Ik heb een nieuwe gadget. De FitBit

Ik lig graag in bed, maar ik ben geen goede slaper. Nooit geweest. Kwestie van ‘ik hou heel erg van slapen, maar ik kan het gewoon niet zo goed’. Ik slaapwandel meerdere keren per week, ik zie dingen die er niet zijn, ik praat in mijn slaap, ben onrustig, schrik wakker, heb levensechte nachtmerries, hartkloppingen, en nog meer van dat alles. Ik ben er al jaren mee bezig om daar verbetering in te krijgen. Geen koffie, geen suikers ’s avonds. Geen televisie aan, geen thee (ja echt) of juist kamillethee. Maar geen pillen (liever niet, echt, ik raak daar zo verslaafd aan, ik weet het zeker…). Maar goed, ik heb nu iets dat de ellende in ieder geval helpt in kaart te brengen.

Een slaaptracker

Ik heb sinds kort een FitBit. Het ding is eigenlijk begonnen als een stappenteller, maar je kunt er inmiddels veel meer mee. De stappenteller is een hele goede meter van beweging. Hij telt dus het aantal trappen (omhoog), het aantal stappen dat je zet op een dag, afstand, en daarmee ook verbrande calorieen. Omdat er een fijngevoelige sensor in zit, meet de sensor ook slaap (moet je hem wel even daarvoor instellen). Dat is handig! Dat had ik nodig. Dan kan ik echt zien hoe geweldig vaak ik wakker ben ’s nachts. En heb ik meteen bewijs voor waarom ik soms zo gigantisch vermoeid ben.

De FitBit. Ik heb 2559 stappen gezet...

De FitBit. Ik heb 2559 stappen gezet…

De FitBit is er in meerdere verschijningsvormen. Ik heb een klein dingetje aan een clip die ik aan mijn shirt of broekriem hang – en ’s nachts gaat ie in een soort armband. Je hebt ook armbandversies, maar die zijn minder precies en hebben geen schermpje. Overdag merk ik niet dat ik ‘m ergens heb hangen, ding zit ook onder mijn kleren dus je ziet hem niet, en ’s nachts merk ik er ook niets van. Ja, ’s ochtends, als de wekker gaat – het dingetje heeft een ingebouwde tril-wekker, en daar word ik echt beter wakker van dan van zo’n jengelig geluid!

Nu moet ik eerlijk toegeven dat zodra je een tracker hebt die ook je stapjes en traplopen bijhoudt, je wel vaker de trap pakt. Of even ergens naar toe loopt zonder te zeuren. Dus ook vanuit dat oogpunt helpt zo’n ding. Maar ik heb hem echt vanwege de analysemogelijkheden van mijn slaapgedrag. Want, als ik trap loop en stapjes maak tijdens mijn slaapwandelen, ziet de FitBit dat ook!

Data – en dus analyse

Bij de FitBit hoort een management dashboard-programma wat ook op een smartphone kan (een app dus). Alles communiceert via Bluetooth, en synchroniseert mijn FitBit dus met mijn telefoon. En mijn telefoon synchroniseert weer via internet met het dashboard in ‘the cloud’. En vanuit de app of het dashboard kan ik precies zien hoeveel trappen ik heb gelopen en hoeveel stapjes ik heb gezet, maar belangrijker voor mij, hoe vaak ik tegenwoordig ‘ nachts wakker ben. En dat laatste is niet misselijk, het was nog erger dan ik dacht… Ik ben gewoon gemiddeld (gemiddeld!!) zo’n keer of 10-15 wakker. En nog eens zo’n 10-15 keer ‘onrustig’. Joh. Gek he, dat ik soms gewoon nog moe ben overdag!

Slaaplogboek van de FitBit. Ik ben tig keer wakker en tig keer onrustig gedurende een nacht...

Slaaplogboek van de FitBit. Ik ben tig keer wakker en tig keer onrustig gedurende een nacht…

4 gedachtes over “Ik heb een nieuwe gadget. De FitBit

  1. wel handig dit hebbedingetje, wordt je daar nu ook blijer van, nu je dit alles op het apparaatje leest?

    grappig trouwens dat je nu reactie krijgt op een verhaal van de maand mei,

    groetjes van hier.

  2. Wat een gaaf ding die fitbit. Nu weet je iig wat je s’nachts uitspookt haha. ben erg benieuwd hoe het er op de lange termijn uitziet en of je verschil ziet in het weekend !

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s