Obama en z’n immigratieplannen

Onder ons ‘buitenlanders’ was het nieuws van vorige week, over Obama’s nieuwe immigratieplannen, belangrijk. Obama had per presidentieel decreet – dus zonder het voorstel langs de grotendeels republikeinse ‘tweede kamer’ te loodsen – besloten om de immigratieregels aan te passen. Nou ja… men zegt dat hij in zijn uppie de wetten niet kan veranderen, maar wel anders kan interpreteren. En dat heeft impact.

1. De republikeinen zijn boos

De republikeinen vonden dit niet zo’n fijne actie van Obama – ze zijn effectief buiten spel gezet. En daar zijn ze boos om. Dit kan gevolgen hebben. De republikeinen kunnen Obama dwars gaan zitten op andere vlakken. Bijvoorbeeld, ze kunnen het Obama moeilijk maken door de begroting voor volgend jaar niet goed te keuren. Als het heel erg mis gaat, zouden ze zelfs een nieuwe ‘shut-down’ van de overheid kunnen veroorzaken.

Hebben wij daar last van? Ja… onze green card aanvraag ligt bij de Amerikaanse immigratiedienst. Elke dag dat die dienst niet werkt, heeft onze verblijfsvergunning en Michiel’s werkvergunning vertraging. En ik wil er helemaal niet aan denken wat er zou gebeuren met een niet-functionerende Amerikaanse overheid terwijl wij de grens over moeten…

2. De nieuwe regels: illegalen krijgen een pardon 

Als onderdeel van de nieuwe regels zouden zo’n 5 miljoen huidige ‘illegalen’ een (tijdelijke) verblijfsvergunning krijgen. Nu klinkt dat woord ‘illegalen’ heel streng, maar er wonen ontzettend veel mensen in Amerika die niet in hun eigen land kunnen wonen wegens oorlog of andere ellende en niet helemaal de (soms ondoorgrondelijke) regels van de Amerikaanse immigratiedienst hebben gevolgd. Die mensen wonen hier soms al tien jaar, hebben een baan en kinderen, betalen belasting, maar staan wel te boek als ‘illegaal’. Een deel van die mensen krijgen nu de kans om een (tijdelijke) verblijfsvergunning te krijgen. Niet meer dan normaal, als je het mij vraagt.

Hebben wij daar last van? Mogelijk. Als die nieuwe regels heel erg snel in nieuwe procedures worden gevat, kan het zo zijn dat onze verblijfs- en werkvergunningen vertraging oplopen. Maar, gegeven de weerstand van de republikeinen, denk ik dat het zo’n vaart niet loopt.

3. De nieuwe regels: werkvergunningen voor H4?

Afgelopen weekend sprak ik met Abbas, een Indier die goed op de hoogte bleek van de immigratieregels. Hij zei dat Obama’s voorstel ook impact zou hebben voor H4-visumhouders (Michiel hoort bij die categorie). Hij zei dat H4-houders al een werkvergunning zou kunnen krijgen als ze in de aanvraagprocedure komen voor de green card. Dat lijkt vooral voor H4-visumhouders uit China en India handig: die hebben namelijk te maken met een wachttijd van zo’n 5, 6 jaar in hun green card aanvraag. Zoals het nu lijkt, kunnen zij aan het begin van hun aanvraagproces – net als Michiel – al een werkvergunning krijgen.

Hebben wij daar wat aan? Ik weet het niet zeker, maar ik denk het niet. Wij zitten op zich goed, Michiel heeft binnenkort een werkvergunning. Andere H4-visumhouders uit Europa die niet zo makkelijk aan een green card komen hebben het wellicht straks makkelijker: al aan het begin van de green card aanvraag krijgt de H4-houder een werkvergunning. Maar eerlijk gezegd kon ik de bronteksten waar dit allemaal in zou moeten staan niet vinden… dus ik weet dit niet zeker.

We houden het allemaal in de gaten!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s