Sneeuw op 31 maart!

Het bijhouden van een blog is handig. Zo kun je nog eens nalezen wat je beleefd hebt. En je kunt je eigen vragen in de vorm van ‘wanneer was dat ook al weer’ beantwoorden.

Voor de vastlegging: het sneeuwt op 31 maart!

Zo was er vandaag nog maar eens een keertje sneeuw! WAT? Op 31 maart? Grapje zeker? Nee, zeker niet. Het heeft een paar uur gesneeuwd – vervolgens smolt alles weer, en begon het weer opnieuw voor een paar uurtjes. Ik wist niet wat ik zag. En het was ook geen prutssneeuw hoor… dikke vlokken, dikke sneeuwbui… in no-time was alles wit.

Vandaag kwam ik na een paar sessies ‘back to back’-teaching uit de kelderverdieping de trap opgelopen, recht tegenover het grote raam in het atrium, en ik zag ineens een witte wereld. Met dikke vlokken witte sneew. Ik moest even verwerken wat ik zag… Het was toch nog geen 1 april? En hadden we niet ergens afgesproken dat de lente al was begonnen, zo’n dag of tien geleden?

Het sneeuwt weer eens. Nog maar eens...

Het sneeuwt weer eens. Nog maar eens…

Wanneer begon het te sneeuwen dit seizoen?

Mijn eigen blog vertelde me dat het op 18 november voor de eerste keer sneeuwde. Dat is toch wel lang geleden… Een dikke vier maanden! En nee, mijn eigen blog met foto’s houdt me niet voor de gek. Het is hier, met tussenpozen, wit geweest tussen 18 november 2014 en 31 maart 2015.

Maar – hoe was dat vorig jaar?

Voor mijn gevoel duurt deze winter veel langer dan vorig jaar. Dat klopt natuurlijk wel, omdat ik vorig jaar pas op 3 januari in State College aankwam. Maar sneeuwt het nu echt zoveel langer dan vorig jaar? Het antwoord is NEE (even teruglezen op mijn blog): vorig jaar heeft het op 30 maart ook nog gesneeuwd. Kortom, niet zeuren, wen er maar aan, in Centraal Pennsylvania sneeuwt het gewoon nog in de lente, in de laatste dagen van maart.

Dikke vlokken verse sneeuw. Jippie.

Dikke vlokken verse sneeuw. Jippie.

En wanneer komt de zon? 

Gegeven dat het voorgaande jaar zoveel voorspellende werking heeft, heeft het vast ook wel wat te zeggen over wanneer het hier lekker warm wordt. Weer even teruglezen dus. Vorig jaar was het de maandag en de dinsdag na die sneeuw-zondag 18 graden. Zo mooi wordt het morgen nog niet, maar donderdag hebben ze 19 graden in de planning zitten. Machtig. Ik heb er nu al zin in.

Toch gek he, hoe snel je bittere kou en sneeuw kan vergeten. Vroeger, eh… vorig jaar was alles beter…. (echt niet. Lees maar terug!)

PS: Vorig jaar, in de desbetreffende post schreef ik ‘Ja ja, in Nederland is het al lang lente.’ (en dat terwijl jullie net zondag ‘zomertijd’ hebben, en wij al drie weken. Het is oneerlijk…). Ik heb al verschillende terrasjes- en andere buitenfoto’s voorbij zien komen op Facebook en op Nederlandse krantensites. En een hele beste voorjaarsstorm, die ook…

8 gedachtes over “Sneeuw op 31 maart!

 1. Net als op Facebook, krijg je nu van die stomme berichtjes wat je vorig jaar rond deze tijd op de tijdlijn gezet hebt;)

  Leuk filmpje van Michiel! “zucht”

  • Nou, het valt mee hoor… ik moet echt actief terugzoeken. Mijn blog valt me daar niet mee lastig. Maar gisteren was het wel handig – ik dacht echt ‘laaaaaaange winter’, het bleek vorig jaar precies hetzelfde te gaan.

 2. Ik heb helaas de eerste echte zandstorm van het jaar in Riyadh gemist, krijgen allemaal foto’s doorgestuurd dat je bijna niks kan zien door het zand, zitten wij nu in de regen in Nederland… beetje jammer.

 3. Om het ‘weer’ even te relativeren. Het stormt hier de afgelopen dagen regelmatig. Het hagelt soms. Vrachtwagens (lege) kieperen om, schepen hebben er last van, omgewaaide bomen etc. Vorig jaar om deze tijd was het hier voorjaar. Dat je de winter zat bent, lijkt me logisch.
  Onze nieuwe buren zijn druk bezig. Ze hebben van de 2 kamers aan de achterkant 1 gemaakt en de tussenuur van de voorste slaapkamer naar achteren verplaatst. Er komt een meneer met een tweeling van 15 jaar in wonen, die beurtelings bij mama en papa wonen. We hebben al kennis gemaakt. Zijn aanhangwagen schoof door de storm tegen onze auto……😊. Alles wordt netjes geregeld.

 4. Die storm was er eentje met hoofdletters dus. Hopelijk valt de schade allemaal mee… Ik las op nu.nl dat er een dode was – daar schrik ik altijd van. Het weer is toch niets om mee te spotten. Wij hebben gelukkig geen dakpannen die van ons dak kunnen waaien!
  Leuk dat de nieuwe buren bezig zijn. Dat heeft allemaal al veel te lang geduurd! Ik wens ze veel succes met het klussen. Dat stukje Herderhof is aardig veranderd de laatste twee jaar!

  • Zeker hebben wij een landklimaat! Officieel is het een ‘vochtig’ landklimaat volgens de experts. Wij ondervinden meer invloed van het weer in het Mid-Westen (bijvoorbeeld Minnesota) en Canada dan dat wij de regeninvloeden van de Atlantische Oceaan ervaren.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s