Een vreselijke stank. Dagenlang

Oh, het zou verboden moeten worden… het al dan niet per ongeluk overrijden van een stinkdier. Mijn hemel, wat een gigantische stank. En dat dagenlang.

Stinkdieren

De naam van het beestje is uitermate goed gekozen, al zeg ik het zelf. “Stink”-dier. Want dat is meteen het meest opvallende karakteristiek van het beest. Sohee, wat kan ie stinken. Dat doet hij niet continue, gelukkig maar… Alleen als ie in gevaar is, of dood, dan gaan z’n klieren aan het werk en scheidt hij een gele vloeistof uit die echt heel erg stinkt. En die stank is erg penetrant, blijft een dag of vier, vijf hangen. Chemisch gezien is het een zwavelverbinding, en het lijkt (volgens de experts) op de geur van ontbindende lijken. Of rottende eieren in combinatie met brandend rubber. Geen grapje. Het beest schijnt vanaf zes meter afstand ‘raak’ te kunnen schieten met dat gele goedje – hij mikt op de ogen (zwavel in je ogen is geen goed idee). Het is echt een heel erg min spul, mensen met ademhalingsmoeilijkheden, overgevoeligheid en zwakke longen krijgen geheid serieuze hoestbuien door de stank.

Nu hebben we die beesten niet in Nederland, en dat is maar goed ook. Ik heb ze voor het eerst geroken in 1997 – toen ik in Canada zat; de hond van mijn gastgezin had ooit een keer ruzie gehad met zo’n beest en stond dagenlang een uur in de wind. Sindsdien had ik het nooit meer geroken maar die geur vergeet ik werkelijk waar nooit meer. Misselijkmakend, vies, bah. Tot een paar weken terug.

Stinkdierenseizoen? 

Een paar weken geleden werd ik ’s ochtends wakker omdat ik in de slaapkamer de geur van stinkdier rook. Wat bleek – zowat een kilometer verderop, op Valley Vista, was een stinkdier doodgereden. En de (flauwe) wind stond onze kant op. Vier dagen en nachten lang bleef dat ding stinken. En als de wind dan onze kant op stond, dan kregen we dat mee.

Natuurlijk werd er binnen de vier dagen nog een nieuwe doodgereden op een andere plek in de buurt, waardoor het plaatselijk bleef stinken. Het is overigens wel van belang dat je niet met je autowielen door zo’n (dood) beest heenrijdt. Want dan heb je geheid stank om huis!

Ik weet niet waarom die beesten nu precies collectief aangereden worden. Het zal wel iets met het weer te maken hebben, en met het grootbrengen van de jonge stinkdieren (ze werpen in de zomer). Helaas houden ze geen winterslaap, dus ze blijven vast nog wel rondscharrelen…

Stinkerds. Maar ze zien er wel mooi uit!

Stinkerds. Maar ze zien er wel mooi uit!

2 gedachtes over “Een vreselijke stank. Dagenlang

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s