Visum ellende: green card vertraging!

Daar waar ik een maand geleden nog optimistisch zei ‘de green card komt binnenkort’ en ‘ik ben blij met de vertraging die ze hebben vanwege onze trouwdatum’ ben ik dat optimisme een beetje kwijt. Want we hebben vertraging opgelopen in onze green card aanvraag, en daardoor kan het nog wel een jaar duren voordat we die dingen eindelijk eens hebben.

Wat is er gebeurd?

In november 2014 hebben we een hele stapel formulieren ingestuurd: onder andere een werkgebonden immigratiepetitie (de i140), een aanvraag voor aanpassing van onze immigratiestatus (de i485), een aanvraag voor werkvergunningen (belangrijk voor Michiel) en toestemming om te mogen reizen. Die laatste twee zijn gelukkig vrij rap goedgekeurd, waardoor Michiel nu een tijdelijke werkvergunning heeft. Die (tijdelijke) werkvergunning is geldig tot eind januari 2016, en normaal gesproken zouden de green cards, die zowel een verblijfsvergunning als ook werkvergunning zijn, er dan al lang al moeten zijn.

Nu blijkt dat dat eerste formulier (de i140) nog niet is behandeld, terwijl daar maximaal vier maanden overheen mag gaan. En het formulier wat ze daarna behandelen (de i485) heeft inmiddels een gigantische vertraging opgelopen vanwege een wachtrij die teruggaat tot november 2014 – juist, precies toen wij de boel hebben opgestuurd. Ik had namelijk inmiddels die green cards verwacht, maar nee… Dus ik heb een zogeheten ‘service request’ gedaan en gevraagd wat de status was van onze casus. Je kunt online zien wat de status is, maar als daar al tijden niets mee gebeurd is dan kun je iemand vragen om even te kijken. En dat mocht ik doen voor de i140 – want die was al ver boven de normale behandeltijd.

Uitslag: RFE

Een dag later kreeg ik bericht dat er een ‘RFE’ komt voor mijn i140 aanvraag, dat is een ‘request for evidence’. Kortom, ze willen meer uitleg/formulieren/bewijzen zien voordat ze verder gaan met mijn i140. Nu dacht ik ‘joh, kon je dat niet in januari of zo laten weten?’ Al die tijd heb ik gewacht op een reactie, terwijl mijn i140 gewoon op een stapel lag die gewoon even was ‘vergeten’. Grr.

Consequenties

En dat heeft z’n consequenties. We moeten nu eerst die RFE afwachten en wat ze dan ook maar willen aanleveren. Vervolgens moeten we de i140 afwachten (ik gok nog drie maanden behandeltijd), en dan de enorme wachtrij in voor de i485. We krijgen de green card daarmee een jaar later dan gepland (en bedankt, immigratiedienst). We mogen wel reizen voordat de green card er is, maar we moeten nog wel weer steeds langs de immigratierbalie met de vaak bijbehorende wachtrij…

Een volgend vervelend bij-effect is dat onze medische keuring maar een jaar geldig is, dus tot november. Het zit er dik in dat we een nieuwe medische keuring moeten laten doen (voor 640 dollar!) omdat de boel vertraagd is. Dat dat buiten onze schuld is, is niet relevant.

Intussen loopt Michiel’s werkvergunning af per januari. We kunnen een verlenging aanvragen (he leuk, weer formulieren invullen!) en we moeten daar ook nog eens vier maanden van te voren mee beginnen – dus we zijn daar net op tijd voor. Het stomme is, als ik er niet zelf achter aan was gegaan om te vragen waar die i140 toch blijft, dan hadden we straks geen werkvergunning meer gehad voor Michiel – met alle problemen van dien!

8 gedachtes over “Visum ellende: green card vertraging!

  1. Wat een gedoe inderdaad! Blijkbaar zijn de dingen ook in westerse landen slecht geregeld of gewoon traag. Ongelooflijk dat jullie daardoor ook op zoveel kosten en papierwerk worden gezet. Hoop dat er ergens een meevaller komt en jullie de green card toch eerder hebben. .

  2. En ik heb inmiddels gehoord dat ze ook nog eens totaal irritante eisen hebben… Ik moet mijn cijferlijsten van mijn opleidingen opsturen (die heb ik wel ergens liggen hier, maar heel mijn buitenlandse/Nederlandse onderwijs was allang al gecertificeerd!). En, lastig, ik moet mijn vorige werkgevers brieven laten opstellen en opsturen zodat mijn werkervaring wordt bewezen. Kan ik bij TNS-Nipo (vroeger Research International), Ordina en de Universiteit van Tilburg gaan opvragen… Hoe irritant. Leuk klusje voor in het weekend…! 😦

  3. Hééééééél veel geduld moet je inderdaad hebben en het feit dat je ze nauwelijks kunt bereiken maakt het nog frustrerender. Ik vond het al erg snel toen je schreef dat je je Greencard had, want vaak hoor je verhalen dat het jaren duurt voordat je überhaupt in aanmerking komt. Succes in elk geval!

    • Inderdaad geduld hebben… het nare is dat onze green cards er echt al hadden kunnen zijn, omdat wij in een vrij goeie uitgangspositie zitten… Ook collega’s die in dezelfde situatie zitten hadden hun green cards al eerder. Ach, ergens mag ik niet klagen, want er zijn veel meer mensen die jaaaaren moeten wachten – standaard, zonder enige vertraging. Maar frusterend is het wel, omdat het dus veel sneller had kunnen gaan. De medewerker van het International Office die mijn petitie had voorbereid vond het ook allemaal zwaar overdreven wat de immigratiedienst nu vraagt…

  4. Oh dat is wel heel erg balen zeg. Dacht altijd dat NL bureaucratisch was, maar zij niet alleen, hier weet men ook van regeltjes en papieren. Sterkte ermee!

  5. Pingback: FEEST! Onze Green cards zijn er!! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s