Nu we het toch over ijs hebben… en omdat het nog steeds warm is!

Gisteren vertelde ik over de ice cream truck die in onze wijk was (verschrikkelijk… twiedeliee…). Naast het voorverpakte ijs, zijn ze hier in Amerika gek op andere soorten ijs. Ice cream wordt hier heel veel verkocht, zowel in de zomer als in de winter. Een overzichtje:

Ice cream

Het reguliere ‘ice cream’: volgens Amerikaanse regels moet daar tenminste 10% maar veelal 14% melkvet inzitten. Dat zou dan in Nederland ‘roomijs’ heten, vermoed ik. Te krijgen in de winkels (bijvoorbeeld Ben en Jerry’s – die hebben hun cursus ijsmaken bij Penn State gedaan), of lokaal bij de Penn State Berkey Creamery. In vele, vele smaken. De Berkey Creamery, schuintegenover de business school, heeft onder andere de smaken (van de in totaal rond de honderd smaken):

  • ‘chocolate chip cookie dough’: met stukjes chocolate chip koekjesdeeg erin…. ik moet er niet aan denken, maar veel mensen zijn fan;
  • ‘death by chocolate’: kortom, chocola met chocola en chocola ertussen met chocola stukjes erdoorheen;
  • ‘peanut butter marshmallow’: pindakaas en marshmallow – we zijn nu eenmaal in Amerika;
  • ‘birthday bash’: de smaak van verjaardagstaart, maar dan in een ijsje;
  • ‘strawberry cheesecake’: dat is een soort aardbeienkwarktaart-smaak, maar dan vetter;
  • en gelukkig hebben ze ook wat meer reguliere smaken als vanilla, aarbei, walnoot…
De Nittany Lion bij onze eigen Berkey Creamery

De Nittany Lion bij onze eigen Berkey Creamery

‘Sorbet’

Sorbet: dat is het fruitijs wat meer lijkt op sommige Italiaanse gelato ijs-soorten. Bijvoorbeeld citroenijs, ananasijs… Niet te verwarren met wat wij in Nederland verwachten als we een sorbet bestellen (met vruchtjes en slagroom en zo). ‘Sorbetijs’ mag hier in Amerika absoluut geen ice cream heten (want te weinig melkvet). Helaas, of juist maar beter zo voor mij, want bij de Berkey Creamery hebben ze geen sorbetijs.

Froyo, oftewel Frozen Yogurt

Daar zijn ze ook gek op hier, frozen yogurt – oftewel yoghurt ijs. Er zijn hele ketens hier die alleen maar frozen yogurt verkopen. Frozen yogurt heeft minder melkvet en wordt daardoor vaak als gezonder gezien dan normaal ‘ice cream’ maar heeft wel extra suikers om de boel te compenseren, en dat werkt natuurlijk niet zo…

Ketens als Sweet Frog, Kiwi Frozen Yogurt en Pinkberry verkopen alleen maar frozen yogurt, met een soort Subway-verkoopmodel (‘kies je eigen toppings/ingredienten’) waarbij je er heel veel soorten toppings op kan doen. Denk dan aan stukjes fruit (gezond), nootjes (gezond) en granola (gesuikerd uiteraard, en daarmee niet zo gezond), sauzen (zoals chocolade of aardbeiensaus), chocolate chips, hageslag-achtige spikkels, kleine M&Ms, en ook stukjes KitKat, Oreo koekjes, en zelfs gummibeertjes. Heel gezond, frozen yogurt!

Soft serve

Ben je op zoek naar softijs, dan moet je hier zoeken naar ‘soft serve’. Dat is persoonlijk een van mijn guilty pleasures (maar dan wel in Nederland – in Amerika vind ik de softijsjes vaak net wat te zoet, en zonder uitzondering zijn ze veel te groot). Maar ze hebben ze wel. Ook kun je hier, net als in Nederland, meerdere smaken softijs vinden, en kun je ook aan de slag met toppings en wordt je softijsje dan een ‘sundae’. Ook weer volgens het Subway-verkoopmodel.

Gekke dingen: Dippin’ Dots en Fried ice cream

Voor iemand die wat nieuws wil proberen is er atijd nog het ‘ijs van de toekomst’: de ‘Dippin’ Dots’. Dat zijn een soort hagelsteentjes van icecream (roomijs, geen waterijs dus), in verschillende smaken te koop. Je krijgt het in een bekertje, en je lepelt het naar binnen. Het heeft een wat rare textuur, en juist die textuur maakt het voor kinderen interessant.

Dippin' Dots. Een soort hagel van roomijs

Dippin’ Dots. Een soort hagel van roomijs

En als je dan nog niet ijs hebt gehad, kun je op sommige state fairs en bij evenementen ook terecht voor fried ice cream – gefrituurd roomijs. Ik hoor je denken: kan dat? Ja, dat kan. Het idee is om een bolletje extra diepgevroren ijs in een beslagje te doen, en dan kort te frituren. Hup, chocoladesaus er over en klaar is je gefrituurde ijs. Zoiets is soms ook in restaurants te bestellen – het zou me niet verbazen als dit ook inmiddels in Nederland te krijgen is.

2 gedachtes over “Nu we het toch over ijs hebben… en omdat het nog steeds warm is!

  1. If you like soft serve ice cream, you should go to Meyer’s Dairy in Boalsburg. Great soft serve! You also need to come Roaring Spring on some non-holiday, and I can take you to Ritchey’s Dairy. It’s the only ice cream that I like more than the creamery 🙂

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s