New York, New York – deel 4: De stad

Anderhalve week geleden waren wij in New York vanwege het concert van Adele (yay!!). Het concert was op zondag. Die zondag hebben we natuurlijk wat van de stad gezien. Zo zijn we ’s ochtends naar het 9-11 Museum geweest, en dat was erg indrukwekkend. Daarna hebben we een heel stuk door de stad gelopen.

Eerste stuk: van het 9-11 Museum naar The High Line (3.5 kilometer)

Nadat wij uit het 9-11 Museum kwamen, en een burger hebben gegeten bij de Shake Shack, zijn we naar de Highline gelopen. De route, over de Hudson River Greenway, was haast een soort langgerekt park langs de rivier de Hudson. Er zijn daar een hoop pieren, dog parks, en hier en daar een restaurantje. Je hoort de drukte van de stad er amper. Het is geen Central Park – maar het was wel erg fijn.

Een doorkijkje in de wijk Chelsea

Een doorkijkje in de wijk Chelsea

Tweede stuk: The High Line zelf (2.5 kilometer)

The High Line is een stuk bovengrondse metro die op een meter of 8 hoogte door een stuk van de wijk Chelsea in New York. Die metrolijn is opgedoekt, de rails ligt er nog wel, maar ze hebben er een park van gemaakt. Dat is dus een park van bijna 2.5 kilometer lang, en nog geen tien meter breed. Het is er hartstikke mooi, want groen, en zo nu en dan heb je ook een mooi uitzicht over de drukte van New York.

The High Line

The High Line

Uitzicht op de drukte van New York vanaf The High Line

Uitzicht op de drukte van New York vanaf The High Line

Derde stuk: van West 34st street weer terug naar East 29st street (3 kilometer)

Vanaf het einde van The Highline moesten we ook weer terug naar het appartement. Nu kun je dat in New York prima doen via cab (de gele taxi’s) of via Uber, helaas niet zo goed via metro – want die lopen vooral noord-zuid en wij moesten west-oost… Wij hebben ook dit laatste stuk gelopen. Het was mooi weer, en zo zie je toch meer van de stad.

Een landmark: het kantoor van de New Yorker

Een landmark: het kantoor van de New Yorker

Wat vind ik van New York?

De stad heeft veel verschillende gezichten – en dat bedoel ik zowel figuurlijk als ook letterlijk. Ik hoorde tig talen om me heen, en zag mensen uit allerlei landen en in allerlei kleuren. Ik vind dat interessant, ik houd wel van die diversiteit. Dat vind je in State College toch minder.

De stad is ook druk. Er is weinig ruimte, vergeleken met State College, maar de stad is nog vrij ruim van opzet (ook in Manhattan) als je de stad met Amsterdam vergelijkt. Je kunt er parkeren (wel betaald), ja, het verkeer is druk, maar ik heb het in Amsterdam veel erger meegemaakt. Ja, er zijn veel uitlaatgassen en er is weinig frisse lucht in de metro, maar dat hoort er een beetje bij. Voordeel: je hebt er veel winkels – waar ik graag nog een paar uurtjes langer had blijven kijken.

Ik zou er wel een paar weken langer willen zitten. Niet heel veel langer, want dan mis ik mijn groundhogs, mijn herten-in-de-achtertuin, en mijn vogels veel te veel. Brooklyn zou iets beter bij me passen dan Manhattan, maar ook daar zou ik de natuur te veel missen. Uiteindelijk zou New York iets te druk zijn voor me – er zijn een hele hoop prikkels in die stad!

En, een verrassing voor mij: Manhattan op zich is best wel geschikt om te lopen. Het navigeren is supersimpel gegeven het grid-stratenplan. Het is ons prima afgegaan die dag.

Door al dat geloop die dag had ik wel even zere voeten. Even rusten dus… En snel even douchen, en op naar het concert van Adele!

2 gedachtes over “New York, New York – deel 4: De stad

  1. Lijkt me toch een ervaring om naar NY te gaan. Maar er zal nog niet veel van komen voorlopig. But you never know!!
    Groet uit de kou,

    Wilma

  2. Leuk hoor dat jullie in NY zijn geweest! Toen wij er waren was er niets groen op de High Line haha, want hartje winter. In de zomer of lente lijkt het me ook hartstikke mooi! Vergeleken met Bogotá vond ik NY veel rustiger, maar als je juist rustiger woont dan is het natuurlijk veel drukker haha

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s