ons. Of wij met z’n allen (dus alle ‘Amerikanen’ die uit State College die kant op gaan – dus een man of 8) een choreografie zouden willen instuderen om tijdens de verlovingsavond op te voeren. Dat zou dan een dans zijn die door een professionele choreograaf zou worden bedacht. Wij zouden een DVD krijgen met een voorbeeld, en dan zouden wij aan deze kant van de wereld die dans moeten oefenen. En dat zou natuurlijk een Bollywood-style dans worden (echt geen Cha-cha of rumba of salsa of Macarena dus he, nee… Indiase dans!), van een paar minuten. Voor de context: op het Indiase verlovingsfeest van mijn collega’s zijn er zo’n 7 van die dansopvoeringen. En er is zo’n 250 man publiek aanwezig…

Goed. Nu ben ik niet vies van dans en optredens, en kan ik ook prima tegen voor gek staan op een podium en dergelijke, en voor mijn collega heb ik een hele hoop over (het is echt een hele goede vriend van me geworden), maar toch: ik zag Michiel niet met dit plan instemmen. Ik heb Michiel in al die jaren samen (15+ jaar…) vier keer op de dansvloer gezien (het “hӧken” met de jongens van de Keet op ruige muziek daargelaten). Een keer daarvan was op onze eigen bruiloft, en drie keer daarvan was bij onze dansles voor die dans bij de bruiloft. Ik had er dus een hard hoofd in dat hij daarin meeging.

Wonder boven wonder – Michiel ging akkoord, vond het zelfs een goed idee, mij in verbazing achterlatend. Vervolgens ging de rest ook akkoord, en gaan we dus een Indiase dans instuderen met Peter, Emma, Jess, Betsy (van Charlie), en Michiel en ik. Goh… (Er komen vast opnames van…. en of dat een goed ding is, betwijfel ik 🙂 !)

Inspiratie: Infusion danscompetitie

Nu was er afgelopen weekend een danscompetitie van voornamelijk Bollywood studentendansteams van Amerikaanse universiteiten, en Abbas en Yasmin hadden Michiel, mij, Pranav en Hari uitgenodigd (en we zaten nog vrij vooraan ook). Die wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door Penn State (Penn State doet zelf niet mee, mag niet). Er waren 12 teams, afkomstig van bijvoorbeeld de University of Arizona (ASU Andaaz), University of Pennsylvania (Penn Masti), University of Delaware (Delaware Kamaal), en Rutgers University (Rutgers SAPA).

De teams zijn tussen de 20 en 30 man groot, sommige alleen mannen, sommige allen vrouwen, de meesten gemengd. Elke dansopvoering was zo’n 8 minuten lang, voorafgegaand door een 2-3 minuten durend filmpje waarin de teams een soort verhaaltje vertelden: bijvoorbeeld een versie van Toy Story, een versie van Lost waarbij het dansteam op een onbewoond eiland aankwam, of (veruit de meeste filmpjes): een liefdesverhaal.

 

Een foto van een voorstelling

Een foto van een voorstelling

Het winnende team: ASU Andaaz

Het winnende team: ASU Andaaz

Vervolgens de dans. Een mix van Bollywood, streetdance, hiphop, acrobatiek (vandaar de naam in-‘fusion’). Nou… dat was een indrukwekkende combinatie!! Alles was megagoed gechoreografeerd. Alles ging ontzettend ‘gelijk’ (belangrijk). Hier en daar acrobatiek ertussen. En alles heel erg energiek. Heel, heel, heel erg mooi om te zien. Goede muziekmixen eronder, lichtshows, theater… Heel, heel, heel erg goed! Een voorbeeldje staat hieronder (wel 10 minuten lang… van Infusion van vorig jaar):

Uiteindelijk hadden Michiel en ik nog vrij aardig door wat de beste teams waren – hoewel dit de eerste keer dat wij dit type dans zagen (waarschijnlijk heeft mijn majorettetijd invloed gehad 🙂 ). De teams die wij waanzinnig goed vonden en op 1 en 2 hadden gezet eindigden ook op 1 en 2. Dus ja, we hebben er inzicht in.

Nu nog het talent. Want wij moeten straks in India ook de dansvloer op!

 

4 gedachtes over “Indiase dans. Ter lering ende vermaeck

  1. Pingback: Voorbereidingen voor de reis naar India | Johanna goes USA!

  2. Pingback: Onze reis naar India (deel 1 in een serie): de aanleiding | Johanna goes USA!

  3. Pingback: Onze reis naar India (deel 7 in een serie): De verlovingsdag! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s