Hittegolf

Oh boy wat is het warm hier. Er is een ware hittegolf in het noordoosten van Amerika. Ruim een week lang hebben we temperaturen boven de 30 graden – 35 graden is niet uniek. En dan wil het hier ook nog wel eens heel erg vochtig zijn, waardoor afkoelen erg lastig is. Zo lang zo warm hebben wij het nog niet eerder gehad hier in State College.

Waarschuwingen

We krijgen een hoop waarschuwingen van de autoriteiten. Schijnbaar hebben we te maken met een ‘heat cloak’ (een ‘mantel’ van hitte) die over de regio ligt. Door de vele maisvelden blijft die hitte hangen en voelt het als nog warmer, werd er bij verteld. Zo kunnen temperaturen van 33 graden aanvoelen als 39 graden, mede door de afwezigheid van een briesje. Vandaag was het heel, heel, heel vochtig – en dan voelt het buiten echt als een sauna. Alles plakt dan. Naar binnen dus, en een keertje vaker douchen!

Instructies (deze krijgen wij als pushbericht op onze telefoon): rustig aan doen, veel water drinken, luchtige en lichtgekleurde kleding dragen (joh!). En natuurlijk oppassen met vuur. Het is best droog in deze regio: overal is het gras geel inmiddels – dat hebben we de afgelopen twee jaar niet gezien!

Het regent hier vrij weinig. Ik weet niet waarom, maar het is opvallend hoeveel onweersbuien en regenbuien als sneeuw voor de zon verdwijnen als ze bij State College zijn. Ik vermoed dat het te maken heeft met de bergrichels die wij rond de Happy Valley hebben, de buien zullen Mount Nittany wel niet over willen.

Op kantoor…

Bij mij op kantoor heb ik airco, en die staat altijd veel te koud (en ik kan ‘m niet aanpassen). Ik zit op kantoor met een vest of zelfs een trui aan, heb mijn ramen opengezet om warme lucht binnen te laten, en als het echt niet meer gaat, zet ik mijn straalkachel aan. Dit lijkt overdreven, maar ik heb echt regelmatig kippevel vanwege de kou. Omgekeerde wereld (en oh wat zonde van de energie!).

Thuis…

Heel anders is het thuis. Want thuis is het niet te harden soms (wij hebben thuis geen ‘centrale airconditioning’ die alles op een constante temperatuur houdt). Gelukkig hebben wij een split level home, waarbij elke halve verdieping naar beneden substantieel koeler is. In de basement, waar Michiel zit te werken, is het heerlijk aangenaam. In de woonkamer/keuken dropen de zweetdruppels tijdens het koken van mijn hoofd… In de slaapkamer hebben wij airconditionings die in het raam gehangen worden en die maken het koel genoeg voor de nacht (in combinatie met de ventilatoren aan het plafond). Ik ga soms gewoon op de tegelvloer zitten om wat koeler te worden. En veel water drinken, dat sowieso.

Alles bij elkaar redden we het best, maar poehee… warm!

6 gedachtes over “Hittegolf

  1. Oh jee een hittegolf! In NL vond ik dat altijd best wel vermoeiend de hele dag zweten. In Colombia is er op bepaalde plekken 365 dagen per jaar een hittegolf haha. Waar mijn schoonmoeder woont bijvoorbeeld, echt onbegrijpelijk hoe ze dat kan uithouden!

    • Oei… nee, dat zou ik ook niet willen. Hier in Pennsylvania heb je (gelukkig) seizoenen. Ik mag dan wel eens klagen als het heel, heel, heel erg koud is in de winter, maar stiekem houd ik erg van de afwisselingen van de seizoenen. Net even wat warmer dan in Nederland in de zomer, en net even wat kouder dan Nederland in de winter, en minder regen in totaal. Hoe zit het eigenlijk in Bogota – hoe is daar de zomer? Warm? Vochtig? Juist dat laatste lijkt me lastig met die luchtvervuiling…

      • In Colombia zijn geen seizoenen, dus er is geen zomer in Bogotá. Het enige verschil is dat er een paar maanden per jaar zijn waarin het meer regent, en in andere maanden minder. Maar de temperatuur ligt altijd tussen de 5 en 20 graden. Aan de noordkust is het heet en vochtig en er zijn ook plekken waar een droge hitte is. Je vindt hier alles eigenlijk.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s