Het is echt winter… (tijdelijk)

Gisteravond rond 8 uur kwam er een nieuwe aflevering van de ‘polar vortex’ State College binnen. De temperatuur zakte zo’n tien graden, de wind stak op, en het begon te sneeuwen. Toen ik vanochtend vanuit mijn warme bed naar buiten keek, waren alle planten buiten stijfbevroren – en hing alle groene van de rhododendrons naar beneden, en hadden ze een witte waas. De winter is er.

(Tijdelijk dan he. Volgende week wordt het volgens mij nog een keertje boven de tien graden. Jippie!!)

Koud!!

En oh, wat is het koud. Het is vandaag – 8, – 9 graden (celcius), maar door de stevige wind voelt het aan als – 22. En die laatste is waar je rekening mee moet houden: kranen, leidingen, planten, autodeuren… alles vriest vast als het zo koud is. En ook mijn maillot bleek onvoldoende vanochtend toen ik van de parkeergarage naar de business school liep (nee, ik fiets niet zo’n heel end bergop meer als het zo koud is. Mooi niet… ik ben niet zo’n held. 7 minuten vlak kon ik prima, maar niet 23 minuten bergop.)

En het sneeuwt uiteraard. Het blijft nog niet liggen, en zijn nu nog van die kleine, ienieminie vlokjes, nog niet van dat dikke spul waardoor ik spontaan de kou vergeet omdat ik dan denk dat ik kan gaan skieen… maar die dikkere vlokken komen er uiteraard ook wel. Eventjes wachten nog.

Het sneeuwt in State College

Het sneeuwt in State College

Handwarmers

Nu hebben we al een tijdje geleden onze mutsen, sjalen en handschoenen tevoorschijn gehaald. Maar afgelopen zaterdag bij de tailgate voorafgaand aan de footballwedstrijd was het toch ijzig koud (-3 graden, met ijzige wind…). Vrienden van Peter hadden ‘Hot Hands’ bij zich – een soort zakjes vol met chemicalien (denk ik) die warm worden. Je kunt ze in je handschoenen stoppen. Ook zijn er Foot Warmers (voor je voeten) en Hot Toes (voor alleen koude tenen), die stop je in je schoenen. Ik had die dingen nog nooit gezien. Wat een uitvinding…! En ja, die werkten prima!

Hot Hands voor in je handschoenen

Hot Hands voor in je handschoenen

En hoe houdt de kachel het?

Wij hebben hier (helaas!!) geen programmeerbare thermostaten. Die werken namelijk niet op elektrische baseboardheaters met het voltage dat wij hebben. Dat is balen. In plaats daarvan hebben we regelaars die we per ruimte kunnen instellen. Dat is dan wel weer fijn: we kunnen per ruimte bepalen of we de verwarming al dan niet aan of hogerop zetten. En dat werkt best prima. Maar… je kunt ze dus niet van te voren instellen. En als je dan, na zo’n nacht waarbij de temperatuur tien graden zakt, en de wind opsteekt, wakker wordt in een koude slaapkamer… nou… dan wacht je wel even voordat je naar de (ijzig koude) badkamer gaat! (Waarom, waarom had ik zelf nog geen stapeltje ‘Hot Hands’ gekocht, dacht ik vanochtend…)

[Broer Klaas had er trouwens wel ideeen over hoe hij zo’n op afstand en programmeerbare thermostaat zou installeren gegeven onze wirwar van thermostaten en verwarmingen. Want Het Kan Wel Volgens Klaas. Nu geloof ik dat meteen. Daar moeten we het nog maar eens over hebben. Iets voor volgend jaar, denk ik!] Maar op zich, de kachels doen het prima. Dekentje erbij op de bank (heeft Michiel niet nodig), en ik ben tevreden.

Koude garage

Wel hebben we een probleem met de gaskachel in de garage, ontdekten we gisteren. Uiteraard, zodra we dat ding nodig hebben, krijgen we hem niet aan. Natuurlijk. In de zomer is de nieuwe tank geleverd, is hij gevuld en aangesloten, en is mij uitgelegd hoe de kachel aangaat. Natuurlijk gaat dat mis op het moment dat je de kachel aan wilt zetten. Wat is er aan de hand? Of de kachel is stuk (denk het niet), of de leidingen zijn niet goed (denk het niet), of het hele vat met propaangas (a 400 dollar) is weggelekt deze zomer (hoop het niet), of ik heb de kachel verkeerd proberen aan te zetten (ik denk het niet, maar ik hoop het wel. Het is verreweg de goedkoopste oplossing…). Anyway, aanstaande vrijdag komt er een monteur. En dan hebben we ook weer een warme garage!

3 gedachtes over “Het is echt winter… (tijdelijk)

  1. goedemorgen, vertel : hoeveel sneeuw is er gevallen, hier op het journaal zeggen ze dat er op sommige plaatsen 10 tot 12 cm viel in een uur. ze lieten ook een filmpje zien, was dit een nieuwe of een oude van vorig jaar? het plaatsje buffelo werd genoemd.

    kan me voorstellen dat je de auto neemt naar je werk, het is dan toch wel erg zielig als je hem voorbij fietst met zulk weer. staat de auto nu binnen met dit weer? succes voor jullie en twee kussen erbij.

  2. koud kouder koudst, en dat nog een paar maanden… Ik heb medelijden hoor, jij liever dan ik. Die handenwarmers zag ik hier laatst ook, das toch wel erg fijn bij winterhanden:)

  3. Pingback: Sneeuw op 31 maart! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s