Naar de dermatoloog

Vorige week had ik doktersafspraak, gewoon een jaarlijkse check-up, niets aan de hand. Tijdens dat gesprek ben ik gewezen op een moedervlek – die moest ik eens laten nakijken. Onregelmatig, gevlekt… en hij was ook nog eens hard veranderd de afgelopen jaren (hij was klein en regelmatig, niet gevlekt). Het is niet waarschijnlijk dat zo’n moedervlek een probleem is, toch heb ik wel actie ondernomen.

Eerst maar eens een afspraak maken

In het voorjaar werd ons duidelijk dat je, indien er haast bij is, heel snel kunt worden opgenomen in een ziekenhuis, en dat er heel snel heel veel medische onderzoeken kunnen worden uitgevoerd. Een dermatoloog was echter was lastiger te vinden. Bij ons eigen ziekenhuis, Mount Nittany, kon ik pas in december (!) een afspraak maken, en ik moest ook een verwijzing nodig hebben van onze ‘family doctor’ (de huisarts, en die had ik niet formeel). En bij Geisinger, een ander soort ziekenhuis kon ik ook pas in november terecht (ook na een verwijzing).

Dat was irritant. Een dokter zegt ‘joh, laat daar eens naar kijken’ met het doel om huidkanker uit te sluiten, en vervolgens moet je vier, vijf maanden wachten… Gelukkig hebben we hier nog een derde organisatie, Penn State Hershey, het universiteitsziekenhuis (waarbij het echte ziekenhuis in Hershey staat maar wij hebben hier wel dependences). Gelukkig stond ik al in hun systeem, want wij hebben de medische check voor de greencard bij deze organisatie moeten doen. En daardoor kon ik – echt waar – de volgende dag al terecht! Nou, dat was dan weer sneller dan ik verwacht had! Goed voor de zenuwen, want ik wilde echt geen maaaaaaanden wachten voor zo’n grapje.

Deze dependance van Hershey zit naast de dierenwinkel!

Deze dependance van Hershey zit rechts, naast de dierenwinkel en de knutselwinkel!

Moedervlekken checken

Ja, wat doe je als je zo’n afspraak hebt? Eerst maar eens de rest van de moedervlekken nakijken. Ik had er zo’n 7 die noemenswaardig waren, vanwege grootte, bubbeligheid of anderszins. Uiteindelijk bleken die extra opmerkelijke moedervlekken na onderzoek allemaal prima en normaal, maar die ene die mijn arts was opgevallen inderdaad vreemd. Overigens, ik heb heel weinig moedervlekken blijkt.

Operatie!

Die rare moedervlek hebben ze meteen (ja, echt) weggehaald, onder plaatselijke verdoving. Van een bepaalde type standard verdoving word ik wat wazig, dus ik kreeg nog speciale verdoving ook, en dat werd uiteraard allemaal goed opgeschreven. Bonus: die speciale verdoving werkte wat langer dan die normale verdovingen. Na de biopsie (en het helemaal weghalen van de moedervlek) wordt het weefsel op kweek gezet. Na een week of twee word ik op de hoogte gesteld van de uitslag. Waarschijnlijk is er niets aan de hand.

Kosten?

En wat kostte dat? Ik dacht, heel Hollands van me, laat ik die moedervlek nu maar laten nakijken, Michiel heeft ons eigen risico immers volgemaakt. Ik hoefde dus alleen maar ‘copay’ te betalen, verwachtte ik. Maar het was gratis – zulke dingen zitten blijkbaar helemaal in de verzekering! Onwaarschijnlijk – binnen drie kwartier was ik ingecheckt, onderzocht, verdoofd en was de biopsie uitgevoerd; de moedervlek bleef achter in het ziekenhuis, en de rest van mij stond (met een pleister op) weer buiten. Tof!

6 gedachtes over “Naar de dermatoloog

    • Klopt eigenlijk wel ja, het was een operatie. Nadeel is ook dat die wond nu wat groter geworden lijkt te zijn (past niet meer onder de pleisters die ik had meegekregen), en ook is gaan bloeden. Geen idee waarom. Ik kijk het nog even een paar dagen aan… hopelijk trekt het wat bij!

  1. Achteraf bleek de behandeling toch niet gratis… Opgeteld een rekening van 535 dollar gekregen. Maar ik hoef maar 53.50 dollar te betalen omdat het eigen risico al vol zit… Gelukkig maar. Goeie timing ook!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s