Wanneer de blaadjes vallen…

De afgelopen dagen waren rare dagen. Het was echt heel erg lekker weer, 20 tot 24 graden (boven nul), maar het waaide en waaide, en de blaadjes vielen bij bosjes. Het was ook echt wel de laatste warme opleving van de herfst – het heeft nu vaak genoeg gevroren, en alle blaadjes zijn inmiddels van de bomen af. Tijd voor voor- en na foto’s. En een filmpje.

De situatie van eind oktober

De verkleuring van de bladeren was dit jaar wat later dan normaal. Dat heeft te maken met de lange en natte zomer, waardoor de bomen nog genoeg energie hadden voor de blaadjes. Een late verkleuring was een feit. En sohee, wat kan ik daar van genieten. Ik houd van rode bomen.

Onze kleurrijke achtertuin, eind oktober

Onze kleurrijke achtertuin, eind oktober

Vallende blaadjes

Maar er komt een moment dat de blaadjes vallen. Bij bosjes. Michiel kan dan om dag een uur of twee bezig zijn om alle blaadjes van het gras te harken en te blazen. Het is een goeie workout, dat wel, maar typisch lijkt het een beetje een zonde van het werk, omdat het gras een paar uur later alweer vol ligt met blaadjes. En lijkt het alsof Michiel helemaal voor niets al die blaadjes heeft weggeveegd. Michiel heeft een filmpje gemaakt – het regent herfstblaadjes!

Waar gaan die blaadjes heen? 

Op zich noemenswaardig, waar blijven die blaadjes? Deels schuift, harkt en blaast Michiel achter in onze tuin (daar waar er nog wel eens hertjes lopen), en deels verzamelen we die langs de stoep. Want naast de afvalophaaldienst en de takkenophaaldienst door het jaar heen, de sneeuwschuivers in de winter, hebben wij ook een blaadjesophaaldienst in het herfstseizoen. Dat zijn vrachtwagens met grote stofzuigers eraan, die die blaadjes opzuigen. Vervolgens gaan die blaadjes naar een grote centrale composthoop.

Blaadjes langs de weg, voor de blaadjesophaaldienst

Blaadjes langs de weg, voor de blaadjesophaaldienst

De 'leaf collector' (een blaadjes-stofzuiger-vrachtwagen)

De ‘leaf collector’ (een blaadjes-stofzuiger-vrachtwagen)

Kale bomen

En nu zijn de bomen kaal. En ziet het er allemaal wat minder vrolijk en kleurrijk uit. Voor bezoekers uit Nederland geldt dus ook: plan uw bezoek goed… want anders ziet het er allemaal wat triestig uit… Totdat de sneeuw er is. Dan wonen we weer in een kerstkaart 🙂 Kan niet wachten!

En nu zijn de bomen in de achtertuin bijna kaal...

En nu zijn de bomen in de achtertuin bijna kaal… (twee weken later!)

3 gedachtes over “Wanneer de blaadjes vallen…

  1. Mooi overzicht zeg! Leuk filmpje ook! Echt wat een verschil voor en na… die gekleurde bomen zijn wel echt prachtig! Ben nu al mega benieuwd naar je foto’s van de sneeuw 😀

  2. hebben jullie de tuinfoto al vergeleken met de foto van vorig jaar? het is nu een plaatje, je kan goed zien dat michiel heel wat werk heeft verzet, mooi filmpje, liefs

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s