Kattencommercials!

Op internet zijn kattenfilmpjes erg populair. Logisch ook. Afgezien van mijn avonturen met mijn huur-kat Lumpy (wat een ramp was dat zeg…) heb ik nog heel weinig kattenfilmpjes laten zien. Daar moest maar eens verandering in komen!

Reclamefilmpjes van minuten lang!

In reclameland is het een trend om lange commercials te maken, die dan vervolgens niet op TV uit te zenden maar op internet te zetten, en die vervolgens via sociale media bij de consument te krijgen. De vaak leuke filmpjes worden actief gedeeld, en worden daardoor ver verspreid. In tegenstelling tot normale commercials, waar mensen liever niet naar kijken, hebben deze filmpjes de aandacht van het publiek, waardoor de merklading sterk verbetert, in de regel. De trend dat content wordt gemaakt zonder dat het duidelijk is dat het eigenlijk reclame is, wordt ook wel ‘native advertising’ genoemd, en het idee dat consumenten zelf op zoek gaan naar content van het bedrijf is ook wel bekend als ‘inbound marketing’ (oftwel pull marketing).

Kattenserie!

Zo dacht ook het merk Friskies. In een hilarische serie genaamd ‘Dear Kitten’ legt een kat uit hoe mensen, honden en leven in een huishouden werkt in een brief die hij schrijft aan een nieuwe kitten. Met een stemmige voiceover, droge humor, en absoluut grappig commentaar wordt het leven uitgelegd aan de kitten. Het eerste filmpje is zo’n 24 miljoen keer bekeken. Hij verteld daarin dat hij, nu hij “de gebruikelijke 437 keer naar de kitten heeft gesist, dat het nu zijn rol als hoofd van het huishouden om de kitten – met tegenzin – welkome te heten”. En vervolgens geeft hij tips en trucks over hoe het leven werkt.

Dear Kitten

Dear Kitten

Er zijn nogal wat follow ups, bijvoorbeeld Dear Kitten: Regarding the Dog (over de hond die ook in huis woont, met de briljante tekst: “Imagine a cat, now take away independence, cleanliness, and intelligence. What you have, is basically a dog.” Hoe grappig. Of Dear Kitten: Regarding the Big Game (over de Superbowl), waarin het rare gedrag van Amerikanen rond de Superbowl wordt verklaard. Ja, natuurlijk eten de katten ergens in het filmpje Friskies. Maar dat is echt heel laat en is maar een fractie van het filmpje. En toch werkt het.

De filmpjes werden origineel in samenwerking met Buzzfeed gemaakt, een online nieuws/reclame bedrijf dat voor veel virale content zorgt, tenminste, wel hier in Amerika. Buzzfeed maakt haar content zelf, en zij zitten dus ook achter de reclames van ‘Dear Kitten’. Zo is de voiceover van de onderdirecteur van Buzzfeed! Door die virale aanpak heeft Friskies heel veel nieuwe fans erbij. Een heel mooi voorbeeld van commercials nieuwe stijl!

PS: voor diegenen die geabonneerd zijn op de blogupdates, klik even door naar de website. Daar heb ik de filmpjes (helaas niet Nederlands ondertiteld) ook opgezet.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s