Iedereen heeft hier glutenziekte

Toen ik op de middelbare school zat, had ik een klasgenoot die allergisch was voor gluten: coeliakie. Dat was heel lastig, want die kon geen tarweproducten eten. In Tilburg had ik een collega die overgevoelig is voor gluten, die had vaak zijn eigen brood mee, gemaakt van bijvoorbeeld boekweit of amaranthmeel. Verder zitten er gluten in pasta, bier, koekjes… Lastig, maar wel mee te leven.

Amerikanen houden van hypes

Mijn klasgenoot destijds had ECHT last van coeliakie: zij had zulke problemen met haar darmen en haar maag, dat was niet te geloven. Vaak ziek, vaak zelfs in het ziekenhuis, nee, glutenallergie is echt niets om jaloers op te zijn. En ook mijn collega – bij teveel gluten wordt hij gewoon moe en gaat zijn weerstand hard achteruit.

Maar nu lijkt ‘glutenallergie’ een beetje een modedingetje geworden te zijn. Althans, hier in Amerika lijkt het wel zo. Er is in de basis niets mis met gluten (hoewel ik zelf ook zoveel mogelijk van de koolhydraten afblijf, maar dat heeft een andere reden: die veranderen in suiker en verzamelen zich allemaal op mijn kont. Beter niet teveel van eten, dus). Maar gluten…

Ze zijn er nog niet helemaal uit wat nu die glutenovergevoeligheid precies is, maar volgens onderzoek heeft maar liefst 6 op de 100 mensen er last van (let op, dit is dus geen glutenallergie (coeliakie), waarbij de reactie zeer veel heftiger is). Maar, slechts 1 op de 100 is er zich bewust. En daar ligt een ‘market opportunity’: een kans voor marketeers! Want maar liefst 6 procent van de mensen in Amerika moeten dus eigenlijk glutenvrije producten eten! Sohee!

Allemaal aan de glutenovergevoeligheid

Veel mensen hier doen een ‘zelfdiagnose’ met behulp van informatie op Internet, en komen zelf tot de conclusie dat ze glutenovergevoeligheid hebben. Om me heen ken ik veel te veel mensen (veel meer dan die 6 procent) eten Echt Geen Gluten Omdat Dat Zeer Ongezond Zou Zijn (types die wel gewoon pasta eten maar de rijst laten staan omdat er in rijst gluten zouden zitten…).

Geholpen door alle geluiden in de media, marketing, en stickers op producten (zie onder) worden gluten in een verdomhoekje gezet, zonder dat al die zogenaamd-glutenvrij-etende, lamme schapen eigenlijk weten waarom. Voor elke persoon die echt de diagnose van glutenovergevoeligheid heeft gekregen (zoals mijn collega of die klasgenoot), zijn er twintig anderen die, zonder dat het nodig is, uit zichzelf, van de gluten wegblijven.

Inmiddels is het dus erg ‘hip’ om glutenvrij te eten. Bij een buffet of in een restaurant vind je vaak menu’s met de aanduidingen ‘meatless’ (geen vlees, dus vegetarisch), ‘vegan’ (veganistisch, dus ook geen ingredienten als eieren en gelatine, die dierlijk zijn). En de calorieen staan erbij. Tegenwoordig ook ‘gluten-free’.

Amerikanen houden van stickers

Nu zijn stickers op voedingsproducten over het algemeen prima, bijvoorbeeld om aan te geven of iets suikervrij is, of sodiumarm of zo. Dat heeft dan vaak met de bereiding te maken, soms weet je gewoon niet of iets bijvoorbeeld een vleesbouillon of zo in zich heeft. Maar gluten…

Nu ben ik ervan overtuigd dat mensen die weten dat ze overgevoelig zijn voor een bepaald ingredient, echt wel weten wat ze wel en niet moeten eten. Nu is het echter zo dat het inmiddles een voordeel is om een product te adverteren met een ‘gluten-free sticker’ erop. Van die producten waar tig additieven in zitten, daar zal ik niets van zeggen. En ook stickers op tarwevervangers, prima. Echte coeliakiepatienten hebben daar wat aan. Maar zelfs producten waar je echt geen gluten in verwacht, omdat het niet KAN, hebben stickers. En dat is toch soms echt wel lachwekkend, en treurig tegelijk. De meest opvallende producten waar geen gluten in zitten (joh, echt?), volgens de stickers:

  • Bonen. Nogmaals… bonen… Die zijn gemaakt van eh… bonen. Juist.
  • Ibuprofen. Gelukkig. Er zit geen tarwe verwerkt in… eh… waarin?
  • Boter. Gemaakt van melk… en verder niets. Waar zouden die gluten zich moeten verstoppen?
  • Thee. Kom op mensen, thee bestaat uit gedroogde plantjes, kruiden, en misschien stukjes fruit!

Soms denk je echt dat supermarkten, fabrikanten en natuurlijk marketeers hier hun verstand hebben verloren.

Glutenvrije ibuprofen!

Glutenvrije ibuprofen!

Een gedachte over “Iedereen heeft hier glutenziekte

  1. He Johanna,
    Ik heb er eens even op gelet in de supermarkt in Duitsland, maar ik was verbaast over op hoeveel producten er hier ook staat: Glutenfrei oder Lactosefrei. T is natuurlijk ook allemaal bar slecht voor ons ;p De prijzen van t amandelmeel zijn dan ook heel heel heel hoog.
    Liefs x

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s