Oppassen bij one-way autohuur, alsjeblieft

De afgelopen reis naar Nederland is voorafgegaan en gevolgd door het huren van een auto. Ik moest anders namelijk parkeren op JFK airport, en dat was nogal prijzig. Dus ik heb een auto gehuurd, dat was voordeliger, en ook fijner (want dan staat de auto tenminste veilig in de garage).

One-way rental

Als je vanuit State College naar New York rijdt, of andersom, heb je een zogeheten ‘one-way rental’, waarbij je een auto op een andere plek inlevert dan dat je hem ophaalt. Een paar weken geleden ging ophalen in State College en wegbrengen in New York prima, maar andersom heb ik een wat nare ervaring gehad.

Schade

Op New York haalde ik, na een anderhalf uur durende vertraging vanwege computerproblemen, uiteindelijk mijn auto op. Die had wat krassen. Maar er werd gezegd “You’ll be fine, we know that” en zo ging ik, vermoeid van de vliegreis over Moskou, op weg. Bij het inleveren in State College was er initieel niets mis. Maar ik was nog niet thuis of ik werd gebeld. “Er zit schade op de auto. Je hebt een heel goed autohuurcontract en je hebt geen eigen risico, we gaan de schade verhalen op de verzekering, maar we willen het je toch laten weten.” Ik had geen schade veroorzaakt, en had de schade vooraf aangegeven… maar niet op papier laten zetten… en toch werd de schade op mij verhaald. Ik werd daar best kwaad om, maar natuurlijk kon de State College vestiging daar niets aan doen, het was de JFK vestiging die mijn ergernis had veroorzaakt.

Klanttevredenheid

En toen werd ik gebeld door de klantenservice voor een tevredenheidsonderzoek. Nee, natuurlijk was ik niet tevreden! Voor mijn gevoel was ik genaaid door de autoverhuur. En zo werd ik gebeld door achtereenvolgens 1) de locatiemanager van JFK en 2) de regiomanager van de New York regio die me allebei uitlegden dat de schade vergoed werd door mijn verzekering (en ik heb geen eigen risico vanwege het Penn State contract dat ik kon afsluiten), die me ook nog zeiden dat ik beter een ‘membership’ zou moeten nemen (alsof dat het probleem zou oplossen), en nee, ik zou hier niets meer van horen. Totdat natuurlijk de collega belde (grrr… weer een half uur aan de telefoon). Ik kreeg ook nog het directe telefoonnummer van de regiomanager – mocht er alsnog wat misgaan in de toekomst, dan kon ik hem direct bellen.

Claim!

En toen kwam er ook nog een claim! Zowel via de normale post als via FedEx kreeg ik een formulier waarop ik de schade moest aangeven, moest beschrijven hoe, waar en wanneer dat gebeurd was. Pfff. De regiomanager nam natuurlijk z’n telefoon niet op, en reageerde ook niet op z’n voicemail. De desbetreffende schade-afdeling vertelde me dat het schadeformulier een automatische verzending was (jaja, via FedEx zeker!), en dat ik die formulieren niet hoefde in te vullen. Ik zou dat ook nog op papier krijgen, maar uiteraard heb ik niets gehoord.

En toen kwam Michiel

En toen kwam Michiel een week later ook van JFK, en kwam ook per huurauto naar State College. Ik had hem gewaarschuwd: laat ze alsjeblieft elke kras en deuk opschrijven voordat je weggaat. En jawel, bij onze lokale vestiging werd Michiel ook gezegd dat ze in State College heel erg strikt zijn… vooral bij de one-way huurauto’s die uit Philadelphia, Washington en New York komen. Want die vestigingen willen de boel nogal eens flessen, vooral bij mensen die goede corporate huurcontracten hebben waardoor schades worden verhaald op hun goede verzekeringen. Was namelijk een week eerder ook nog eens een keer gebeurd. Joh!

Waarschuwing

Daarom de algemene tip: bij huurauto’s, kijk echt heel goed en let op schades. Laat ze absoluut opschrijven. Je mag bij dat soort vestigingen vaak je huurauto uitzoeken, en de verantwoordelijkheid voor het opschrijven van schades ligt echt bij jezelf. Vooral bij one-way rentals, en helemaal op JFK, is het risico vrij hoog dat je bedonderd wordt. De mondelinge toezegging “You’ll be fine” is niets waard.

NB: deze praktijk gebeurt bij veel autoverhuurbedrijven. Ik huurde dit keer bij National, maar dat is samen met Enterprise en Alamo (die laatste is vaak goedkoper) eigenlijk hetzelfde bedrijf – ze delen vaak hun vestigingen, systemen, personeel, en auto’s). Maar andere autoverhuurders zullen niet veel beter zijn, verwacht ik.

2 gedachtes over “Oppassen bij one-way autohuur, alsjeblieft

  1. nou, wat een gedoe zeg, en eigenlijk wel vreselijk gemeen, maar wel weer een leermomentje dus.
    trouwens een zeer goede tip, wij hebben vorig jaar ook nergens naar gekeken, vertrouwen heb je dan toch.
    groet uut klooster en doe de gasten de groeten van ons.

    • Gelukkig heeft het me geen geld gekost. Wat jullie betreft werkte het anders: ophalen in State College en wegbrengen in State College – dan zijn het hun eigen auto’s en hebben ze de administratie beter op orde en kunnen ze dit helemaal niet maken. Het is wel belangrijk voor Hendrieke en Robin straks!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s