Meet Mr. Humidifier

OK, en nu in het Nederlands: “Aangenaam, dit is meneer-de-luchtbevochtiger”. Huh? Dat moet ik even uitleggen…! Hier volgt een analyse volgens het stramien “oorzaak-probleem-bewijs-gevolg-oplossing”. Alsof het een case in mijn cursus is!

Oorzaak: Landklimaat

State College ligt midden in Pennsylvania, en Pennsylvania is eigenlijk alleen maar land, land, en nog eens land. Geen meren of ander water in de buurt dus. En State College ligt op zo’n 350 kilometer van de kust. Dat is ongeveer net zover als Hannover van de Nederlandse kust ligt. En dat heeft als gevolg dat er hier een landklimaat is.

Dat is een heel stuk anders dan wij in Nederland gewend zijn. Door de aanwezigheid van de Noordzee hebben we niet zulke hele koude winters – de Noordzee houdt de warmte uit de zomer vast; en hebben wij in Nederland ook niet zulke warme zomers – de Noordzee houdt de koelte van de winter vast. Dat is hier een stuk anders. Water middelt de temperatuur uit, die slaat de temperatuur als het ware op – land doet dat niet. Koude lucht die in de winter van de Noordpool komt, wordt hier niet opgewarmd door water, waardoor we de afgelopen winter last van een ‘arctic vortex’ (‘arctische wervelstroming’) hadden waardoor het hier zo extreem koud was. In de zomer kan er warme lucht uit Kansas, Texas, en andere hete staten komen, die niet wordt afgekoeld door water. Dus kan het hier in de zomer rustig 35 graden of nog warmer zijn.

Probleem: Lage luchtvochtigheid

Ik had het me nog nooit zo gerealiseerd, maar in Nederland hebben we over het algemeen relatief vochtige lucht. Dat komt onder andere door de aanwezigheid van de Noordzee. Dat is tijdens regen natuurlijk zo, en dat is voor een onweersbui nog heftiger, maar ook zonder die buien hebben we best vochtige lucht. Dat had ik al eens gemerkt tijdens het skiën in Frankrijk: daar is de lucht veel droger. Als gevolg daarvan moet ik altijd eerst twee dagen erg hoesten, krijg ik ’s nachts een ontzettend droge mond, en heb ik last van een bloedneus. In Frankrijk ligt het voornamelijk aan de hoogte (denk ik) dat de lucht er zo droog is.

Dat is hier ook zo. De lucht is hier in State College ontzettend droog. Ik merkte het meteen al in de eerste dagen. ’s Nachts wakker worden met een droge keel (inmiddels heb ik altijd een fles water naast mijn bed). Mijn huid is ontzettend droog: ik heb nog nooit handcrème gebruikt maar nu kan ik niet meer zonder en ook body lotion gebruik ik nu veel vaker. En ik heb altijd labello of lip butter (of wat dan ook) in de buurt.

Wat ook niet echt helpt, is dat de verwarmingssystemen zowel op de business school als in mijn huis hier werken op basis van ‘forced air’: er wordt lucht rondgepompt, verwarmd dan wel gekoeld. En ik heb het vermoeden dat die lucht gefilterd wordt in dat proces, waardoor de luchtvochtigheid nog verder daalt.

Bewijs: Statistieken voor de cijfervreters!

Eerst het bewijs over de klimaatverschillen. Hier is een overzichtje van de luchtvochtigheid voor deze dagen in Nederland en in State College. De percentages gaan over de luchtvochtigheid van de dagdelen tussen 6 uur ’s ochtends en 12 uur ’s avonds:

 • Zondag 23 maart: Nederland: tussen 76% en 100% (bewolking), State College: tussen 22% en 48% (zon)
 • Maandag 24 maart: Nederland: tussen 54% en 95% (regen), State College: tussen 23% en 43% (zon)
 • Dinsdag 25 maart: Nederland: tussen 54% en 91% (zon), State College: tussen 47% en 57% (sneeuw)*
 • Woensdag 26 maart: Nederland: tussen 63% en 96% (regen), State College: tussen 26% en 54% (bewolking)
 • Donderdag 27 maart: Nederland: tussen 53% en 93% (zon), State College: tussen 32% en 53% (bewolking)

* (ja, het gaat weer sneeuwen, we zijn er nog niet vanaf hier!)

Gevolg: Keelontsteking

Die lage luchtvochtigheid heeft impact. Ik heb – zonder te overdrijven – sinds mijn komst hier op 3 januari nu al de vierde keelontsteking/luchtweginfectie achter de rug. Dat is best veel in nog geen 3 maanden! En ik eet echt heel gezond hoor: veel fruit, elke dag vers geperst sinaasappelsap, veel groenten (o.a. elke weekdag salade, verder veel soep, veel broccoli en spinazie)… en ik sport ook nog eens. Tot slot neem ik er ook nog vitaminepillen bij. Dan mag je eigenlijk niet ziek worden, vind ik (maar vorig jaar heb ik ook 7 van die keelontstekingen/luchtweginfecties gehad in heel 2013, ook al bovengemiddeld, met hetzelfde dieet).

Oplossing: De humidifier

 

Een collega gaf me de tip om een humidifier (een luchtbevochtiger) in mijn slaapkamer te zetten. En zodoende – dit futuristisch ogende apparaat (het oog wil ook wat) is dus eigenlijk een soort stomer. Ik doe er een paar liter water in, en dat water stoomt ie langzaam maar zeker de lucht in. Waardoor ik hopelijk wat beter slaap, minder vaak wakker word door een droge keel, en minder vaak een keelontsteking krijg. Ik vermoed dat ik de effecten op mijn slaappatroon pas na een paar dagen kan meten (dan ben ik immers ook gewend aan het zachte gezoem van Mr. Humidifier), en de effecten op mijn keelontstekingen duren nog wat langer… Ik houd jullie op de hoogte!

De Humidifier, mijn nieuwe vriendje voor 's nachts

De Humidifier, mijn nieuwe vriendje voor ’s nachts

5 gedachtes over “Meet Mr. Humidifier

 1. He zus!
  Even geleden dat ik gereageerd heb op je blog, stout zusje;)
  Ik vind je filter meer lijken op een soort lavalamp.
  Toen ik verhuist ben in Duitsland moest ik hele erg wennen aan mijn nieuwe bed, heb hier namelijk een waterbed. Heel warm (ik had geen idee welke temperatuur voor mij lekker zou slapen). Daar komt nog bij dat in een waterbed de gewichtsverdeling anders is. Mijn heupen liggen heel diep voor mijn gevoel en mijn voeten liggen hoog. Even wennen, maar naar twee weken sliep t heerlijk.
  Liefs Xx

 2. Hopelijk doet je vriendje het goed. Verschrikkelijk zo’n droge lucht, ik ga er ook altijd van dromen. Maar daar heb jij geen droge lucht voor nodig;)

 3. Pingback: Stroomstoring. Wat nu? | Johanna goes USA!

 4. Pingback: Zoooomer in State College | Johanna goes USA!

 5. Pingback: Een analyse van de bezoekers van mijn blog | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s