“Joh, je regelt nogal wat zo in je uppie – heeft Michiel nog wat in te brengen?”

Het is waar, de afgelopen maanden maar vooral weken heb ik ontzettend veel geregeld (en vooral gekocht). En eigenlijk niets van dat alles heeft Michiel gezien voor de aankoop. Bijvoorbeeld het huis. En de keuken en de barbecue. En ik heb een aannemer geregeld en ik heb verbouwingsplannen uitgetekend. Ik heb tegels gekocht, lampen, en electrische dingetjes. En een week geleden heb ik een auto gekocht. Doe ik dat soort dingen helemaal op eigen houtje? Met andere woorden, heeft Michiel daar nog wat over te zeggen?

Om kort te zijn: liefst doen we zoveel mogelijk in overleg. Hoe gaat dat in z’n werk?

Huizentocht

Het grootste ding, het huis, heeft Michiel niet gezien voordat we besloten om een bod uit te brengen. Dat is een raar gevoel. Maar toen hij hier in State College was in april een jaar geleden, en afgelopen Spring Break, hebben we heel wat huizen bezocht. Toen hebben we samen een goed beeld gekregen wat we wel en wat we niet willen. Dat was vervolgens mijn globale startpunt voor mijn huis-koop-avontuur.

Verder heb ik bij elk huis dat ik vervolgens zonder Michiel met de makelaar bekeek ontzettend veel foto’s en video’s gemaakt. En vaak was Michiel online op What’s App om a la minute foto’s te bekijken en het gezamenlijk oordeel te bespreken. Vervolgens zette ik dan foto’s en video’s op Dropbox (daarmee kun je mappen en bestanden delen via de ‘cloud’, dus via internet), en kwam er een Skype gesprek om foto-per-foto te bespreken. Gedurende die gesprekken bleek dat we vaak van elkaar wel wisten hoe we het wilden, en dat we naar hetzelfde op zoek waren.

Toen we uiteindelijk ons huis kochten hadden we van tevoren onze strategie gekozen. Gedurende de onderhandelingen was het superspannend en hebben we tig What’s Appjes uitgewisseld. Het zou wat zijn – ik in mijn uppie een huis kopen voor ons allebei zonder dat Michiel het weet!

Verbouwing en keuken

En toen stond er ook nog een verbouwing op stapel. Ik heb daarvoor tig tekeningen gemaakt, ook allemaal online gezet zodat Michiel ze ook kan zien, en uiteraard hebben we die ook besproken. Zonder dat hij het huis heeft gezien, is het lastig voor Michiel om zich in te beelden hoe het allemaal in elkaar zit, maar Michiel weet gelukkig een hoop van verbouwingen (dank je, GAMMA) en heeft ie een goed inzicht in design. Daarnaast – we hebben dit eerder gedaan bij onze keuken in Leusden. Destijds zaten we ook al vrij goed op 1 lijn, en dat is nu niet anders.

Natuurlijk kreeg ik een hoop vragen: heb je hier aan gedacht, heb je daar aan gedacht, wat als je dit en dit omdraait, hoe zie je dit voor je… En dat is mooi, want dan kun je je plannen goed beoordelen. Door die hele exercitie heb ik wel tig tekeningen gemaakt die ik anders niet zo gedetailleerd had gemaakt: vooraanzichten, zijaanzichten, bovenaanzichten, lichtplannen… en dat bleek uiteindelijk handig te zijn voor de aannemer.

Tegels en andere materialen

Wat tegels betreft was het makkelijk: die heeft Michiel uitgezocht. Dat kon ook makkelijk: Home Depot en Lowes hebben hun assortiment online staan, en Michiel kent een hoop merken vanwege zijn baan bij GAMMA, en weet ook waar hij allemaal op moet letten (bijvoorbeeld materiaal, dikte, kwaliteit, prijs). Ik kreeg twee suggesties mee, ben vervolgens foto’s gaan maken, meteen op What’s App gezet en zo hebben we het besloten (en ja, het transport en sjouwwerk kwam vervolgens wel voor mijn rekening – helaas werkt Dropbox nog niet op die manier ;-)). Zo ging het ook voor de barbecue: foto’s maken, op What’s App zetten en ‘live’ bespreken met de prijzen erbij. Zelfde ook bij het voegmiddel, de lampen, lichtknopjes en stopcontacten.

De beslissingen die ik vervolgens ter plekke maak op Old Farm Lane bij de aannemer: hoe wil je dit precies, hoe wil je dat precies… ja, dat soort zaken beslis ik ter plekke. En dat speel ik vervolgens weer door naar Michiel.

Auto

En dan de auto. Eigenlijk vind ik auto’s belangrijker dan Michiel (voor hem geldt: als een auto onder de 100.000 euro zit is het slechts een vervoermiddel en maakt het hem niet zoveel uit). Ik ben daar veel feller in: een auto moet een goede motor hebben en er ook vooral goed uitzien. Uit de beschikbare dealers en modellen heb ik een voorselectie gemaakt. Uiteraard hebben we dat ook besproken. Nu had Michiel in theorie in Nederland een proefrit kunnen maken in de Mazda3 om te zien wat ik in Amerika deed, maar dat was niet helemaal nodig. De auto die ik gekocht hebt lijkt veel op de Seat Leon en de Fiat Bravo – en Michiel vertrouwt mijn oordeel qua auto’s gelukkig (ik reed veel meer dan hij, immers!).

Het is toch wel spannend

Kortom, veel van onze communicatie gaat over regelwerk, aankopen, updates over verbouwingen en zo… en dankzij What’sApp en Dropbox kan ik veel beeldmateriaal doorsturen, zodat Michiel er toch een beetje bij is en z’n invloed heeft. Dat neemt niet weg dat ik soms wel zenuwachtig word – ik heb huis-tuin-keuken-auto-enzovoort toch grotendeels bepaald door mijn voorselectie en anders door mijn beslissingen, en ik hoop maar dat Michiel het ook allemaal zo mooi vind als ik het voor hem bedacht heb. Daar word ik soms vrij zenuwachtig van. Maar goed, wij zijn al zoooo lang samen (29 juni precies 1 jaar getrouwd, en bijna 17 jaar samen…), we kennen elkaar zo goed, het zou raar zijn als ik compleet de plank mis zou slaan hier!

Andersom heeft Michiel ook veel in z’n eentje besloten ten tijde van de verkoop van het huis – en heeft ook spullen weggedaan waar ik misschien anders mee om was gegaan. In zo’n situatie moet je elkaar vertrouwen en zoveel mogelijk coordineren en communiceren. Niet eenvoudig, spannend, en soms zenuwslopend, maar het is niet anders.

Als alternatief hadden we wel alles kunnen uitstellen (dus geen huis kopen, geen keuken verbouwen, geen auto kopen) totdat Michiel er is, maar dat is niet praktisch… Dan moeten we twee keer verhuizen, hadden we geen auto gehad, en hadden we misschien in een duf appartement gezeten. Dat is voor ons niet zo aantrekkelijk. Dan maar even doorzetten en elkaar vertrouwen!

4 gedachtes over ““Joh, je regelt nogal wat zo in je uppie – heeft Michiel nog wat in te brengen?”

 1. goedemorgen, hoe gaat het na ONZE overwinning gisteravond? heb je nog een klein feestje gehad?
  jullie zijn 2 kanjers, diep respect hoor, wat een geregel.
  liefs van deze kant.

  • Ik heb de voetbalwedstrijd Oranje-Mexico bij Pranav gekeken, en de wedstrijd Costa Rica-Griekenland samen met Pranav gekeken bij Samantha en Ruben thuis. Ruben komt uit Costa Rica, dus wij hadden allebei feest! En vervolgens heb ik 27 IKEA lades in elkaar gezet op Old Farm Lane… ook een overwinning!

 2. Zussie!
  Ga je t straks op omruilen dan? Dat Michiel dingen mag beslissen waar jij weinig tot geen invloed op kan uitoefenen;)
  Liefs x

  • Zeker wel. Dan ga ik gewoon naar mijn werk en kan Michiel helemaal zelf bedenken welk kozijn hij die dag mag gaan schilderen 😉 Ik zal blij zijn dat ik straks niet meer alles in mijn eentje moet doen!
   Nee hoor, zonder gekheid, Michiel regelt nu ook al een hoop dingen zonder dat ik daar invloed op heb (verhuizing, verkoop huis, verkoop auto), ik vind het prima!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s