New York, New York! – deel 2: Ellis Island

Het afgelopen weekend waren wij in New York. Wij gingen onder andere met de ferry naar het Statue of Liberty en Ellis Island. Om het vrijheidsbeeld in het echt te zien was absoluut indrukwekkend.

Ellis Island

Maar wat ik echter heel veel interessanter vond, en voor mij de reden om ook maar naar het Statue of Liberty te gaan, was Ellis Island. Ellis Island is het eiland waar tussen 1892 en 1954 maar liefst twaalf miljoen immigranten Amerika binnenkwamen. Er is nu een museum gevestigd dat ingaat op immigratie in Amerika, en dat spant zo ongeveer het tijdperk tussen 1600 en het heden.

Ellis Island

Ellis Island

En daar zitten heel veel interessante onderwerpen bij. Denk dan bijvoorbeeld aan de pioniers in Nieuw Amsterdam (de Nederlanders) die met zeilschepen de oversteek naar Amerika maakten. En bijvoorbeeld de “land grants” die werden uitgedeeld om zo mensen naar de onbevolkte staten van Oklahoma en Texas te trekken. Of de slavernij – die mensen waren ook immigranten, veelal tegen hun wil. En de immigranten die met grote stoomschepen zoals de Titanic) naar Amerika voeren.

De ontvangsthal van Ellis Island

De ontvangsthal van Ellis Island

En zo zag die er vroeger uit...

En zo zag die er vroeger uit…

Immigrantenperspectief

Wij zijn ook immigranten in Amerika. En wij hebben ook een immigratieproces achter de rug. Dat was een proces met een hoop formulieren, medische keuringen, en investeringen. En wij kennen ook het ‘grillen’ van de ambtenaren bij de grens om te kijken of je visum wel in orde is (“wat kom je hier doen?”). Het is voor ons dus heel interessant om eens te kijken hoe immigratie vroeger in z’n werk ging.

Opvallend: er was vroeger een verregaande medische keuring (zelfs het oplopen van de trap naar de wachtruimte was stiekem een manier om potentiele immigranten te keuren) – en die is er dus nu nog (wij moesten bijvoorbeeld een tuberculose test ondergaan). Vroeger wilde de immigratiedienst zeker weten dat je als nieuwe bewoner geen ‘liability to the state’ zou worden, oftewel, dat je geen problemen zou veroorzaken in de samenleving. Vroeger hadden immigranten brieven nodig van familie of vrienden in Amerika die garant stonden voor de nieuwe immigrant. Dat uitgangspunt geldt nu nog voor diegenen die geen baan hebben. Een baan zoeken was vroeger ook een probleem: had je al een baan, dan was dat een probleem, want dan pakte je dus een potentiele baan af van een Amerikaan, dus je mocht eigenlijk geen baanaanbod hebben, maar ook niet zonder baanaanbod komen (want dat kon je jezelf niet onderhouden en werd je mogelijk een ‘liability’). Die dualiteit is er nu ook nog.

Immigranten van Ellis Island

Immigranten van Ellis Island

Stamboomdocumenten

Op Ellis Island hebben ze vreselijk veel interessante immigratie documenten. Denk dan aan scheepsmanifesten vol met passagierslijsten. Die zijn allemaal gedigitaliseerd, en die zijn allemaal te doorzoeken. Dat is fantastisch voor degenen wiens voorouders uit bijvoorbeeld Europa kwamen rond die tijd. Je kunt dan je eigen familiegeschiedenis opvragen, ook op Ellis Island.

[Ik hoef dat niet. Ik weet waar ik vandaan kom. Ik kom van de bodem van de Beulaker, nog geen kilometer verder dan mijn ouderlijk huis in St. Jansklooster…]

Al met al vond ik het super interessant. Ik kan echt een dag of nog wel langer in zo’n museum rondsnuffelen!

De skyline van Manhattan gezien vanaf Ellis Island

De skyline van Manhattan gezien vanaf Ellis Island

NB: een hele mooie film over immigranten in New York is ‘Brooklyn’. Een meisje dat uit Ierland verhuisd naar het New York van de jaren 50, de laatste jaren van Ellis Island. Je krijgt dan helemaal een goed beeld van hoe het er op Ellis Island aan toe ging – en hoe hard het er aan toe ging in New York in die tijd. Hierbij de trailer:

10 gedachtes over “New York, New York! – deel 2: Ellis Island

  • Wij zijn op de ferry van Statue Cruises geweest. Die kost 18 dollar. Je meert dan aan bij het vrijheidsbeeld, en je mag daar dan onbeperkt rondlopen. Vervolgens vaar je verder naar Ellis Island en dan mag je daar ook onbeperkt rondlopen (wel zorgen dat je weer terug bent voordat de laatste ferry wegvaart natuurlijk).
   Mooie film he, Brooklyn… Die kwam wel binnen bij mij!

 1. jullie hebben dus weer heel wat wetenswaardigheden opgedaan, leuk, best een hele stap voor die mensen toen. afscheid nemen voor altijd, is nu heel wat anders, gelukkig!!!!!! liefs uut klooster.

  • Zulk soort verhalen kwamen ook naar voren op Ellis Island. Mensen gingen voor het leven – vooral de mensen die nog met het zeilschip of de stoomboot kwamen. Ze kwamen veelal zonder of met slechts heel weinig geld aan. Soms zelfs betaalden ze de overtocht door de eerste paar jaren in dienst te zijn van de reder (of degene die de overtocht hadden betaald). Is ook een manier om een nieuwe toekomst te krijgen…

 2. Wij hebben 2 jaar geleden Pier 21 in Nova Scotia bezocht, waar de Canadese immigranten toekwamen. Zelf Canadese immigranten zijnde, hadden wij ook de ervaring die jij op Ellis Island had.

  Heb onlangs trouwens een boek gelezen dat zich grotendeels afspeelt op Ellis Island (en een stukje heden ten dage in de nasleep van 9/11): A Fall of Marigolds.
  Echt een aanrader. Het romantische verhaal is mooi, maar tegelijkertijd krijg je ook wat inzicht op Ellis Island rond 1910.

  • Thanks voor de tip! Ik heb ook heel erg genoten van Brooklyn (wat overigens een verfilmd boek is), dus ik ga zeker achter A Fall of Marigolds aan 🙂 Ik ben wel weer toe aan een nieuwe roman!

 3. Papierwerk weten wat we alles van!! Ook problemen gehad met, omdat ze dachten dat ik tbc had….was rond de tijd van9/11.
  Interessant lijkt me het wel!
  Groet uut t Noorden!!
  Wilma

  • Och jee, tbc ten tijden van 9-11 lijkt me niet echt een fijne combinatie! Gelukkig hadden wij daar geen last van. Zonder gezondheidsproblemen was het immigratieproces al ingewikkeld genoeg! Groeten uit het zuiden!

 4. Pingback: New York, New York – deel 3: The 9-11 Museum | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s