De drive-in bioscoop

Nu hebben wij hier in State College twee bioscopen, waarvan er eentje echt heel dicht in de buurt is. En daar is een hoop keuze wat betreft films, dus wat dat betreft hebben we geen reden om heel ver te rijden om ‘naar de film’ te gaan. En toch hebben we dat laatst gedaan.

De drive-in bij Woodland

Aan het begin van het semester, nu het nog enigszins mooi weer is, zijn we naar de drive-in bioscoop geweest in het gehucht Woodland, achter Philipsburgh, zo’n 50 minuten van State College vandaan. Peter en wij reden vanuit State College, en Emma kwam vanuit Altoona rijden. Een Nederlander zou denken ‘bijna een uur in de auto voor een film? Gekheid!’ En dat klopt wel een beetje, maar dit was een speciale ervaring. Want dit was een drive-in bioscoop, zo’n echte ouderwetse Amerikaanse. Het is een langzaam verdwijnend fenomeen. In de jaren 50 en 60 waren er meer dan 4000 drive in bioscopen in Amerika; momenteel zijn er dat nog slechts 338… Die bij Woodland is ook zo’n ouderwetse drive-in.

De Super 322-drive in (aan highway 322)

De ingang van de Super 322-drive in (aan highway 322)

Wat heb je nodig voor een drive-in bioscoop?

Dat valt mee:

 • een groot wit scherm, typisch aan palen gespijkerd;
 • een filmprojector, van hetzelfde type als in een normale bioscoop;
 • een groot grasveld ervoor, liefst op een helling met wat ‘treden’ breed genoeg voor auto’s;
 • een radio-uitzendinstallatie voor het geluid;
 • een snackbar;
 • en een wc-huisje.
Peter, Emma en ik bij de drive-in!

Peter, Emma en ik bij de drive-in!

Je gaat naar de bioscoop, en je neemt mee…

Eten en drinken. Wij zijn eerst via de Sheetz geweest, het beste tankstation ter wereld met daarbij in een ‘made-to-order’ sectie die Starbucks-achtige drankjes maakt, en custom-made burgers, sandwiches, salades, en snacks maakt.

Folding chairs (klapstoelen). Want hoewel je ook vanuit je auto de drive-in kunt bekijken, zetten de meeste mensen stoelen buiten de auto in het gras. Je draait dan de ramen naar beneden, zet de radio op maximaal (afgestemd op de frequentie met het filmgeluid), en kijken maar. Ik heb ook een aantal mensen zien zitten in hun kofferbak, met hun benen over de rand bungelend. En ik heb een aantal ‘trucks’ gezien waar mensen dan in de laadbak gaan zitten, op een bankje of iets dergelijks. Ook gezellig.

Dekentje en een trui. Wat ik niet zozeer verwachtte: de drive-in was dus 1) op een heuvel, en 2) buiten de auto, en aangezien het die dag nog vrij warm was, had ik niet verwacht warme kleren nodig te hebben. Maar dat was wel zo… Michiel verkleumde helemaal – die zat in een t-shirt terwijl het buiten op een gegeven moment zo’n 16-17 graden was.

Energie om twee – of zelfs drie! – films achter elkaar uit te zitten. Ik weet niet precies waarom dat zo is – het is in ieder geval de normale praktijk bij de vier drive-ins in onze regio. Misschien is het zo om de reistijd naar de drive-in goed te praten. Twee films achter elkaar kijken had ik nog niet eerder gedaan… het is dat ik niet op een bankstel zat, maar ik voelde me echt een ‘coach potato’! Typisch zijn het familiefilms, dus geen extreme horrorfilms en te expliciete beelden. Je hebt bij drive-ins ook geen zalen waar je een film kunt kiezen, het is gewoon ‘eten wat de pot schaft’ wat dat betreft.

Met schitterende ouderwetse pauze-filmpjes om consumptie bij de snackbar te sponsoren!

Met schitterende ouderwetse pauze-filmpjes om consumptie bij de snackbar te sponsoren!

Nog eentje...

Nog eentje…

Onze ervaring

Het was supertof en zeker voor herhaling vatbaar volgende zomer. Ja, het werd frisjes, maar het was wel te doen. De twee films waren echt goed: we hebben Inside Out gezien, en daarna ook nog Jurassic World. We konden gewoon door de film heenkletsen – anderen hadden daar vanwege de setup geen last van, en dat kun je echt niet maken in een normale bioscoop – waardoor het veel gezelliger is dan in een normale bioscoop. En ja, het hoort ook wel bij de Amerikaanse cultuur!

 

9 gedachtes over “De drive-in bioscoop

 1. Mochten jullie in augustus een keer in Nederland zijn, nodig ik jullie graag uit om met je stoeltje in het Rotterdamse een film te gaan kijken! Geweldig! En oh ja, wij gaan graag mee naar de drive in bioscoop als we bij jullie zijn! πŸ˜„

  • Doen we! We hebben hier overigens ook ‘Movies on the Mountain’ waarbij ze een film op een groot scherm afdraaien, maar dan ook met grote speakers erbij. Is toch wat anders dan zo’n ouderwetse drive-in πŸ™‚

 2. waarom dacht ik dat die films alleen savonds te bezoeken waren? misschien omdat hier in de bioscoop het licht uit gaat? het is wel erg gezellig op de kou na dan, michiel. groetjes.

  • Ik denk dat het klopt dat die films alleen ’s avonds te bezoeken zijn – anders is de projectie een stuk moeilijker. Onze films begonnen om half 8 – en het was al aardig donker toen (dat heeft te maken met het feit dat wij een stuk zuidelijker liggen – dan gaat het licht sneller uit ’s avonds).

 3. Heel erg tof zo’n buiten bioscoop. Ik ken het alleen van tv, maar ze bestaan dus nog steeds! Erg slim dat ze het geluid vai de fm zenden, is dit altijd al zo geweest of is dit van de laatste jaren?

  • Volgens mij is juist dat uitzenden via de FM een dingetje van vroeger. Autoradio’s waren er ook al in de 50-60s… Kijk maar naar Grease – het verhaal in die film speelde zich toen af, en daar gingen ze ook naar de drive-in!

 4. Yes je verhaal over de drive-inn! Lijkt me echt geweldig! Ik ken het nog uit de film Grease! Volgens mij was daar ook die reclame met die hotdogs al als ik het me goed herinner πŸ˜‰ Hoeveel betaal je eigenlijk voor zoiets? In NL is de bios zwaar overprized vind ik. In Colombia hangt het af van de bioscoop en het tijdstip. Op zondagochtend voor de nieuwste film in de mooiste zaal betaal je nog geen 2 euro πŸ˜€

  • Haha dat zou echt briljant zijn – dat zou zomaar kunnen dat ik DAAR die reclame met die hotdogs uit herken, het kwam me al enigszins bekend voor.. (Ondertussen even zoeken – ja inderdaad! Die reclame kwam voorbij tijdens ‘Sandy’!) Super! (En complimenten voor je geheugen!)
   De drive-in kostte ons 8 dollar per persoon (voor 2 films dus), en we hebben ook nog een food permit gekocht (eentje per auto) om eten en drinken van buiten mee te mogen nemen, die kostte 7 dollar. De normale bioscoop kost hier 10.25 dollar (zo’n 9 euro) per persoon; voor matinee voorstellingen is het 7.50 dollar. Met een opslag van een paar dollar voor 3D films. Voor gewone bioscoopfilms is het dus vergelijkbaar met de prijzen in Nederland, de drive-in iets goedkoper – en je hebt twee films voor je kiezen gekregen voor hetzelfde geld.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s