Ecosystemen en de vele eikels in onze tuin… (2 van 2)

Gisteren vertelde ik over een mysterie: wij hebben ineens heel veel eikels in de tuin liggen. Ik legde uit dat dat wel eens aan de buren zou kunnen liggen. Die zijn namelijk verhuisd, en de nieuwe buren hebben katten. Door jacht op chipmunks en eekhoorns worden er daardoor minder eikels verstopt. De berekeningen staan in het blog van gisteren

De jaarlijkse eikelproductie van de bomen in de achtertuin

Nu rijst de vraag: hoeveel eikels hebben jullie eigenlijk? De bomen-kant van het verhaal.

 • Er is niet heel veel bekend over de aantallen eikels die Amerikaanse eikenbomen produceren. Iemand heeft ooit eens alle eikels van een gemiddeld grote eik geteld: dat waren er 3.750 stuks op jaarbasis.
 • Wij hebben 8 eiken in de tuin. Gedragen die zich net zo als die getelde gemiddelde eik, dan zijn dat 30.000 eikels die in onze tuin worden aangevoerd.
  Dat komt overigens verbazingwekkend goed overeen met de verwerking die onze tuin-chipmunks en tuin-eekhoorns aankunnen wegwerken (zie mijn berekeningen van gisteren!)
Allemaal eikels...

Allemaal eikels…

Er zijn overigens meerdere soorten eikels: links een langwerpige eikel, rechts een bollige eikel....

Er zijn overigens meerdere soorten eikels: links een langwerpige eikel, rechts een bollige eikel….

En hier een eikel met een extreem uitgebreid hoedje op

En hier een eikel met een extreem uitgebreid hoedje op

Hypothese 2: een topjaar qua eikels

Hoewel de bovenstaande theorie verbazingwekkend goed uitkomt, qua aantallen eikels per boom, aantal eikels per chipmunk/eekhoorn, aantal slachtoffers per kat… het geheel zou verklaren waarom er zoveel eikels in de tuin liggen.

Maar, in de wetenschap geldt ook: in geval van twee mogelijke verklaringen, is de simpelste vaak de juiste. En nu is er een simpelere verklaring: het is gewoon een een topjaar voor eikels. Nu blijkt er inderdaad een nog niet begrepen variatie te zijn waardoor eikenbomen in sommige jaren ineens heel veel meer eikels dan normaal produceren, en in andere jaren ineens heel veel minder. De reden zit ‘m in die chipmunks en eekhoorns en de roofdieren die die beesten opeten. Zelfs bij gebrek aan buurkatten, en in geval alle chipmunks en eekhoorns al hun eikels zouden opeten in plaats van verstoppen (en vervolgens vergeten) zouden er bij zulke grote oogsten voldoende eikels overblijven voor de reproductie van nieuwe eiken.

Dus wat is er nu aan de hand? Zijn de buurkatten de oorzaak van de overdaad aan onopgeruimde eikels? Of is het gewoon een topjaar aan eikels en groeit het de eekhoorns en chipmunks boven het hoofd? Ik houd mij aanbevolen voor meer bewijs!

De chipmunks zijn er ook weer (nomnom... eikeltjes...)

Chipmunks (nomnom eikeltjes…)

Eekhoorn op zoek naar eten

Eekhoorn die z’n eikel weer opgraaft…

Eekhoorntje in de boom

Eekhoorntje in de boom

6 gedachtes over “Ecosystemen en de vele eikels in onze tuin… (2 van 2)

 1. Jeetje wat een berg! Kun je die niet eten? Kun je ze in de soep stoppen haha 😉 Een goed eikel-jaar kan inderdaad ook een optie zijn. Dan even volgend jaar afwachten als de kat er nog steeds is wat er dan zal gebeuren. Twee goede eikel-jaren kan natuurlijk ook haha

 2. Nou moet ik zeggen dat het bij ons, Linda en mij, dit jaar ook niet te zuinig is met de eikels voor aan de straat. Het is werkelijk niet normaal en het is nog lang niet over zo we aan de bomen kunnen zien.

  • Misschien ligt het ook wel aan El Nino, en dat eiken ‘all over the world’ extra eikels laten groeien… en dat het overal zo is… Toch ben ik geen fan van die moordende oranje kat, een goed eikeljaar of niet!

 3. schitterend vind ik, een natuurverhaal, vroeger zeiden ze: veel eikels aan de bomen, dan krijg je een streng winter, maar of dat waar is weet ik niet.
  hebben jullie de nieuwe natuurfilm the hunt al bekeken op uitzending gemist? die is ook weer prachtig, hij is net als de vorige van earth. groetjes van deze kant.

  • Ik heb dat ook ergens gelezen: veel eikels, dan een strenge winter. Maar vorig jaar en het jaar daarvoor hadden wij ook strenge winters, en niet zoveel eikels… Ik ga die nieuwe natuurfilm eens opzoeken, ik had ‘m nog niet gezien. Dank voor de tip!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s