Regel: ‘right turn on red’ in het verkeer

In Amerika zijn er een hoop regels. Je mag de bar niet in onder de 21 – en zelfs als je ruim 30 of zelfs 40 bent word je daar in de regel nog voor gecontroleerd (heb je geen ID bij je, dan kom je niet binnen, simpel). In Pennsylvania mag er geen bier of wijn worden verkocht in de supermarkt – tenzij die supermarkt ook een restaurantje erbij heeft, dan mag het wel (gelimiteerd). Want bier koop je hier in Pennsylvania in de ‘Beer Store’ of bij een ‘Beer Distributor’. En wijn dan? Die koop je weer in een andere winkel, de ‘Wine and Spirits Store’. Als je bij ons je gras te hoog laat groeien, krijg je een boete; hetzelfde geldt voor sneew die langer dan een dag op de stoep ligt. Elk jaar moeten auto’s gekeurd worden voor emissies, ook auto’s van slechts een jaar oud. En zo zijn er nog meer dingen die wij in Nederland niet gewend zijn.

Verkeersregels

Zijn dat allemaal vreselijke regels? Valt best mee, de meeste zijn begrijpelijk. Sommige verkeersregels zijn wel irritant. De maximumsnelheid in Pennsylvania, bijvoorbeeld, ligt op 70 mijl per uur (=112 kilometer per uur) maar op de meeste snelwegen mag je maar 60 mijl per uur (dus 96 kilometer per uur). En dat is een slakkengang als je net uit Europa komt zeg… (Kom je daarentegen na een lange periode Amerika weer in Nederland, lijkt het of je in een autorace bent beland!). En die regels zijn overal anders – ze wisselen per staat, per stad, en per weg. Opletten dus (of gewoon ‘go with the flow’).

Een andere ergerlijke regel is dat je echt moet stoppen (tot stilstand, niet nog een beetje rollen) voor stopborden. En die staan hier VEEL… ze doen hier niet aan voorrangswegen, en er is hier ook geen regel van ‘verkeer van rechts heeft voorrang’, nee, in plaats daarvan regelen ze de voorrang per kruispunt, en om dat te doen zetten ze afwisselend 1, 2, 3 of 4 stopborden neer. Het idee is: wie het eerst aan z’n stopstreep komt, mag eerst – dat vereist dus opletten, en is eigenlijk totaal onhandig. Maar goed, je MOET dus stoppen, zelfs als er geen verkeer aan komt. Doe je dat niet: de boete is net zo hoog als de boete voor het door rood heen rijden.

Een fijne regel: ‘right turn on red’

En dan is er nog de regel ‘right turn on red’. Die gaat zo: stel, je staat bij een verkeerslicht vooraan, en je hebt een rood stoplicht voor je, en je moet rechtsaf (de korte bocht, dus). Als er geen verkeer van links komt, dan mag je DOOR ROOD rechtsaf slaan. Gewoon omdat het kan (en omdat het mag natuurlijk). Uitzondering: soms staat er een bordje ‘No right turn on red’ en dan mag het uiteraard niet. Soms staat er ook een tijdsbeperking bij, dan mag je de ‘right turn on red’ alleen maar doen tijdens bepaalde dagdelen. En in New York City, daar mag het helemaal niet (behalve als er een bordje staat dat het wel mag). Maar verder mag het wel.

Grappig: als je dit dus niet weet, als toerist bijvoorbeeld, of als verse immigrant, dan kan het dus voorkomen dat mensen achter je wat ongeduldig worden, terwijl je je van geen kwaad bewust bent. Ze kunnen zelfs gaan toeteren, afhankelijk van de staat waar je bent – in Pennsylvania is ‘honking’ zeer ‘not done’ en mag ook niet, tenzij er noodzaak voor is. Ook voor buitenlandse bezoekers die ik rondrijd is het soms wat raar dat ik door rood rij, die denken dat ik niet oplet of ze in gevaar breng – maar dat door rood rijden mag dus gewoon.

 

Een gedachte over “Regel: ‘right turn on red’ in het verkeer

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s