Rijbewijs (3/3): Het praktijkexamen

Na mijn theorie-examen Autorijden In Pennsylvania volgt ook een praktijkexamen. Het afrijden onder toezicht van een examinator. Dat is afgelopen woensdag gebeurd. (Ja, ik weet het, mijn blogposts lopen wat achter, dat komt omdat er deze dagen heel veel gebeurd is. Heb veel te vertellen).

Planning: een gecancelde afspraak

Nu had ik al vernomen dat het niet klopte dat er 15 dagen tussen theorie en praktijk hoefden te zitten. In de praktijk zou dat wel zo zijn – de examendata die beschikbaar waren, waren veelal 15 dagen verderop. En eigenlijk had ik geen zin om daar op te wachten. Toen ik mijn autotheorie had gehaald (een aanfluiting, overigens), vertelde me de kerel aan de balie dat het waarschijnlijk was dat er afspraken afgezegd zouden worden. En jawel, maandagavond bleek dat er een afspraak op woensdagochend was afgezegd. En die heb ik meteen maar ingepikt.

Benodigd: iemand boven de 21 met rijbewijs

Hoe irritant. Volgens de wet mag ik rijden met Nederlands rijbewijs, maar schijnbaar moet ik voor mijn afrijden iemand meenemen met een geldig rijbewijs uit Pennsylvania. Geen logica. Ik kan protesteren, maar ook de boel accepteren, en dan maar ‘go with the flow’… Dus ik heb collega Pranav lief aangekeken en hem meegevraagd. Kon ie meteen de nieuwe auto bekijken (de Mazda3). Nu is Pranav superzuinig op zijn eigen auto (BMW X3) en heb ik daar uiteraard nog niet in gereden… maar hij was wel superbenieuwd naar mijn auto. Gelukkig werd ie goedgekeurd, collega Pranav is nogal kieskeurig op het gebied van auto’s. Maarre… ondanks dat ik een ‘accompanying driver’ nodig had, heb ik mezelf uiteraard wel naar Pleasant Gap gereden. Kom nou…!

En wat gebeurt er vervolgens bij de DMV (soort van CBR)? Nadat mijn verzekering en registratie was bekeken, werd me gevraagd wie mijn ‘accompanying driver’ was. En toen werd ik genegeerd, werd Pranav geinstrueerd waar ie mijn (mijn!!) auto moest neerzetten en kon ik vervolgens mijn autosleutels inleveren. Verdorie (had ie eerder een proefrit in mijn auto dan ik in die van hem!! Ding is net nieuw… Grrr..)! Mijn gedachten op dat moment: “This is not happening…”

Afrijden

Dat afrijden stelde vervolgens niets voor. Nog geen tien minuten duurde het. Letterlijk: fileparkeren tussen pylonnen, daarna stukje de weg op, 1 keer rechts en drie keer links waarvan twee met een stopbord en eentje met een verkeerslicht, en weer terug. Sjongejonge. De examinator zei: “Je was wel zenuwachtig he..” Nou nee, meer te voorzichtig, want de kans zit er in dat ik te hard rijd gegeven mijn Nederlandse weggedrag… Natuurlijk was ik geslaagd. Moest er verdorie nog bijkomen dat ik gezakt was!!

Gefeliciteerd!

Gek genoeg: het afrijden kost hier geen drol en stelt niets voor, maar iedereen feliciteert je van harte met het behalen van je rijbewijs (HAD IK AL!!!). Maar goed, accepteren, lief lachen… en genieten van het feit dat ik niet meer mijn paspoort voor iedere scheet nodig heb. Voordeel: er zit wel een mooiere foto op mijn nieuwe Pennsylvania rijbewijs!

3 gedachtes over “Rijbewijs (3/3): Het praktijkexamen

  1. johanna en michiel vandaag alweer 1 jaar getrouwd ! gefeliciteerd en natuurlijk ook met je nieuwe rijbewijs

  2. Pingback: En Michiel heeft ook z’n rijbewijs! | Johanna goes USA!

  3. Pingback: Heel normaal: Bloed doneren | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s