Podcasts

Ik luister graag naar podcasts. Huh… podcasts? Ja, voor diegenen die denken, wat zijn dat nou… Dat zijn opgenomen stukken audio. Dat kan muziek zijn of bijvoorbeeld een discussieprogramma op de radio (radioprogramma’s zijn via bijvoorbeeld uitzending gemist terug te luisteren) of een reportage. Die programma’s staan vaak als los bestand op internet, waardoor je ze kunt opslaan, of bijvoorbeeld kunt downloaden op je iPod of smartphone. Dat laatste doe ik.

Voor tijdens het sporten

Ik heb een aantal podcasts op mijn telefoon. Ik ben geabonneerd op een aantal kanalen/programma’s, en krijg regelmatig automatisch nieuwe podcasts op mijn telefoon. Ik luister ze af tijdens het sporten. Als ik naar de sportschool ga, stop ik mijn oordopjes in en luister ik zo’n podcast af (ik zoek podcasts uit van 45-60 minuten, precies zo lang ik in de sportschool wil zijn). Het resultaat is dat ik tijdens het sporten iets interessants heb om naar te luisteren, en me niet af ga vragen wat voor zinloze bezigheid ik eigenlijk aan het doen ben (fietsen op een hometrainer, rennen op een loopband, zinloos gewichten wegduwen…). Het is voor mij echt een afleiding. TV werkt niet goed genoeg (want dat is immers ook zinloos). Nee, een goed in elkaar gezette podcast van het type informatieve reportage kan mij lang genoeg boeien om precies lang genoeg te sporten.

Serial seizoen 1: Adnan Syed

Een interessante podcast (12 afleveringen) die ik al heb afgerond is Serial (seizoen 1). Dat is een lange, gedetailleerde rapportage over een moord op een meisje van 19 jaar oud (Hae Min Lee), in 1999 gepleegd in Baltimore, Maryland. Er is destijds iemand voor opgepakt (haar ex-vriendje en schoolgenoot Adnan Syed), maar de rechtszaak is heel erg slecht uitgevoerd. Er is heel veel twijfel over de identiteit van de moordenaar.

In Serial wordt elke episode een bepaald aspect van het verhaal centraal gesteld, bijvoorbeeld het bewijs van mobiel telefoonverkeer en de ‘pings’ naar de antennes die dat oplevert, de expert die dat destijds heeft geanalyseerd, en de betrouwbaarheid van die data. Of de rol van de advocaat, haar strategie voor de verdediging, en haar betrouwbaarheid. Of een – in de rechtszaak ongehoorde – getuige, en haar verhaal. Superinteressant. Het is een who-dunnit (ik hou sowieso van dat genre), en het is ook nog eens leerzaam omdat er veerl wordt uitgelegd over het Amerikaanse rechtssysteem.

Heel veel mensen in mijn omgeving hebben Serial ook gevolgd. Emma, Peter, Chris… en allemaal hebben ze een andere mening over de zaak. Want dat is het interessante – er zit eigenlijk geen ‘einde’ aan Serial (seizoen 1): hoewel je Adnan Syed heel veel hoort praten, is het nog steeds niet zeker of hij het nu wel of niet heeft gedaan. Dat is ook meteen marketing-technisch slim. Het werkte ook bij mij: Emma geloofde zus, Peter dacht er zo over, en Chris had weer een andere versie bedacht. For the record: ik denk er net zo over als Emma.

Serial - erg boeiend!

Serial – erg boeiend!

Serial seizoen 2: Bowe Bergdahl

Momenteel loopt ook Serial seizoen 2. Dat gaat over het verhaal van Bowe Bergdahl, een Amerikaanse soldaat die in de oorlog in Afghanistan 5 jaar lang gevangen gehouden is door de Taliban voordat hij is bevrijd. Het kritieke punt hieraan is dat Bergdahl zelf de poort van het legerkamp is uitgelopen (naar eigen zeggen om als een soort klokkenluider een punt te maken over bepaalde problemen in het leger), alleen dat plan ging heel snel heel fout. In die Serial hoor ik over de omstandigheden in Bergdahl’s gevangenschap in Pakistan (geblinddoekt in een kooi…), de omgang met de Taliban, zijn ontsnappingspogingen, en hoe het er aan toegaat in het Amerikaanse leger. Detail: Bergdahl is inmiddels voor desertie aangeklaagd en zit nu gevangen in Amerika. Ook boeiend!

Interessant: de journaliste/redactrice die Serial aan elkaar praat en interviews houdt met iedereen is Sarah Koenig, die heel toevallig is getrouwd met een professor van Liberal Arts – het college waar Peter, Charlie en Paul werken – en in State College woont. Het kan dus zomaar zijn dat we haar ooit in het echt tegenkomen.

This American Life

Maar goed, er komen niet genoeg Serials (slechts eens per 2 weken) om mijn tijd in de sportschool vol te maken. Ik vul ze dus op met podcasts van de NPR – National Public Radio, een soort NPO -, en wel van het programma This American Life. Dat zijn programma’s van een uur, met typisch drie of vier interviews of reportages die allemaal een zelfde thema behelsen. Allemaal onderzoeksjournalistiek dus, een soort Zembla maar dan alleen audio. Mijn podcast app op mijn telefoon download er automatisch vijf zodat ik wat te kiezen heb qua onderwerp, de app delete welke ik al heb geluisterd en zorgt automatisch voor verversing.

En zo kom ik mijn tijd in de sportschool wel door!

 

 

2 gedachtes over “Podcasts

  1. Slim om op die manier in de sportschool bezig te zijn! In hetzelfde genre zou je eens kunnen kijken of je The Innocent Man van John Grisham als podcast kunt vinden. Het is nonfictie en gaat over een moordzaak-gone-wrong. Ik heb het boek (per ongeluk gekocht, want niet gezien dat het niet zijn gewoonlijke soort verhaal was, maar alsnog een goede vondst) in één ruk uitgelezen, zo onvoorstelbaar vond ik het.

  2. Goed idee!! Ik hou erg van dat genre – ik probeer het verhaal te ‘slim af’ te zijn en de aanwijzingen voor te zijn. Ik heb ook al veel John Grisham’s gelezen (vroeger…). Ik zal deze titel eens opzoeken in Audible! Thanks!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s