Tuiniertips (voor State College)

Op basis van onze ervaringen heb ik wat tuiniertips opgesteld. Natuurlijk geheel op basis van onze eigen ervaringen van slechts een aantal jaren, en waarschijnlijk zijn de tips alleen maar van toepassing voor mensen die in State College wonen (en dan een tuin met heel veel bomen hebben, en een vergelijkbare fauna hebben). Tuinonderhoud in een nieuw land, zeker op een nieuw continent, is nog niet zo logisch. Er zijn hier allemaal andere planten en bomen die zich anders gedragen – zelfs het gras doet het anders in dit andere klimaat. Daarom: wat ervaringen op een rij!

Les 1: Het gras hier heeft twee levens

Het gras hier in Pennsylvania is erop ‘gekweekt’ om in de droogste periode van de zomer geel te worden en dood te gaan, om vervolgens weer groen te worden en weer tot leven te komen. Vorig jaar hebben we een hele natte zomer gehad en hebben we zodoende die droge periode overgeslagen en hadden we de hele zomer een groene grasmat. Dit jaar is dat echter niet zo. De  droge, kale plekken doen een beetje pijn als je weet hoeveel tijd Michiel in het gras steekt – maar er is gewoon niet aan te ontkomen.

Les 2: Veel Red Robins? Dan heb je gezond gras

Veel wormen in je gras betekent luchtige grond, en dat is nodig voor een gezonde grasmat. En dat is te zien aan de massa’s Red Robins. Vooral deze vogels zitten massaal wurmen uit de tuin te trekken, of het nu net geregend heeft of niet. Een goed teken, dus!

Les 3: Eekhoorns eten je dogwood bloemetjes op

Wij hebben een hele mooie bloeiende boom in de tuin, een ‘Dogwood Kousa’. Die geeft in de zomer fantastisch mooie witte bloemen, en in de herfst zitten er een soort bessen aan die prachtig mooi fuchsia roze worden (schijnbaar zijn ze eetbaar) en worden de blaadjes fantastisch dieprood. Het is verreweg de mooiste boom die ik ken. Vorig jaar bloeide deze boom haast niet, dit jaar wel en is ie prachtig – al maandenlang. De eekhoorns zijn er erg blij mee – die eten momenteel die bessen en witte bloemblaadjes bij bosjes op! Hopelijk hebben we nog genoeg kleur over voor in de herfst!

De eekhoorns in de dogwood boom... lekker besjes eten

De eekhoorns in de dogwood boom… lekker besjes eten

En als ze bijna op zijn, dan moet je acrobatische toeren uithalen, he...

En als ze bijna op zijn, dan moet je als eekhoorn acrobatische toeren uithalen, he…

Les 4: Knaagdieren graven in je tuin

We hebben heel veel soorten. Konijnen (cotton tail rabbits) graven een groot hol, chipmunks graven hele gangenstelsels met meerdere kleine ingangen (in de perkjes, op de paadjes, en in het gras – dat maakt ze helemaal niet uit), en eekhoorns begraven eikels (en graven ze weer op, om te kijken of de eikels er nog liggen, en begraven ze vervolgens weer). Daarnaast hebben we soms ook nog groundhogs (die graven ook). Kun je daar wat tegen doen? Misschien wel. Maar ik vind het wel gezellig, al die beesten, dus ik laat ze lekker graven.

Les 5: Wilde bloemen zaad doet eigenlijk pas wat in jaar 2 (en trek het niet te snel uit de tuin)

Wij hebben ruim een jaar geleden, in het vroege voorjaar, een grote zak wilde bloemenzaad (ruim 2 kilo) besteld en meteen gezaaid. Wij hoopten dat dat een achtertuin vol wilde bloemen zou opleveren. Nou… nee. Slechts een paar gele bloemetjes. Dit jaar kwam er wel heel wat op – maar nog niet die bloemenzee die wij in gedachten hadden. Nu hielp het ook niet bepaald dat ik heel voortvarend ‘onkruid’ uit de perkjes had gehaald (“het groeit heel hard en het staat overal!”) – dat gewoon allemaal officiele wilde planten bleken te zijn die ik gewoon niet herkende. Ik ben benieuwd hoe het volgend jaar gaat!

Les 6: Hertjes eten je mooiste planten op

Wij wonen in een bosrijk gebied, en hebben regelmatig herten in de tuin. Of het nu winter is, of zomer, ze komen gewoon ‘lunchen’. Nu zijn het vooral ‘moeder met kind’-combinaties die langskomen. En zo zijn onze lelies (de daglelies en ook de langer bloeiende lelies) vakkundig gekortwiekt, precies op het moment dat de knoppen op z’n grootst zijn. Daar komen ze dan ook regelmatig voor terug. Net op het moment dat die hele mooie Stargazer lelie gaat bloeien… is er maar één bloem over! Die een dag later ook opgegeten was, overigens.

Opgevreten lelies

Opgevreten lelies

Opgevreten hosta's

Opgevreten hosta’s

Herten eten ook hosta’s. Dat is een van de weinige bloeiende planten die het in onze schaduwrijke tuin goed doet. Maar die wordt ook haast bij de grond af opgegeten, of ze nu achter in de tuin staan of tegen ons huis aan staan. Laaghangende dogwood bloemetjes gaan er ook aan. Een beginnend esdoornboompje? Opgegeten. Je kunt precies zien wat de graashoogte van die beesten is. Wat laten ze staan? Onkruid. Uiteraard!

De dader. Een jong hertje

De dader. Een jong hertje

Met z'n moeder. Ze komen regelmatig terug om verder te eten

Met z’n moeder. Ze komen regelmatig terug om verder te eten

En ook hier geldt: kun je er wat tegen doen? Vast wel. Maar ik vind hertjes in de tuin wel gezellig. En de natuur wint het toch wel!

Een gedachte over “Tuiniertips (voor State College)

  1. Pingback: Vlinders | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s