De Olympische Spelen in Rio!

“Kijken jullie ook de Olympische Spelen?” word me regelmatig gevraagd. JAZEKER! Uiteraard!! “En voor wie ben je dan?” Nederland natuurlijk!

Hoe kijken wij de Olympische Spelen op tv?

Dit jaar zijn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Voor jullie in Nederland betekent dat 5 uur tijdverschil (in Rio is het 5 uur vroeger dan in Nederland), voor ons slechts een uurtje (in Rio is het maar 1 uur later dan bij ons). Dat is voor ons handig, want veel dingen zijn bij ons op primetime terwijl ze bij jullie midden in de nacht plaatsvinden. Qua timing zitten wij dus goed 🙂 (dat was ook al zo toen het WK in Brazilie was…).

Hoe kijken wij dan tv? Wij hebben meerdere mogelijkheden. Wij kunnen de Amerikaanse versie van de Olympische Spelen zien op NBC. Voor de onderdelen waar Amerikanen traditioneel goed in zijn, zoals het zwemmen  en het (vrouwen) turnen, kun je dat prima bekijken. Wel heb je dan te maken met extra beelden van de Amerikanen ‘achter de schermen’, en met meer reclame dan wij gewend zijn.

Openingsceremonie - de Amerikanen hadden twee uur vertraging in de uitzending!

Openingsceremonie – de Amerikanen hadden twee uur vertraging in de uitzending!

Als het er om gaat, wat de Nederlanders betreft, dan schakelen we naar de Nederlandse tv. We kunnen ook, via een VPN verbinding, inhaken op de Nederlandse uitzendingen van de NOS, en dat doen we dan ook meestal ’s avonds. Die worden gewoon online gestreamd, en dat gaat vrij vloeiend. We zien deze dagen dan Herman (de ‘scherm-man’) van der Zandt die – jullie tijd – diep in de nacht uitzendt, en dat is dan voor ons gewoon goed-te-doen ’s avonds. Groot voordeel: we hebben via de Nederlandse uitzending tenminste Nederlands commentaar van bijvoorbeeld Hans van Zetten (“EN HIJ STAAT!! EN IK STA OOK!!!) en dat wil je toch eigenlijk niet missen bij het turnen. En bij het wielrennen wordt er tenminste gefocust op Dumoulin/Mollema/Poels/Kruijswijk en Van Dijk/Van der Breggen/Van Vleuten/Vos. En ja, gelijk met half Nederland sloegen wij een paar hartslagen over toen wij afgelopen zondag het vrouwenwielrennen (wegwedstrijd) zagen, met de NOS uitzending aan, toen Annemiek van Vleuten zwaar over de kop ging en Anna van der Breggen uiteindelijk goud won.

En dan hebben we eigenlijk nog meer keuze. Bij het mannenwielrennen (wegwedstrijd) had Michiel het Belgische Sporza opgezocht – de overwinning van Greg van Avermaet die door Jose de Cauwe wordt bericht is mooier dan door wie dan ook… Nog zo’n voordeel: in restaurants en in de sportschool hangen er overal televisies – dus ook daar kunnen we gewoon de Olympische Spelen volgen. Kortom, we hebben heel veel opties. Wij hoeven niets te missen, ook al zitten we niet in Nederland!

En dan is er nog radio, internet…

Op kantoor heb ik geen VPN-verbinding, maar daar kan ik dan wel weer de NBC via internet kijken – maar dat doe ik niet te veel, dat leidt veel te veel af. Wel heb ik daar dan weer de Nederlandse Radio1 aan staan – internetradio (is ook bijzonder handig tijdens bijvoorbeeld de Tour de France), die kun je gewoon zonder VPN-verbinding ontvangen. Handig, want dan krijg je ook de interviews met de Nederlandse sporters mee. Nu luister ik wel vaker Nederlandse radio (vaak toch nog 3FM, en steeds vaker Radio2), en ik schakel standaard naar Radio1 als er wat aan de hand is (bijvoorbeeld die aanslag in Nice van laatst).

En de live feeds van nu.nl en de Volkskrant zijn ook bijzonder handig, daar maakt het immers niet uit als je tijdverschil hebt. En twitter… Nee, wat dat betreft missen we niets hoor! Go #TeamNL!

Amerikanen en de Olympische Spelen

Hoe ervaren de Amerikanen de Olympische Spelen eigenlijk? Nou… heel veel mensen hier kijken de Olympische Spelen. Ergens niet vreemd, maar Amerika verwacht van zichzelf wel (lijkt het) om bovenin de medaillespiegel te staan. En die verwachting gaan ze vast ook wel waarmaken hoor – Amerika is een groot land, en is behoorlijk sportgek. Het record van Michael Phelps (persoonlijke favoriet van Emma) en z’n meer dan twintig gouden medailles wordt hier nauwgezet gevolgd. Naast zwemmen is ook turnen helemaal hip, en dat is ook niet zo raar – de Amerikaanse turnsters lijken van buitenaardse klasse. Maar Amerika denkt niet alleen aan zichzelf, merk ik. Zo was er in de Amerikaanse media ook heel wat te doen over die rotklap van Annemiek van Vleuten, ik hoorde het zelfs op ons plaatselijke Majic99 radiostation… Dat vond ik toch wel indrukwekkend, dat had ik niet meteen verwacht.

De Olympische Spelen gaan nog wel een tijdje door. We blijven nog even genieten van dit internationale sportgebeuren – en ondertussen hopen we nog op wat meer Nederlandse medailles.

Van Rijsselberghe? Hockeydames? Volleybal misschien? We gaan het zien!

4 gedachtes over “De Olympische Spelen in Rio!

 1. Welke VPN service gebruiken jullie? Ik word soms zo moe van dat NBC commentaar en de vele commercials. En we hebben hier in het westen ook een enorme tape-delay 😩

  • Wij gebruiken VyprVPN van GoldenFrog. Die is niet gratis, maar wel zeer betrouwbaar (heeft haast geen downtime. Ik geloof dat ’t 5 of 10 dollar per maand kost, dat zou je even moeten uitzoeken. Wij gebruiken ‘m bijna elke dag, dus voor ons kan ’t uit. Je hebt dan overigens meteen toegang tot de VPN servers uit een hoop andere landen, dus mocht je afgeschermde content uit bijvoorbeeld de UK of Australie wilt bekijken, dan kan dat ook. Volgens mij kun je ook een trial doen van een paar dagen. Een HDMI kabeltje tussen je laptop en je TV en het lijkt net of je de gewone NOS in Nederland bekijkt 🙂

   • Bedankt voor de tip, ik ben nu hun gratis service aan het proberen en het gaat prima! Mocht het goed bevallen, dan schakel ik over op de betaalde service met ongelimiteerde data.

 2. hallo, wist niet dat je turnen ook leuk vindt, goed van die hollandse meiden he?
  we praten maar niet over de ringen, zal mij benieuwen hoe het afloopt vanmorgen.

  groetjes uit het koude klooster, waar de kachel inderdaad aan was gisteren.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s