Weeralarm

Deze zomer is niet zo warm als normaal het geval is, heb ik me laten vertellen. Maar nog steeds, voor ons Nederlanders, dikke prima… Deze zomer regent het ook stukken vaker dan normaal het geval is, hoor ik veel om me heen. Ook daarbij geldt: het is nog steeds minder dan in Nederland, dus voor ons is het winst. Maar: ALS het regent, nou… berg je!

Wat een water, wat een water…

Als het in Nederland regent, regent het vaak (af en aan) de hele dag wel een beetje. Hier is dat niet zo. Hier kan het op een moment schitterend zonnig en warm weer zijn, terwijl je 15 minuten laten een gigantische stortbui te verduren krijgt. En die kun je niet altijd zien aankomen. Zo ben ik zelf al eens een keer helemaal natgeregend terwijl ik naar huis fietste.

En, als het hier dan regent, nou… dan kan het hard gaan. Een paar weken geleden, toen Michiel bezig was met het schilderen van de kozijnen van de sunroom, regende het ook zo hard. Storm. En dat terwijl er geen en sluitwerk op de ramen zat. We hebben toen heel snel geleerd hoe je met schilderstape ramen dicht kan plakken zonder dat de wind er vat op krijgt.

Afgelopen woensdag was het ook weer zover. Ineens een paar buien… sohee… en Michiel had net buiten de boel (met papier) afgeplakt. Het regende zo ontzettend hard dat dat helemaal opnieuw moest. Sterker nog, zelfs de beits (!!) op het deck is er deels afgeregend!

Waarschuwingen

Als het zo erg gaat regenen (of waaien, of stormen, of onweren, of sneeuwen, of wat dan ook), worden we wel gewaarschuwd. Via de Accuweather-app op mijn telefoon krijg ik meldingen van het ontij. Via de lokale Weather Service (weersdienst) krijg ik ook waarschuwingen op mijn telefoon. En mocht je in de auto zitten, wordt er zonder pardon in je radio ingebroken voor een waarschuwingsbericht. Voor vreemdelingen die dit niet gewend zijn en de berichten niet kunnen verstaan, zou het lijken of de oorlog zou zijn uitgebroken…

Weeralarm...

Weeralarm…

Maar goed, er is ook reden voor dat waarschuwen. Bij ijzel is het glad, soms verraderlijk glad, en dat zie je niet altijd aankomen. Bij sneeuw kan er hier in no-time een hele dikke deken vallen, en voor je het weet kun je niet meer naar huis rijden met zoveel sneeuw. Bij regen is hier echt een gevaar op ‘flash flood’ – overstromingen die zomaar ineens gebeuren. En bij storm – er zijn hier nogal wat bomen – wil je gewoon geen tak of iets dergelijk op je hoofd krijgen.

Ik heb er al een stuk of tien, twaalf meegemaakt. Dat is ruim meer dan in Nederland. Tot nu toe heb ik bij elk weeralarm gedacht van ‘ja, inderdaad, prettig dat ik dat wist…’.

Eens kijken wat voor hondeweer ze hier in de herfst hebben!

3 gedachtes over “Weeralarm

  1. Is wat jij beschrijft kenmerkend voor een landklimaat, zoals we dat vroeger leerden. Of is de USA gewoon het land van de extremen? Toen wij daar met vakantie waren, zei ik tegen Evert, dat de Schepper in Amerika wat royaler is geweest dan bij ons, kijk maar naar de Grand Canyon. Ook de droogte, zoals nu in Calfornie, de tornado’s waarover je leest, zijn hier niet aan de orde.
    Ik was van plan gewoon te schrijven over de heftige buien die we hier en daar in Nederland hebben deze zomer. Ook een keer in Leusden, maar misschien schreef ik dat al. De riolering kan dat niet aan. Er wordt al gesproken over het verhogen van de verzekeringspremie. Het wordt dan gekoppeld aan klimaatverandering. Op het moment is het zo koud, dat ik de verwarming aan heb en niet het gevoel heb dat de aarde structureel opwarmt. Dat is niet statistisch onderbouwd, maar meer een gevoel.

    • Een van de symptomen van klimaatverandering (opwarming van de aarde) dat het weer extremer wordt. Het stormt harder, het regent meer, het wordt hier en daar flink droger, en ook, het kan kouder worden, zeker in de perioden dat dat niet zo moet zijn. Het extremer worden van het weer, waardoor er ook in Nederland veel vaker overstromingen zijn, is zeker te wijten aan de opwarming van de aarde, helaas.
      Het weer hier (vergeleken met Nederland warmer in de zomer, kouder in de winter) is inderdaad kenmerkend voor een landklimaat, maar het feit dat men zo waarschuwt heeft ook heel erg te maken met de manier waarop huizen worden gebouwd. Huizen zijn vaak niet van steen, maar van een houtskelet met een plastic ‘siding’ er tegenaan (daarom leidt een tornado ook tot zo’n ravage in de regel…). Veel elektriciteitspalen staan nog boven de grond. Dat is allemaal niet zo stevig, en kan kapot.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s