Bedrijfsupdate. Aflevering: Banksystemen!

Afgelopen vrijdag was er geen blog… Sorry lezers! Reden: wij hadden bezoek uit Nederland (nou ja, uit The Hamptons bij New York) en ik had echt geen tijd om wat te schrijven. Ik schrijf daar later deze week over… want ik heb nu nog geen foto’s. Belangrijk, in dit geval horen die er absoluut bij! En gemaakt door een professionele fotograaf, de beste die er is, dus…

Regeldingen

Hoe dan ook, in plaats daarvan een update over Michiel’s bedrijf (voor de vaste lezers, in plaats van klusupdates komen er nu bedrijfsupdates over Present USA). Michiel’s bedrijf zit in de opstartfase. En in die opstartfase moeten er een hoop dingen geregeld worden. Michiel’s dagen zitten vol met het uitzoeken van al die dingen, denk dan aan vergunningen, website regelen, verzekeringen, bankzaken… Na twee weken heeft Michiel nu een globaal idee van de onderdelen die hij moet regelen. En bij het afwerken van die lijst ervaart hij dat er bij elk dingetje dat wordt afgevinkt, er nu drie nieuwe dingen bijkomen. Want elk antwoord levert nieuwe vragen op!

Banksysteem

Bijvoorbeeld dat verdraaide Amerikaanse, op checks en creditcard gebaseerd banksysteem. Pff. Stap 1: een bedrijfsbankrekening openen. Dat lukte (ook zonder credit history). Maar dan ben je er nog niet… Michiel gaat een webwinkel openen, en hij moet dus vooral ook geld kunnen ontvangen. Online winkelen doen de meeste Amerikanen met Paypal of met hun creditcard (of debitcard – vergelijkbaar met de Nederlandse pinpas).

Stap 2: Om Paypal mogelijk te maken moet je Paypal als app op je website installeren waar je je bankrekening aanknoopt. Paypal kost best veel: 3% van het betaalde bedrag wordt door Paypal ingehouden (en dat kan niet goedkoper). Stap 3: Daarnaast moet je het dus online mogelijk maken om creditcards (en debitcards) te accepteren – dat gaat via een zogeheten ‘gateway’ die je ook weer op je website installeert, dat is een soort portal waar een bank achter zit. Dat kost, afhankelijk van de bank best ook veel geld (2.5 tot 3% van het bedrag). En uiteraard heb je daarnaast de maandelijkse kosten van de speciale bedrijfsbankrekening die dat soort ‘merchant services’ (betalingen ontvangen) mogelijk maken.

Internationaal betalingsverkeer

Michiel gaat spullen importeren uit Europa en verkopen in Amerika. Hij moet dus rekeningen van leveranciers in euros betalen, maar verdient geld in dollars. In Amerika worden 99.9% van de (losse) betalingen door consumenten en bedrijven via cheques gedaan – ja, die bestaan hier nog! Maar cheques, daar kunnen Michiels Nederlandse leveranciers niet zoveel mee. Je zou denken, daar heb je toch internationale overschrijvingen voor? Gewoon van dollars naar euros?

Nou eh… zodra je hier ‘internationale overschrijving’ roept, krijgen ze hier vlekken, en veel banken hebben dat niet eens, of kost hartstikke veel geld (tot honderd dollar per overschrijving), dat is stap 4. Zelfde is voor het concept ‘eurorekening’ (stap 5, handig tegen valutarisico) – die heeft het grote gros van de banken niet.

Internetbankieren

En dan wil je graag ook nog een online interface. Op basis van onze ervaringen met Nederlandse banken zou je verwachten dat het bankverkeer allemaal online gaat. Nou… dat is gek genoeg pas sinds kort mogelijk in Amerika. En pas sinds kort, een paar jaar maar, hebben Amerikaanse banken ook voor bedrijven hier zo’n online interface waar je de boel goed in de gaten kunt houden.

Bank is gevonden: PNC!

Alles bij elkaar, Michiel moest best goed zoeken naar een bank die 1) online aanwezig is, 2) business banking doet, 3) online creditcard transacties kan doen, 4) en ook nog wat met buitenlands betalingen kan, en het liefst ook nog integreert met z’n online winkelmandje (dat is een andere update). En, surprise-surprise, we zijn gewoon uitgekomen bij de bank waar ik mijn eigen lopende rekening en creditcard al had lopen. Gewoon heel erg per ongelijk ben ik in het begin terecht gekomen bij de bank die uiteindelijk het beste is uitgerust om de bedrijfstransacties van Present USA aan te kunnen, met online gateway en al, met ook nog eens wat internationaal betalingsverkeermogelijkheden.

Het gaat allemaal heel, heel anders dan in Nederland (en het is oh zo onhandig hier, echt… ze kunnen nog wat van ons Europees model leren) maar het gaat allemaal wel lukken om alles aan elkaar te knopen!

2 gedachtes over “Bedrijfsupdate. Aflevering: Banksystemen!

  1. eerste alinea, ben erg benieuwd naar de foto’s, maar die jullie zelf maken zijn ook prachtig als we maar zo nu en dan een foto krijgen maakt het niet uit hoe die er uit ziet als is het met mist, haha

    het verdere verhaal, wat een werk allemaal zeg, maar het is dus voor mekaar en dat is belangrijk, liefs

  2. Pingback: FEEST! Onze Green cards zijn er!! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s