Een monster in de tuin!

Ik wil nog wel eens beesten zien vliegen… vogels, vlinders… en soms ook hele grote insecten. Daar zitten soms ook insecten tussen die ik in Nederland niet ken. Daar is dit monster een voorbeeld van.

Een krekel? Een wesp? Wat is dit?

Michiel had dit grote insect (5 cm lang!) op de waslijn zien zitten, en er een hele scherpe foto van gemaakt. En dan wil ik dus weten wat dat voor beest is… Ik ben even bezig geweest met zoeken, maar ik kwam daar niet uit. Het is een beest met zes poten, een set vleugels, een geel-zwart achterlijf, het ding heeft haren, en grote vlieg-achtige ogen. Het is geen krekel, geen cicade, geen sprinkhaan, geen wesp, geen libelle… maar wat is het wel?

Een robber fly

Een robber fly

Een ‘robber fly’ (een roofvlieg)

Ik heb de vraag gesteld aan een insectendeskundige hier uit State College (specifiek iemand die gepromoveerd is op hommels. Ja echt, dat kan!). Hij wist me te vertellen dat dit een ‘robber fly’ is (roofvlieg), ook wel bekend als een ‘assasin fly’ (moordenaarsvlieg). Ze zijn vrij zeldzaam in Nederland, en ook in Pennsylvania zie je ze niet veel. Het is dus best een mooie vondst! Bedankt Gabe voor het identificeren!

In dit geval is het ook nog eens de ‘Giant Robber Fly’ (roofvlieg extra groot…). De robber fly eet vliegen, wespen, libelles, sprinkhanen en andere insecten, en ruimt daarmee een hoop nare insecten op. Maar hij eet soms ook bijen, en dat hebben we natuurlijk liever niet, die dragen bij aan de bestuiving van bloemen en planten.

Je moet niet in botsing met dit insect komen als je op de fiets zit – dan heb je nog een blauwe plek ook!

 

Een gedachte over “Een monster in de tuin!

  1. inderdaad een monster, zo groot, hij staat bijna op ware grote op het scherm, ieuw!!!
    zou het familie van de hoornaar zijn, die zijn nu in nederland flink aanwezig, als je wordt geprikt door de hoornaar moet je naar de dokter. ze hebben een grote gele kont, spits. we hebben er deze week al twee kapotgemept.

    robber fly heeft in ieder geval genoeg te eten in jullie tuin, krekels zat. prikt hij ook?

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s