Ik volg een econometrievak

Dit semester geef ik geen les – dat begint aankomende januari weer. Wel volg ik een vak, dus ik heb wel ‘college’. Twee keer in de week.

Wat?

Ik volg hier een econometrievak. Voor de onderzoekers onder de lezers: het gaat om een vak dat speciaal gericht is op econometrische technieken om causaliteit aan te tonen, in zogeheten reduced form modellen. Het gaat dan om technieken als matching, difference in difference modellen, fixed effects, instrumental variables en regression discontinuity modellen. Dat zijn voor mij technieken die ik half wel ken, maar niet heel goed. En ik weet eigenlijk niet helemaal wat er vanuit de econometrie nu helemaal verkeerd is aan de normale technieken waardoor dit soort technische oplossingen nodig zijn, en wat die technische oplossingen dan precies doen. Want hoewel ik een aantal van deze technieken wel gebruik, zoals instrumental variables, heb ik nog niet helemaal doorgrond wat ik precies doe en waarom.

Het is een keuzevak voor laatstejaars PhD studenten die in de econometrietak van de Health Economics opleiding zitten. Dat betekent dus dat er een stuk of 8 studenten zitten, plus ik dan, en nog een professor die ook nog meekijkt. En hoezo Health Economics? Nou, dat is een afdeling van Economics, en wel eentje waar ze een hoop onderzoek doen naar beleidsimpact waar causaliteit een belangrijk aspect is. Dus daar weten ze een hoop van.

Waarom?

Waarom volg ik een vak? Omdat onderwijs simpelweg zinvol is. Ik kon natuurlijk al het materiaal wel uit mezelf gaan lezen, maar dat doe ik gewoon niet want ik heb wel andere dingen te doen, het heeft dan gewoon geen prioriteit. Daarnaast, als ik het materiaal zelf lees, komt het materiaal gewoon niet zo goed over – dat weet ik inmiddels, want als ik de hoofdstukken uit Mostly Harmless Econometrics van Angrist en Pischke zelf gelezen heb, vat ik vaak nog steeds niet wat er staat, het is gewoon zeer ingewikkelde materie.

Waar? 

En waar volg ik dat vak? Elders op de campus. Twee keer in de week, op dinsdag en op donderdag, moet ik een kwartiertje heen lopen, en een kwartiertje terug, en dat is (nu nog) eigenlijk wel fijn ook. Totdat het kouder wordt, of het gaat regenen/sneeuwen, dan zal ik wel gaan klagen. Tot nu toe red ik het nog zonder jas!

4 gedachtes over “Ik volg een econometrievak

 1. Interessant zeg! Ik ken dit allemaal niet hoor, ondanks dat ik ook onderzoeker ben hahaha. Misschien is het iets specifieks voor economie onderzoek? Zo klinkt het wel in ieder geval. Statistiek cursussen heb ik zelf ook gedaan en zijn bijzonder handig. Ik heb ook wat boeken thuis die me echt goed verder helpen. Want soms lukt het helemaal niet of kom ik er gewoon niet uit hoe ik iets in SPSS moet doen.

  • Het is ook wel pittig hoor. En het kan al helemaal niet meer in SPSS… dat heb ik volgens mij tien jaar geleden echt voor het laatst gebruikt. Ik werk met SAS en Stata, en moet in de regel de boel zelf nog programmeren. De dingen die ik moet doen, daar volstaat SPSS allang al niet meer voor (en dat is inclusief de zelfbouw-syntax mogelijkheden…). R en Matlab ken ik ook, maar daar blijf ik liever ver van vandaan, want daar moet je NOG meer zelf programmeren, en daar heb ik echt de vaardigheden (of het geduld) niet voor…
   Ik denk dat het aan het vakgebied ligt welke programma’s en technieken er standaard worden gebruikt. In het marketingonderzoek dat secundaire data gebruikt wordt er voor de analyse veel geleend bij economie. Maar bij consumentengedrag onderzoek, waarbij je typisch experimenten doet en primaire data verzameld (ik verwacht ook zo iets in jouw vakgebied), zijn ANOVA’s toch het beste – en die zitten gewoon in SPSS 🙂

 2. Ik heb me pas geleden ook weer eens verdiept in de instrumental variables….de econometrie boeken (bijv. Wooldridge) leg ik vaak toch snel weer weg want na 2 regels haak ik af. Ik ga dan meestal op zoek naar papers die het toepassen en dan kom ik een eind maar ik mis inderdaad wel een deel (paper van Sotgiu en Gielens 2015 JMR geeft een goede uitleg op p. 25 – maar dat is natuurlijk nog lang niet zo diepgaand). Vak klinkt erg interessant!! Hopelijk is het een beetje te volgen….succes!

  • Ik zal je de course notes en de literatuur sturen. Want deze keer ga ik het ECHT begrijpen! Volle kracht vooruit 🙂
   Dank voor die referentie overigens. Die ligt inmiddels geprint op m’n bureau!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s