Publieke Werken – boek en film

Ik heb niet de gewoonte om hier recensies te schrijven. Nu ook niet, maar deze blogpost gaat toch over een boek – en een verfilming van dat boek zelfs. Om precies te zijn: Publieke Werken van Thomas Rosenboom.

Nederlands tweedehands boek via Amazon! 

Het boek gaat over de opbouw van Amsterdam. Specifiek gaat het de bouw van het Victoria hotel, en dat vind ik interessant (ik houd van geschiedenis). Het speelde een beetje rond de tijd dat Amerika werd gekoloniseerd, en ik ben erg geinteresseerd in hoe Europa er toen bij lag.

Ik heb het boek vervolgens besteld via Amazon. Daar had iemand een tweedehands boek van deze titel, en of ie al gelezen is, weet ik niet – maar voor nog geen twintig dollar had ik een echt Nederlands boek thuis in Amerika liggen. Een klassieker zelfs.

Publieke Werken

Publieke Werken – aanrader!

Verrassing op verrassing

Naast de link met het oude Amsterdam vanwege mijn interesse in geschiedenis, zaten er nog meer punten in die een connectie bleken. Zo heet een van de karakters in het verhaal Johanna (toch even raar om te lezen, niet in het minst vanwege wat er met haar gebeurt in het verhaal…). Nog een grote link: het verhaal gaat deels over turfstekers.

Die connectie moet ik even uitleggen: zowel van mijn moeders- als van mijn vaderskant zijn er voorouders terug te vinden die in het originele dorp Beulake hebben gewoond. Dat was een veendorp, waar dus turf werd afgestoken. Dat was een arm bestaan, en ik vind het enorm interessant om daar meer van te weten te komen. Mijn ouders wonen in Sint Jansklooster – hemelsbreed ben ik nog geen kilometer van het meer de Beulaker dat het dorp Beulake heeft verzwolgen. Ergens wel apart dat ik ‘helemaal’ naar Amerika ben vertrokken terwijl men generatie op generatie rond dezelfde plek is gebleven… maar dat terzijde. Terwijl ik aan het lezen was, bleek dat het turfstekersleven in het boek ‘Publieke Werken’ wordt beschreven! Alleen daarom al vond ik het boek nog interessanter!

De derde connectie: de turfstekers willen op een gegeven moment in het verhaal emigreren naar Amerika. Nou… wat een verrassing, zeg! Waarom dat voor mij een interessant gegeven is, hoef ik niet meer uit te leggen!

Ik wist al deze dingen niet van tevoren (ik heb mij niet goed ingelezen vooraf om geen spoilers te kennen, en voor mij was het gegeven ‘het speelt zich af in oud Amsterdam genoeg). Ik kwam daar dus al lezend achter. Ik had het dikke boek snel uit, dat kun je je voorstellen! Niet alleen omdat het een heel erg interessant onderwerp met materie die me persoonlijk erg aangaat, maar ook omdat het boek erg mooi geschreven is. Het staat niet voor niets hoog op de lijsten van beste Nederlandse boeken.

Film!

Nu hoorde ik van het bestaan van dit boek via een aankondiging van een verfilming bij De Wereld Draait Door. Het ging toen over het deel Amsterdam, en hoe ze het oude Amsterdam digitaal gingen namaken. Ik wist dus wel dat er een film van gemaakt ging worden. Met Jacob Derwig en Gijs Scholten van Aschat in de hoofdrol – een goede cast ook nog eens. En de beelden van dat oude Amsterdam vielen niet tegen… Ik wilde ‘m dus graag zien. Maar helaas, wij waren niet in Nederland toen deze film in de bioscoop kwam.

Netflix to the rescue! 

Waarom weet ik niet meer, het was immers al bijna een jaar geleden dat ik het boek had gelezen, maar afgelopen week kreeg ik ineens een ingeving… Misschien staat ‘Publieke Werken’ wel op onze Amerikaanse Netflix! Want soms staan daar buitenlandse films op… En jawel! Publieke Werken (in het Engels ‘A Noble Intention’) was beschikbaar op onze Netflix (hoera voor globalisering en het concept van ‘the Long Tail’ van e-commerce). Wel was de film in het Engels ondertiteld, uiteraard, maar daar wen je snel aan.

Jacob Derwig in 'Publieke Werken'

Jacob Derwig in ‘Publieke Werken’, ondertiteld in onze Netflix

En nee, de film was erg mooi, dat vond Michiel ook. Absoluut een aanrader. Ook al zit er natuurlijk veel meer detail in het dikke boek dat natuurlijk niet kan worden meegenomen in een film. Het heeft een paar omwegen gekost, maar ja, ik heb het boek gelezen en de film gezien!

6 gedachtes over “Publieke Werken – boek en film

  1. Dat lijkt me een superinteressant boek! Ga ik ook op mijn “nog te lezen” lijstje zetten. En de film ga ik ook op Netflix kijken! Ook leuk voor m’n man en kinderen dat het ondertiteld is, kunnen ze een stukje Nederlandse geschiedenis zien. Bedankt voor de tips!

  2. Ik heb ‘publieke werken’ uit. Fascinerend! De titel verbindt de verschillende werelden. Aan Vedder had ik bijna direct een hekel… Burgemeester Pottinga met zijn uitroep dat hij het niet laat gebeuren dat ‘Elim’ niet van de te verwachten aangeboden steun gaat profiteren, maakte indruk op mij. Es war einmal. Hoewel ….

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s