Zoooomer in State College

Wat was het een ontzettend koude winter. Dagen met sneeuw achter elkaar. Dagen, nee, weken (!) met vreselijke vrieskou regen zich aan een (een keertje -38 graden celcius gevoelstemperatuur, en regelmatig gaf de thermometer niet boven de -20 aan). Toch, veel van die koude dagen hadden een schitterend blauwe hemel en een stralende zon. En een koude wind, dat wel.

Maar nu is het zomer!

Maar nu – oh, wat wordt het goedgemaakt – wat is het heerlijk zomer. Het lijkt wel alsof State College de lente heeft overgeslagen. Het is hier al een paar weken schitterend weer. Het is nu al een paar dagen boven de 28 graden. Soms een briesje, hier en daar een wolkje, en soms een verkoelende bui die dan hier en daar meteen voor overstroming zorgt, maar oh, wat is het fijn…

Dit was in de winter...

Dit was in de winter…

En dit is in de zomer...!

En dit is in de zomer…!

Men vraagt mij hier hoe het weer in Nederland is. Nou, zoveel mooie dagen als ik hier al heb gehad in de afgelopen weken krijg je in Nederland in de allerbeste zomers amper voor elkaar. En we hebben net juni gehad – juli en augustus komen nog!

Warm en vochtig

Kortom, zoals het nu is, mag het wel blijven. Maar het wordt NOG warmer, en (problematischer) veel vochtiger. Zo vochtig dat je kleren gewoon nat worden als je buitenloopt. Nu heb ik dat nog niet meegemaakt, maar het schijnt niet prettig te zijn. Ach, we zullen het wel zien.

Overstroming op Atherton Street na 15 minuten regen...

Overstroming op Atherton Street na 15 minuten regen…

De-humidifier

Daar waar ik in de winter een humidifier nodig had om de lucht wat vochtiger te maken – de extreme droogte sloeg op mijn huid en mijn luchtwegen – trekken Amerikanen bij het vochtige weer de ‘de-humidifier’ uit de kast. Weer een apparaat dat ik niet zo goed ken. Vooralsnog heb ik hem nog niet gebruikt in mijn nieuwe huis, maar het zou goed kunnen dat ik hem over een paar dagen nodig heb.

Airconditioner

Amerikanen zetten bij dit weer vooral vaak de airconditioning aan. Vind ik een beetje onzin. Als het zomer is, mag het ook warm worden, en dan zet ik liever een raam open dan dat ik de koeling aanzet. Betekent wel dat ik altijd een jasje of iets dergelijks mee heb als ik naar kantoor ga of naar iemand op bezoek.

In het huis op Old Farm Lane zit geen ‘central air’ – een automatisch systeem voor verwarming en verkoeling. Er zitten ‘baseboard heaters’ (een soort smalle radiatoren voor op de plinten), en er zijn drie raam-units voor de airconditioning. Maar zolang ik ook ARKO heb (alle ramen kunnen open – en ik heb nogal wat ramen…) heb ik dat niet nodig. Kost nogal wat electriciteit, en het is niet echt goed voor het milieu.

En joh, als Nederlander ben je blij met elke zonnestraal en elke warme dag. Dan ga je geen airconditioner gebruiken!

Oh wat is het lekker weer

Oh wat is het lekker weer… Kom maar op met die zonnestralen!!

2 gedachtes over “Zoooomer in State College

  1. Opa en oma hadden ook zo’n ‘de-humidifier’ in huis staan aan de monikenweg volgens mij. Ik meen me te herinneren dat dat water wat eruit komt weer goed is voor de planten?

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s