Onze eerste NFL football wedstrijd!

Michiel is helemaal ‘into’ American Football. Hier in Amerika is heel weinig voetbal (soccer…), maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door American Football. Klinkt hetzelfde, is wezenlijk anders. Wij hebben nu voor de eerste keer ook een NFL wedstrijd bijgewoond.

Wat is de NFL?

Tussen september en begin februari is er American Football op tv (en niet zo’n beetje ook: al op woensdag-donderdag-vrijdag maar vooral op zaterdag zijn er college football wedstrijden, en dan volgen op zondag en maandag de professionele NFL footballwedstrijden). Die college football wedstrijden worden allemaal gespeeld door studenten, net als bij ons de Nittany Lions in ons Beaver Stadium. Dat college football is eigenlijk een trainingsdivisie voor de professionele teams in de National Football League. Daar zitten teams in als de Pittsburgh Steelers, New York Giants, Seattle Seahawks en de Denver Broncos. In State College hebben we geen professioneel football team, daar is ons stadje te klein voor.

Stadion 

Wij gingen naar een wedstrijd van de Minnesota Vikings tegen de New York Giants. De Minnesota Vikings krijgen een nieuw overdekt stadion, maar dat is nog niet af… In de tussentijd spelen zij hun wedstrijden in het stadion van de Minnesota Gophers, het college football team. Dat stadion is lang niet zo groot als ons Beaver Stadium (maar ons Beaver Stadium is dan ook enorm met ruim 108.000). Net als Beaver Stadium is het stadion van de Gophers niet overdekt. Dat is in de regel geen probleem, want het college football loopt tot november, en dan is de winter vaak nog niet helemaal op volle kracht. Echter, de NFL loopt langer door (tot begin februari… de Superbowl is de ‘finaleronde’), en dan kan het dus flink koud zijn.

In het stadion... met een temperatuurmeting!

In het stadion… met een temperatuurmeting!

Koud!

En dat was het ook… Het was ook nog eens een avondgame op primetime uitgezonden. Het was tussen de min 8 en min 12 in het stadion. Wij wisten van te voren dat het koud kon gaan worden, en wij hadden dus onze skispullen mee. Wat hadden we aan? Ik had een maillot, een thermische legging en mijn skibroek aan, en verder nog een hemdje, een thermisch shirt, mijn Minnesota Vikings sweater, en mijn skijas. En dan nog skihandschoenen, een muts, een hoofdband en nog een muts.

Een deel van de lagen...

Een deel van de lagen…

En daar kwamen nog de ‘handwarmers’ en ‘teenwarmers’ bij… dat zijn zakjes met een soort magische chemicaliën die opwarmen in de buitenlucht nadat je ze schudt (mits boven nul), en die kun je dan in je schoenen en handschoenen stoppen. Ze blijven een paar uur lang warm. Handig! Ik weet niet of ze in Nederland bestaan, maar ik kan me voorstellen dat ze van pas kunnen komen bij de Elfstedentocht of bij het skieen.

Hand- en teenwarmers!

Hand- en teenwarmers!

De wedstrijd

Voor degenen die zich afvroegen of er ook een tailgate zou zijn bij zo’n wedstrijd? Ja, die is er. Alleen was de ‘tailgate’ gewoon in een restaurant (warm!) en niet buiten op een grasveld/parkeerplek. Een berg nachos, cheese curds (uiteraard, met dank aan buurstaat Wisconsin!) en zo bereidden we ons mentaal voor op de koude wedstrijd. ‘We’ is in dit geval Peter, Michiel en ik, en ook Ashley en Chris, Mark en Gabe en nog een vriend van Mark. We zaten allemaal bij elkaar in het stadion. Apart: daar waar je in Beaver Stadium alleen maar water en frisdrank kan halen, kun je hier gewoon bier, wijn en cider halen (wel duur… 9 dollar voor een groot blikje).

Peter, ik en Michiel ingepakt voor de Minnesota Vikings game!

Peter, ik en Michiel ingepakt voor de Minnesota Vikings game!

De wedstrijd zelf was een groot succes. Geen moment zijn de Vikings in gevaar geweest, en dat terwijl de New York Giants toch ook best een goed team zijn. Er liep ook wel een mascotte rond (Erik de Viking), maar die deed nog geen kwart van de gekkigheid die onze Nittany Lion uithaalt tijdens zo’n wedstrijd. Er waren ook zeer veel minder cheerleaders, dat schijnt normaal te zijn voor een NFL wedstrijd te zijn. Er was wel een band – van 20 man, geen 200… – en die deed niet echt een optreden of zo. Kortom, wat betreft de ‘hoopla’ rondom zo’n wedstrijd die ik eigenlijk wel interessant vind, is het een stuk minder tijdens zo’n NFL wedstrijd.

De mascotte van de Vikings: Erik de Viking

De mascotte van de Vikings: Erik de Viking

Aan de andere kant, er is wel een ‘fight song’ (dat ik uiteraard inmiddels ken), er is een specifiek Vikings handgebaar bij first downs, en zijn de fans heeeeeel fanatiek. Nog steeds allemaal vriendelijk overigens, maar dat heeft waarschijnlijk met Minnesota te maken.

Wij hebben een hele leuke ervaring gehad. Wel erg koud (understatement), maar wel een ervaring om nooit te vergeten.

Skol Vikes!!

3 gedachtes over “Onze eerste NFL football wedstrijd!

    • Jullie zouden gewoon voor de beleving in New York een Amerikaanse sportwedstrijd mee moeten pakken (basketbal of zo… is ook nog eens binnen – scheelt een hoop koude tenen!). Zo’n sportwedstrijd is heel typisch Amerikaans. En er gebeurt echt genoeg voor niet-sport fanaten (zoals ik), dus mocht je niet helemaal gek zijn van basketbal/hockey/baseball/football is dat helemaal geen probleem. Je kijkt gegarandeerd je ogen uit…

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s