Mysterie: wat gebeurt er met je koffer op Schiphol?

Ik ben erg nieuwsgierig aangelegd. Ik wil graag weten hoe iets werkt. Programma’s als Klokhuis en ‘How it’s made’ (op Discovery) vind ik fascinerend. En het zit in de familie. Toen mijn ouders hier waren (bijna een jaar geleden, waar blijft de tijd…) zijn we onder andere naar de Troegs bierbrouwerij geweest. Dat was superinteressant, want daar konden we zowel het bierbrouwproces als ook het bottelproces zien. En zodra er lopende bandwerk aan te pas komt, weet ik niet waar ik kijken moet…

Koffers!

Nu reis ik tegenwoordig best veel met het vliegtuig. En elke keer als ik weer op zo’n groot vliegveld sta, ben ik weer gefascineerd over de operationele kunstjes daar. Neem nu die koffers. Het is me vaak genoeg gebeurd dat ik echt heel, heel weinig overstaptijd had, en dat mijn koffer toch mee kwam (aan de andere kant is het me ook vaak genoeg gebeurd dat ik uuuuuren overstap had en die koffer alsnog vertraagd was). Vaak denk ik, “wat doen ze toch, hoe werkt dat, hoe zit het in elkaar?”. Ik zou heel, heel graag achter de schermen kijken bij de bagageafhandelingssystemen.

Nu weet ik dat die ingenieuze systemen door Vanderlande gemaakt zijn, een Nederlands bedrijf (keigoed, zit in Veghel). Ze zijn marktleider op het gebied van bagageafhandeling, en doen daarnaast ook nog allemaal slimme dingen op het gebied van logistiek, denk aan post- en pakketafhandelingssystemen. Dat laatste wordt steeds belangrijker door e-commerce: veel bedrijven krijgen zoveel online bestellingen dat ze dat geautomatiseerd willen aanpakken. Hoewel er weinig mensen van dit bedrijf hebben gehoord – het is immers business-to-business – kunnen we als Nederlanders (ook die in het buitenland šŸ˜‰ ) best trots zijn op deze kanjers!

Bagageafhandeling op Schiphol

Bagageafhandeling op Schiphol

Filmpje!

Schiphol heeft laatst een filmpje gemaakt van de reis die zo’n koffer aflegt achter de schermen. Met een camera op de koffer (die je op de website ook nog eens 360 graden kunt draaien) kun je de hele gang van de koffer nagaan. En het lijkt sterk op een achtbaanrit, zo rap gaat het. Met allerlei gecomputeriseerde wissels, ‘wachtbakken’ en robotarmen is het een technisch hoogstandje, en zeer fascinerend om te bekijken. Kijk hier maar eens op deze site (even doorklikken dus, ik kan dit filmpje helaas niet integreren):Ā http://www.schiphol.nl/Reizigers/OpSchiphol/Bagage/BagageVideo.htm

En wat mij betreft, mijn mysterie is opgelost. Gegeven de vele, vele koffers (ruim 50 miljoen) die Schiphol op jaarbasis te verstouwen krijgt, met een piekĀ in de zomer, is het best knap dat deĀ groteĀ meerderheid van de koffers gewoon goed aankomt. Complimenten!

 

5 gedachtes over “Mysterie: wat gebeurt er met je koffer op Schiphol?

  1. Ben ik dus ook altijd benieuwd naar! IK kan het filmpje nu even niet openen, maar ga het thuis kijken! Wonderlijk wel dat er zo weinig kwijtraakt, of zou dat meer zijn dan wij denken?

    • Ik denk dat er een inspectie is voor gevaarlijke stoffen enzo voordat het filmpje begint, en dat DAAR mijn Marliesjes zijn verdwenen… Maar ik weet niet zeker of dat op Schiphol was natuurlijk. Kan ook op Parijs zijn gebeurd!

  2. Pingback: Schiphol en KLM: goede marketing! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s