En Michiel heeft ook z’n rijbewijs!

En nu bedoel ik natuurlijk zijn Pennsylvaniaanse rijbewijs. Vervelend genoeg, Nederlanders moeten hier in Amerika nog een keertje hun rijbewijs halen. Net als ik, een half jaar geleden. Die hele ervaring mag Michiel ook meekrijgen: onderdeel van de inburgeringscursus…! Theorie, praktijk, en bendes papierwinkel.

Stap 1: medische verklaring

Al een maand of twee geleden, toen Michiel voor het eerst een afspraak had met onze huisarts, bij wijze van kennismaking, heeft hij al de medische keuring gehad. Een uitgebreide check van alle vitale functies… en het invullen van een formuliertje. Ach ja…

Stap 2: social security verklaring

Een rijbewijs is hier in Pennsylvania ook meteen geldig als identificatiebewijs. Normaal gesproken gebruik je je social security number (je sofi- of burgerservicenummer) om daarmee je rijbewijs aan te vragen. Maar… Michiel mag op z’n huidige visum niet werken, en dus heeft hij ook geen social security nummer. En dus moesten we eerst naar de social security office om daar een verklaring te vragen dat Michiel geen social security number heeft.

Stap 3 en 4: verklaring van de universiteit (twee keer…)

En omdat Michiel hier op een (tijdelijk) visum zit (net als ik), hadden we ook een verklaring nodig van de universiteit. Die had ik eerst laten opstellen door HR, waarmee Michiel naar de DMV (dienst motorvoertuigen, lijkt op het CBR). Maar, natuurlijk trof Michiel daar een Vreselijke Vent (dezelfde die mij ook al eens terug had laten gaan…). De verklaring was namelijk door de verkeerde afdeling opgesteld. En dus kon ik naar het international office voor zo’n verklaring, nu met de juiste naam eronder.

Stap 5: theorie examen

En natuurlijk moest Michiel, net als ik, ook weer op theorie-examen. Dat stelt hier gelukkig niet zoveel voor: je krijgt 18 simpele vragen, en je moet er 15 goed hebben. Het complexe van het verhaal is meer het uitleggen van de visumsituatie, want dat komen ze niet elke dag tegen. Dat alles wordt gecompliceerd door de medewerkers van de DMV – die collectief met het verkeerde been uit bed lijken te zijn gestapt.

Stap 6: praktijk examen

Omdat de DMV in State College best een lange wachttijd had voor het praktijkexamen, zijn we naar Altoona uitgeweken. Dan hadden we tenminste dat rijbewijs voor het einde van het jaar nog binnen. Afgelopen zaterdag was het zover. Na nog geen vier minuten afrijden (ja, echt), had Michiel zijn echte Pennsylvaniaanse rijbewijs.

Het allergrootste voordeel voor Michiel van dit alles? Hij hoeft niet altijd meer zijn paspoort bij zich te hebben als hij naar een bar/restaurant/bowling gaat.

3 gedachtes over “En Michiel heeft ook z’n rijbewijs!

  1. Gefeliciteerd Michiel! Wat zal je blij zijn. Vooral omdat deze papierwinkel ook weer achter de rug is, het examen zelf valt volgens mij nog wel mee;)

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s