En, hoe erg was de sneeuwstorm?

Afgelopen weekend teisterde een grote sneeuwstorm het oosten van de Verenigde Staten. Ook wij kregen volop waarschuwingen van de weerdiensten: pas op, er komt Heel Veel Sneeuw aan!

Voorbereidingen

Nu hebben de mensen hier in deze regio dit jaar nog geen sneeuw gezien. Wij hebben uiteraard onze ‘sneeuwdoop’ van dit jaar al gehad toen wij terug reden vanuit Minnesota. Toen moesten we min of meer naar huis, en als je dan zo’n sneeuwstorm tegen komt, dan heb je die echt liever niet.

Deze sneeuwstorm was er eentje die records zou breken. Er zou meer sneeuw dan ooit vallen in Washington DC, New York… een meter sneeuw zou daar vallen. En ook bij ons kon er tot wel een ‘foot’ (30 centimeter) of zelfs nog meer vallen. Ik kreeg waarschuwingen van de universiteit (“Be Safe!”), van de county (“Be Safe!”) en ook CNN riep op tot voorzichtigheid. Het had zo z’n effect: dagen voordien was het een grote chaos bij de Walmart omdat veel mensen van alles gingen inslaan (6 weken wc papier, water in gallon flessen). Alle broodschappen waren helemaal leeg. Enne, meerdere staten (Pennsylvania ook) hadden de ‘state of emergency’ uitgeroepen (noodtoestand – dat gaat verder dan een weeralarm).

Sneeuw in State College

Ik maakte me niet zo’n zorgen. Michiel en ik hielden de radar in de gaten, en wij hadden het idee dat de sneeuwstorm State College ons grotendeels zou missen. En dat bleek eigenlijk ook wel zo te zijn. Het begon om vrijdagavond 7 uur licht te sneeuwen, en hoewel het pas rond een uur of elf de volgende ochtend zou ophouden, was er niet eens zo heel veel gevallen. Volgens de radar hadden wij rond State College weer eens in een ‘gat in de bui’ gezeten – dat gebeurt heel vaak, ook regen mist ons vaak net… zal wel met de vallei te maken hebben. En zo hadden wij ‘maar’ 15 centimeter sneeuw. Begrijp me niet verkeerd, 15 centimeter sneeuw op de oprit betekent heel veel sneeuwschuiven (vraag Michiel maar), maar het haalt het niet bij de waarschuwingen die de storm voorafgingen. En die run op de Walmart was dus schromelijk overdreven.

Sneeuw in onze achtertuin. Alles is wit!

Sneeuw in onze achtertuin. Alles is wit!

En nog een keer: sneeuw in de achtertuin

En nog een keer: sneeuw in de achtertuin… In de zondagochtendzon. Mooi!

Sneeuw elders

Drie kwartier naar het westen, in Roaring Spring (bij de ouders van Emma) was er bijna 40 centimeter gevallen – een stuk meer! En Emma’s zus Erin – die woont in West Virginia – had inderdaad meer dan een meter sneeuw. In Washington DC was het uiteindelijk meegevallen (nog steeds een halve meter), maar in New York viel er weer meer dan verwacht. Daar hebben ze zelfs alle verkeer op een gegeven moment platgelegd: geen auto mocht de weg op na zaterdag half drie. Pas zondagsochtend om 7 uur werd de restrictie opgeheven. Tienduizenden vluchten zijn geannuleerd. CNN had het over niets anders: de sneeuwstorm.

Sneeuw in New York

Sneeuw in New York

Sneeuw in Washington DC

Sneeuw in Washington DC

Daar bij de kust hadden ze overigens nog een ander probleem: heel veel neerslag en zware wind, maar ook nog eens een keer volle maan (en dus springtij) waardoor heel veel straten blank kwamen te staan. En: nog erger, er zijn ook nog minstens 14 mensen overleden door de sneeuw. Een aantal door ongelukken, maar de meesten zijn overleden door een hartstilstand bij het sneeuwschuiven. Triest.

Gelukkig hebben wij al dat soort ellende niet, bij ons viel het echt heel erg mee. Wij konden gewoon boodschappen gaan doen zaterdags. En ja, we hebben een hoop sneeuw huis, maar stiekem vind ik dat wel mooi. Ik zit dit te schrijven om (mijn tijd) zondagochtend, terwijl ik op de bank in de sunroom zit met een pot thee, met een stralende zon en glinsterende sneeuw buiten (genieten, dus!).

Dit filmpje (even doorklikken naar de website) laat zien hoe blij ik ben met sneeuw… Nou… bijna dan:

Enne… de afgelopen twee jaar hadden we veel meer sneeuw hier! Ik zat er eigenlijk al op te wachten!

Ons huis in de sneeuw - in de stralende zon!

Ons huis in de sneeuw – in de stralende zon!

7 gedachtes over “En, hoe erg was de sneeuwstorm?

 1. Mooie plaatjes hoor! Dat van de sneeuw in New York baart me wel zorgen. Hoop dat het allemaal goed is als we over 3 weken vliegen. En echt zo erg dat er zoveel mensen zijn overleden! Krijg jij trouwens mijn bkogs nog te zien in jouw reader? Ik vraag me af of iedereen wel helemaal goed is over gekomen…

  • Nou, die berg sneeuw in New York zal grotendeels verdwenen zijn als jullie er zijn hoor, de hele volgende week is het dooi daar (8 graden). Maar ik zou er wel van uitgaan dat je tijdens jullie verblijf daar (twee weken toch?) ook wel sneeuw gaan krijgen, dus handschoenen en mutsen meenemen!

   Ik krijg je nieuwe blog ook nog te zien in mijn reader, maar moet even wat meer handelingen doen dan voorheen om te reageren (zoals naam invullen etc.) omdat mijn WordPress account niet meer standaard mee gaat naar jouw blog. Voorheen reageerde ik nog wel eens op mijn telefoon, maar dat is nu een heel stuk lastiger, en wacht ik dus wat langer (in ieder geval totdat ik weer achter een computer zit).

   • Ja twee weken! En ik heb behalve een hele dikke waterdichte winterjas niets voor de winter. Ik kan hier iets kopen maar misschien is het beter en goedkoper het daar te doen. Hoop dat er iig niet zoveel sneeuw zal vallen dat de vlucht niet gaat…
    Fijn te horen dat ie nog in je reader komt! Ja ik vind dat altijd vervelend en lees blogs dan ook niet via de telefoon. Ik zou het graag veranderen maar heb geen idee hoe…

 2. he michiel en johanna, ik wil ook een pandapak, zit vast lekker warm, hahahaha, geintje!!!!

  prachtig filmpje, wordt men toch helemaal vrolijk van.
  gelukkig hebben jullie geen meter sneeuw.
  het was hier vandaag lente, zo voelde het als je buiten liep.
  de eerste sneeuwklok heeft een bloempje, en een narcis een knop. liefs van ons allebei, pa is weer thuis.

  • Geloof het of niet, ik heb laatst een half-slaapzak-half-berenpak gezien, waardoor je als je slaapt er net als een beer uitziet. Ik zie niet in waarom dat niet als panda versie zou kunnen.
   Die lente in Nederland is wel heel erg vroeg hoor… Als er weer nachtvorst komt, zijn al die bloemen naar de knoppen! Aan de andere kant, die warme temperaturen zijn wel weer fijn voor pa, anders is de schok zo groot…!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s