Wat zijn in Amerika de paastradities?

Een lezersvraag: wat doen ze eigenlijk in de winkels aan Pasen? In Nederland liggen de winkels vol met chocolade paaseieren, is vooral de paasbrunch een hip ding, en worden er paastakken (hazelaars) versierd. Wat zijn de paastradities in Amerika?

Eieren verstoppen en eieren zoeken

Dat doen we in Nederland ook wel, maar hier is helemaal belangrijk. Typisch worden er plastic eieren verstopt waar dan geld in zit. Dat ken ik niet uit Nederland (maar misschien zijn er mensen in Nederland die dat ook doen). Ik vond het in ieder geval leuk om te doen. In de winkels zijn er heel veel plastic eieren te koop.

Eieren versieren

Nu is het zeker twintig en misschien wel twintig jaar geleden dat ik voor het laatst met de paasdagen eieren geverfd heb, maar volgens mij gaat dat in Nederland nog steeds met eierverf en een penseeltje en zo’n houder waar je een ei tussen klemt. Of op een eierdopje. Het is in ieder geval een hoop gepruts waar ik in mijn beleving heel lang mee bezig was… Toen ik klein was, kregen wij kinderen twee eieren (of drie misschien) maar zeker geen tien-twaalf. Het eierschilderen gaat hier met ecoline, met krimpkousen, of met stickers, en dat zijn allemaal manieren van eieren schilderen die zeer weinig tijd kosten.

Nu noemen ze hier in Amerika pasen ‘Easter’. En niet ‘Paas’ of zo. Dat hele woord zegt ze niets. Toch is de grootste merk van die eierenschildersets hier in Amerika ‘PAAS’… Waarom? Ik heb even onderzoek gedaan: het bedrijf (opgezet door een Amerikaan) is zo genoemd omdat de buren van de oprichter Easter ‘Pasen’ noemden – en laat nu die buren van een Pennsylvania Dutch afkomst zijn. (Dat die Amish van Duitse afkomst zijn, en dat Duitsers Pasen weer ‘Ostern’ noemen, helpt niet echt bij het oplossen van dat mysterie.) Hoe dan ook, half Amerika schildert z’n eieren met PAAS tijdens deze dagen!

Amerikaanse eieren geef je een kleurtje met PAAS!

Amerikaanse eieren geef je een kleurtje met PAAS!

Plastic eieren en verfsetjes

Plastic eieren en verfsetjes

Paaseten

Daar waar wij in Nederland vooral een paasontbijt of paasbrunch doen op de paasdagen, doen ze hier ook aan paasdiners. Het typische paaseten voor dat avondeten is beenham. Gecombineerd met hardgekookte, gepelde, en bijvoorbeeld met bietjes roodgekleurde eieren. Maar ook heb ik wel typische paasproducten als matzes in de winkels gezien.

Paassnoep

Het is haast raar dat het chocoladepaasei de oceaan nog nooit is overgestoken. Die zijn hier amper te vinden. Ze hebben hier wel heel veel ander paassnoep: de Reese’s Cups (chocola met pindakaasvulling) hebben een paasversie. Hershey’s (van de Hershey’s Kisses) heeft een plastic ei met daarin Hershey’s Kisses erin. M&Ms heeft ook zo’n plastic ei met daarin M&Ms. Het lijkt wel of veel van de bestaande merken een ‘paasversie’ maken. Er zijn behalve wat grote chocoladehazen geen specifieke paassnoepssoorten te koop. Dat was rond Halloween ook al het geval: de bestaande merken maakten een Halloween versie… Het zal wel iets te maken met het belang van merken – merkloze producten of kleine merken, zeker voor seizoensproducten, zijn moeilijk te vinden…

Toch raar ergens. Haast alle snoep hier in Amerika is chocoladegebaseerd, maar een simpel chocolade-eitje hebben ze hier niet!

Snoep en speelgoed, allemaal voor de paasmand

Snoep en speelgoed, allemaal voor de paasmand

4 gedachtes over “Wat zijn in Amerika de paastradities?

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s