Hoe maak je een bed op in Amerika? Nou, met een hoop kussens!

Na alle Indiase reisverhalen is het nu weer tijd voor iets typisch Amerikaans. Kussenfetish!

Sierkussens op het bed

Het was mij al opgevallen in Austin, Texas: Leah, bij wie ik nog wel eens thuis kwam, heeft ontzettend veel kussens op het bed, misschien wel meer dan tien. Het gaat dan vooral om sierkussens, die ze elke avond van het bed haalt voordat ze gaat slapen, en dan ‘s ochtends er weer oplegt. Het ziet er mooi uit hoor, absoluut, maar sohee, wat vond ik dat onpraktisch. De keren dat ik er heb geslapen, had mijn logeerbed ook zo’n stuk of acht, negen kussens, die ik dus ook van het bed en weer op het bed legde… Destijds dacht ik “Leah overdrijft” maar inmiddels weet ik beter.

Kussenparade

Kussenparade

Bedden in Amerika

In Amerika heb je in de smaak ‘tweepersoons’ de King-size bedden (193 cm breed) en Queen-size bedden (152 cm breed). Allebei zijn ze 203 cm lang – en voor ons dus eigenlijk niet lang genoeg. Dan is er ook nog een California King, en die zijn 183 bij 213 – ietsje langer dus, maar nog steeds niet de 220 cm die wij nodig hebben. Door dat feit hebben wij ons eigen bed meeverhuisd, en hebben we dus ook extra beddengoed moeten kopen en meeverhuizen, want het Amerikaanse beddengoed dat ze hier verkopen past dus niet op ons bed.

Overigens werken ze hier ook veelal met ‘comforters’: dat zijn een soort dekbedden maar dan met het dekbedovertrek er aan vast gestikt. Dat zit dan in een ‘bedding set’: samen met zo’n comforter-deken zitten er dan kussenslopen in dezelfde stijl bij, een matrashoes waar je op slaapt, een laken voor onder de comforter waar je onder slaapt, en een ‘skirt’: een hoes waar je de onderkant van het bed mee kunt bedekkent, uiteraard allemaal in dezelfde stijl. Het is dus heel gebruikelijk dat men per bed maar een enkele bedding set heeft – terwijl ik er meerdere heb en daarmee de ‘looks’ van ons bed regelmatig kan veranderen.

Kussens!

Op ons bed liggen dan ook slechts 2 kussens, eentje voor Michiel en eentje voor mij. Koop je in Amerika een ‘bedding set’, krijg je daar al standard 4 slopen bij – 2 voor gebruikskussens, en 2 voor sierkussens. Maar daarmee ben je er nog niet! Je moet volgens de regels minstens 5 kussens op bed doen, en bij een King bed eigenlijk 8, van allerlei groottes. Volgens Pottery Barn moet het zo:

Zo behoor je een King Bed op te maken. Met maar liefst 8 kussens.

Zo behoor je een King Bed op te maken volgens Pottery Barn. Met maar liefst 8 kussens.

En dan vriendin X…

En dan hebben we nog de extremen, zoals Leah. En vriendin X… Zij heeft maar liefst 13 kussens op haar Queen-size bed! Nu heeft ze zelf ook wel door dat die een beetje te gek aan het worden is… (en daarom noem ik dit geval even anoniem). Ik heb haar gevraagd hoe ze dat nu praktisch doet. Heeft ze een speciale kussenkast? Of heeft ze stiekem gewoon een slaapbed voor de nachtrust en een sierbed voor de show? Haar antwoord: ze gebruikt zes (6!) normale kussens om een nestje mee te bouwen, en de 7 sierkussens gaan op de grond.

Wel mooi. Maar of het praktisch is?

Wel mooi. Maar of het praktisch is?

Wat slapen betreft ben ik niet Amerikaans. Zeker niet!

4 gedachtes over “Hoe maak je een bed op in Amerika? Nou, met een hoop kussens!

  1. Oh ja al die kussens.. Vind het in hotels soms al irritant als er dan 4 of 5 ofzo liggen. Dan liggen er al gelijk 3 op de grond.. En iedere ochtend weer terug leggen? Doen mensen dat echt?!

    • Ja echt… bij hotels heb ik het idee dat ze het ook doen om je een ‘kussenassortiment’ te geven, tenminste, er ligt vaak een kaartje bij met ‘harde’ en ‘zachte’ kussens. Maar voor thuis is dat natuurlijk onzin.
      Zelf lucht ik mijn bed ook haast de hele dag – ’s ochtends doe ik de dekens op het voeteneind en pas ’s avonds gooi ik ze weer terug. Dat is een stuk frisser. Maar ja, ik doe dan ook de ramen open – hier zetten ze de airconditioning aan 🙂 Dus sierkussens zouden bij mij echt niet gaan…

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s